RECENZIJA: THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER (2021), Epizoda 1

RECENZIJA: THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER (2021), Epizoda 1

Nakon WandaVision, danas je započela i druga Disney+ MCU serija The Falcon and the Winter Soldier. Naš kratki osvrt prve epizode pročitajte u članku.

Žanr:

Superhero, akcija, sci-fi

Kreator:

Malcolm Spellman

Glumci:

Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Wyatt Russell 

Radnja ukratko:

Nakon što mu je na kraju Avengers: Endgame (2019) uručen štit kapetana Amerike, Sam Wilson udružuje se s Buckyjem Barnesom u svjetskoj avanturi koja stavlja njihove sposobnosti na kušnju dok se bore protiv anarhističke skupine Flag Smashers.

Unatoč još uvijek sveprisutnim problemima oko novih kino filmova zbog znate-već-čega, MCU ide dalje. Nakon WandaVision, sada je krenula i druga, možda i još iščekivanija serija koju su posebno iščekivali fanovi Kapetana Amerike. The Falcon and the Winter Soldier zapravo, kao i WandaVision, započinje jednu izdvojenu priču koja se vrti oko glavnih likova nakon događaja iz Avengers Endgame, i da, i ovdje događaji iz Endgamea također daju glavni temelj za radnju serije.

RECENZIJA: THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER (2021), Epizoda 1

Za razliku od WandaVision, koja se bazirala na neke nove i nikad prije viđene elemente u MCU, The Falcon and the Winter Soldier je zapravo totalno Marvelovska serija i samim time će vjerojatno odgovarati svim hardcore Marvelovcima. Serija zapravo po svojoj atmosferi i konceptu neodoljivo podsjeća na film Captain America: The Winter Soldier. Epizoda nam je odmah u startu ponudila dobru dozu akcije koje vjerojatno možemo očekivati još više u narednim epizodama. Međutim, nakon te odlične uvodne sekvence, epizoda je krenula malo mirnijim vodama gdje vidimo kako zapravo izgleda osobni život Sama i Buckya nakon njihove posljednje velike bitke. To zapravo pokazuje da, koliko god da im je život stalno na rubu na bojnom polju, taj mirniji život nije ništa manje turbulentniji.

Epizoda se, kako se očekivalo, dosta fokusirala na naslijeđe Kapetana Amerike nakon Endgamea. Sam nastavlja djelovati kao Falcon i usput se brinuti za obiteljske probleme, dok se Bucky pokušava naviknuti na miran život u 21. stoljeću daleko od bojnog polja i bez svojeg najboljeg prijatelja, iako sada napokon ima kontrolu nad vlastitim razumom. Epizoda je zapravo svojevrsni uvod u seriju, iako je zapravo dala otvoren pogled ne samo na dva glavna lika, nego i na negativce serije tako da već možemo polako graditi očekivanja za dalje (očekivanja, ne teorije zavjere). Također, već u ovoj prvoj epizodi dobili smo brzi, ali solidni pogled na US Agenta, odnosno novog Kapetana Ameriku. I tu već možemo vidjeti da će taj lik biti prilično turbulentan jer ne znamo kakva je njegova konkretna uloga, a da ne spominjemo da će se fanovi teško naviknuti da štit nosi netko tko nije Chris Evans.

Iako je serija započela u dosta mirnom tonu, početak gradnje priče zasad izgleda jako dobro. Vidi se da seriji neće nedostajati akcije, putovanja po cijelom svijetu (već ova prva epizoda nas je provozala kroz čak tri kontinenta), ali i političkih prenemaganja kakvih je u Marvelu oduvijek bilo, pogotovo u tom bajnom Captain America: The Winter Soldier od koje je serija itekako pokupila dobar vibe. Anthony Mackie i Sebastian Stan svoje uloge i dalje igraju jako dobro, akcijske sekvence koje su prikazane izgledaju odlično i zapravo nas još više podsjećaju koliko nam kino nedostaje. Šteta što te scene koje ubrzavaju puls ne možemo vidjeti na velikom platnu. Napomenut ćemo da epizoda ima i dva glumca iznenađenja u cameo ulogama. Uz to, vizualni efekti su i dalje savršeni, a koreografija hand-to-hand borbe također izgleda jako dobro i jedva čekamo vidjeti više toga u narednim epizodama. Uz to, treba naglasiti da ova serija ima osjetno duže epizode od WandaVision. Početak jako dobar, sad čekamo da vidimo što će biti dalje.

Similar Posts