Recenzija The Predator

Recenzija: The Predator (2018)

Pogledali smo novi akcijsko-avanturistički, horor film, The Predator! Našu recenziju filma Predator: Evolucija pročitajte u članku.

Hrvatski naziv:

Predator: Evolucija

Žanr filma:

Akcija, avantura, horor

Redatelj:

Shane Black

Scenarist:

Fred Dekker, Shane Black

Glumci:

Yvonne Strahovski, Olivia Munn, Lochlyn Munro

Radnja ukratko:

Iz dalekog svemira, do gradskog predgrađa, lov dolazi kući u Shane Blackovoj eksplozivnoj reinvenciji Predator serije. Sada su, najubojiti lovci u svemiru, jači, pametniji i ubojitiji nego ikada prije, zato što su se genetski poboljšali s DNA drugih vrsta. Kada mladi dječak slučajno aktivira njihov povratak na Zemlju, samo potrošena postava bivših vojnika i nezadovoljni učitelj znanosti mogu zaustaviti kraj ljudske vrste.

Recenzija: The Predator (2018)

The Predator (Predator: Evolucija) je Američki znanstveno-fantastični, akcijski, horor film, redatelja Shane Black i scenarista Black i Fred Dekker. Ovo je četvrti nastavak u Predator filmskoj franšizi (šesti ako računamo Alien vs. Predator filmove), nakon Predator (1987), Predator 2 (1990) i Predators (2010). Zvijezde filma su Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Jacob Tremblay, Keegan-Michael Key, Olivia Munn, Thomas Jane, Alfie Allen i Sterling K. Brown.

Film prati grupu vojnika, večinom veterana s PTSP-om, koji se nađu oči u oči s jednim od najubojitijih čudovišta koji su ikada kročili na velike ekrane. Bore se protiv njega svim svojim znanjem, vještinama i iznenađujuće čestim humorom!

Ušao sam u kino s mišlju da ovaj film teško može nadmašiti jedinicu i da će me vrlo vjerojatno razočarati. Predators iz 2010. godine, s vrlo dobrim Adrien Brody i Laurence Fishburne, nije bio ni sjedan jedinici, pa nisam vidio kako bi ovaj film to mogao biti. Djelom je to zbog nostalgije, djelom zbog fantastičnih i neponovljivih likova i glumaca, a djelom zato što je originalni film zaista ima neke odlike napetog horor filma, kojeg u daljnjim filmovima nisu mogli ponoviti.

Mišljenja sam da je i redatelj Shane Black razmišljao slično poput mene, te se nije uopće htio natjecati s originalnim filmom, nego je napravio nešto potpuno drugačije. Ovaj film je na prvom mjestu komedija, a onda horor i to horor u smislu krvi i brutalnih scena, ne morate se brinuti da će vas išta u filmu uplašiti. To naravno ne znači da je bolji od jedinice, samo je nezahvalno iz uspoređivati jer gotovo da nisu iz istog filmskog svemira. Predator: Evolucija izgleda poput Jurassic Park filma samo za odrasle ili čak nekog R-rated superhero filma, pun brutalnih scena i komedije.

Recenzija: The Predator (2018)

Možda i najbolja stvar u filmu je zapravo ekipa, odnosno sporedni dio ekipe. Teško se odlučiti tko je bio bolji – Coyle (Keegan-Michael Key), Baxley (Thomas Jane), Nettles (Augusto Aguilera), pa čak mi je i negativac Traeger (Sterling K. Brown) bio odličan – s druge strane, nažalost dvoje glavnih glumaca Quinn McKenna (Boyd Holbrook) i Casey Bracket (Olivia Munn) su bili poprilično loši, Olivia je još imala jednu dvije smiješne scene u kojima je sudjelovala, dok me Boyd od početka do kraja filma samo iritirao.

Iako sam film gledao u 2D, ne znam jel bilo u nekom drugom obliku, film je vizualno izgledao fantastično. Predatori su dovedeni do samog savršenstva i velika je šteta što ih nije bilo više na ekranu. Previše je bilo nekih unutarnjih, međuljudskih borbi, umjesto da je fokus bio više na Predatore.

Najgori dio filma mi su mi definitivno bili Predatorovi ‘Hell-Hounds’ – psi. Kako su glupo iskoristili nešto novo, vizualno odlično, ali totalno beskorisno u filmu. Dakle psi su bili potpuno retardirani, nevjerojatno glupo napravljeno i nije mi jasno što je redatelj Black mislio kada ih je tako napravio. Stoje i gledaju u ove koje trebaju napasti i čekaju dok ih oni ne ubiju ili pobjegnu od njih. Užas, dobar potencijal ne samo što nije iskorišten nego je tako glupo i iritantno napravljen.

Kao lošiji dio filma bi mogla biti i priča. U startu počinje dobro, pomalo misteriozno i cijelo vrijeme iščekujete kakvo će objašnjenje ponuditi. Nažalost što se više raspliće, a pogotovo kraj, to je sve gore i gore. Na kraju sam imao osjećaj da jednostavno nisu imali pojma kako bi film završili, pa su ubacili nešto, vizualno spektakularno, ali potpuno nepotrebno i nekako djetinjasto.

U našoj Facebook grupi se od jučer vodi žučna rasprava oko podijeljenih mišljenja o filmu, ja vas ovim putem pozivam da se i vi pridružite tome.

Ako očekujete film poput prvog i tome se nadate, vjerojatno ćete se razočarati, ako se samo nadate dobroj zabavi, ovaj film će vam se vrlo vjerojatno svidjeti kao i meni. Svakako ima svojih mana, ali puna kino dvorana je plakala od smijeha gledajući ga.

Uvrstit ćemo ga u Najbolje filmove 2018. godine, iako sigurno ne pri vrhu. Kada bi mogao dati ocjenu 7,5 tu bi mu dao, ovako će morati biti 7, za 8 mi nije.

Trailer filma The Predator

Similar Posts