Recenzija: The Terror (2018– )

Pogledali smo prvu sezonu istraživačke drama, horor serije The Terror. Našu recenziju serije pročitajte u članku. 

Žanr serije:

Drama, horor

Kreator:

Ridley Scott, David Kajganich, Soo Hugh

Glumci:

Jared Harris, Ciarán Hinds, Tobias Menzies

Radnja ukratko:

Prati ekspediciju dok pokušavaju otkriti sjeverozapadni prolaz, te su suočeni s užasnim vremenskim prilikama, bolešću, nadolazećim gladovanjem, nestajanjem nade i strahom od nepoznatog.

Serija je adaptacija knjige, istog imena, iz 2007 godine od Dan Simmonsa, a prati ekspediciju dok pokušavaju otkriti sjeverozapadni prolaz, te su suočeni s užasnim vremenskim prilikama, bolešću, nadolazećim gladovanjem, nestajanjem nade i strahom od nepoznatog.

Očekivanja za ovu seriju su bila velika, čak ogromna, nadao sam se možda i najboljoj novoj seriji ove godine, ipak, nije bilo tako. Serija počinje zanimljivo, misteriozno i vrlo brzo stvori jednu napetu i jezivu atmosferu. Posada dva broda ostaje zarobljena u ledu usred ničega, okružena ledom, hladnoćom, izgladnjivanjem, bolešću i povremenim ‘čudovištem’ koje ih napada. Upravo u tom zadnjem su mi nekako najviše zakazali. Očekivao sam da će serija praviti nešto više nadnaravno, ono za što se odlučila je nešto sasvim obično, te iako u početku misteriozno, kasnije ispadne samo blijedo. Osim toga, upravo to čudovište i strah od njega sam očekivao da će biti glavna stvar u seriji, nisam siguran ima li ukupno, u cijeloj sezoni, toga 5 minuta.

Iako je ovo gore navedeno nešto što me smeta, nije mi tako loše, koliko su mi loše razvijeni likovi. Jednostavno užas. Likova u seriji ima jedno 50, od toga jedno 10 – 20 se konstantno izmjenjuje, nisam siguran jesam li 3 do 4 upamtio, koliko su ne zanimljivi. Pokušali su ići s pogledima unatrag, kako bi dali neku širinu likovima, taj dio je ipak najgori u seriji. Niti su kroz to uspjeli razviti likove, a niti je imalo zanimljivo.

Ipak, da ne bi ispalo da je sve crno, nije. Serija ima neku zanimljivost, ima misterije u njoj, ima napetosti, zanima vas cijelo vrijeme što će biti sljedeće i često se upitam kako bi se ponašao zarobljen u takvoj situaciji. Uz to, atmosfera je odlična i scene često dobro izgledaju, iako ih dosta ima u magli i mraku gdje se zapravo ništa ne vidi.

Sve u svemu, gledljiva serija, ponekad pomalo dosadna, daleko od očekivanog, ali nije totalno razočaranje.

Druge je zanimalo i ovo...