Recenzija: The English Game (mini-serija, 2020)

Recenzija: The English Game (mini-serija, 2020)

Pogledali smo novu Netflixovu seriju The English Game koja nam daje lekciju iz nogometne povijesti i priča priču o njezinom postanku. Našu recenziju serije The English Game pročitajte u članku.

Žanr:

Povijesni, drama

Kreator:

Julian Fellowes, Tony Charles, Oliver Cotton

Glumci:

Edward Holcroft, Kevin Guthrie, Charlotte Hope

Radnje ukratko:

Priča o izumu nogometa i kako se brzo popela da postane svjetska igra prelazeći podjele klase.

Recenzija: The English Game (mini-serija, 2020)

Netflixova Nova serija The English Game nije mogla doći u čudnije vrijeme, s obzirom na to da je FA Kup, a i većina ostalih velikih natjecanja u nogometu, odgođeno na neodređeno.

Ali s druge strane, ljudi sada imaju puno više vremena, pa možda žele dobiti malu lekciju iz nogometne povijesti.

Serija, inspirirana istinitim događajima, prati priču Fergusa Sutera (Kevin Guthrie) dok postaje jedan od prvih plaćenih igrača koji će sudjelovati u FA Kupu, pripremajući teren za igru koju svi danas toliko volimo.

Škot radničke klase, novi u Darwen FC-u, uskoro će se naći usred daleko teže bitke dok se suočava s višom klasom – Old Etonians – koje predvodi Arthur Kinnaird (Ed Holcroft).

Osjećajući prijetnju prema onome što smatraju ‘svojim terenom’, Etonians pribjegavaju skrivenim trikovima kako bi hendikepirali protivnike, potičući bijes koji se prelijeva među timovima koji bi se trebali držati zajedno.

Budući da novac postaje sve rjeđi, život i ljubav staju na put, igrači prave od igre svoj strastveni projekt kao bijeg od svakodnevice.

Guthrie i Holcroft su oboje odlični u svojim ulogama, čak i ako su njihovi suigrači gotovo nevidljivi i ispadaju arhetipi snobova, ljutih likova ili su samo štetni što su tamo.

Žene u seriji su također gotovo ne postojane, pojavljujući se samo za večerama kako bi ukorile svoje muževe, a nakon toga nestale. Jedina iznimka je Kinnairdova žena, koja se pretvara u aktivista za djecu i žene, a definitivno bi bila pobornica ženskih prava nekoliko desetljeća kasnije.

Ali čak je i ona ponekad doživljavana kao težina na muževoj savjesti, dok se borila da njihov brak opstane nakon pobačaja. Ali većim dijelom to djeluje.

Tema serije je zapravo puno zanimljivija nego što je možda ovaj pisac u početku dao zasluge, pogotovo ako uzmemo da je spoj nogometa i drame nešto što rijetko imamo prilike gledati na malim ekranima.

Kreatora Downton Abbey, Julianu Fellowesu, znate da možete vjerovati da zamršenost u detaljima neće zanemariti.

Sa sporednim glumcima koji uključuju Daniel Ings (Black Mirror/Lovesick), Henry Lloyd-Hughes (The Pale Horse/Inbetweeners) i Craig Parkinson (Misfits/Line Of Duty/Four Lions) – znate da je serija učinila sve moguće kako bi bila uspješna.

I uspijeva zabiti, iako se ne može reći da baš oduševljava.

Druge je zanimalo i ovo...