Recenzija: Gretel & Hansel (Marica i Ivica, 2020)

Recenzija: Gretel & Hansel (Marica i Ivica, 2020)

Pogledali smo novi nadnaravni horor film Gretel & Hansel (Marica i Ivica) baziran na istoimenoj Njemačkoj folklornoj priči. Našu recenziju filma Gretel & Hansel (Marica i Ivica) pročitajte u članku.

Žanr:

Fantazija, horor, triler

Redatelj:

Oz Perkins

Scenarist:

Rob Hayes

Glumci:

Sophia Lillis, Alice Krige, Jessica De Gouw

Radnje ukratko:

Davno prije, u dalekoj bajkovitoj zemlji, mlada djevojka vodi svog malog brata u tamnu šumu u očajničkoj potrazi za hranom i poslom, samo da se spotakne na splet zastrašujućeg zla.

Recenzija: Gretel & Hansel (Marica i Ivica, 2020)

Gretel & Hansel: A Grim Fairy Tale je nadnaravni horor film baziran na istoimenoj Njemačkoj folklornoj priči. Redatelj filma je Oz Perkins, a producenti su Fred Berger, Brian Kavanaugh-Jones i Dan Kagan prema scenariju napravljenom od Perkins i Rob Hayes.

U ovoj verziji vrlo poznate priče Braće Grimm, Gretel (Sophia Lillis, IT) je šesnaestogodišnja djevojka koja se bori preživjeti sa svojim osmogodišnjim bratom Hanselom (Sam Leakey) u udaljenoj šumi prožeti glađu. Izbačeni od strane njihove majke nakon što Gretel odbije raditi kao kućna pomoćnica za bogatog gospodara koji očito ima nesnosne namjere prema njoj, Marici i Ivici pomaže plemeniti lovac (Charles Babalola), koji im savjetuje da traže posao kao drvosječe u šumi. Međutim, tijekom svog putovanja, par nailazi na kuću duboko u šumi i staricu (Alice Krige) koja tamo živi. I premda im nudi obilnu hranu i utočište u zamjenu za pomoć oko njenog doma, Gretel ubrzo shvaća da ima nešto vrlo čudno oko njihovog misterioznog domaćina.

Iako vrlo vjerojatno baš svi znamo priču o Ivici i Maricu, ovaj film ipak kreće u nešto drugačijem smjeru kako bi nas, barem ponekad, uspio iznenaditi. Gretel & Hansel kreće u interesantnom smjeru fokusirajući se na Maricino odrastanje. Priča je uglavnom pričana iz nježne perspektive, a u ovoj verziji, Marica u suštini bude prisiljena postati Ivičina zamjenska majka u trenucima kada počinje shvaćati koliko su žene opterećene u njihovom svijetu i željna je slobode. Naravno, u tom trenutku dolazi nitko drugi nego vještica, lik koji prepoznaje moć (doslovna moć – ipak je to bajka) koja raste unutar Marice i iskušava je da prigrli tamu umjesto svjetla.

https://youtu.be/Io-LVhnzbcY

Lillis i Krige su vrlo dobri u svojim ulogama, s Lillisinom tišom i introspektivnijom izvedbom koja je jednako dobra kao i Krigein krvoločniji, a opet neobično karizmatični antagonist. Redatelj pažljivo stvara strah i napetost kroz njihove interakcije. Uz to, malo se igrao s omjerom slike – Gretel & Hansel se prikazuje u 1.55 : 1, nasuprot modernog standarda 2.39 : 1 – te ispunjava film hrabrim bojama, uz što uspijeva stvoriti jednu zaista fantastičnu atmosferu koja se čini kao da je izvan ovog svijeta.

Možda i glavni problem filma Gretel & Hansel je taj što film u konačnici ne može pobjeći od onoga što je, a to je vrlo poznata bajka ispričana već jako puno puta. Uz to, film je poprilično kratak, a unatoč jezivoj atmosferi, uspio je biti usporen, na trenutke dosadan, a zaokret koji se čeka cijeli film se vidi da dolazi gotovo od samog početka. Rezultirajući vrhunac filma neobično je užurban i, zapravo, antiklimaktičan.

Koliko god zanimljivo zvučao Gretel & Hansel na papiru, kad vidite ono što pokušava učiniti, stvarni je film mračan, ali i pomalo dosadnjikav. Postoji pregršt jezivih trenutaka i nešto očaravajuće glume od strane glumica, ali ipak nedostaje dovoljno promjene naspram originalne Grimmove bajke kako bi film bio dovoljno zanimljiv. Marica i Ivica možda imaju nešto za ponuditi mlađoj publici, koja možda nije dovoljno dobro upoznata s pričom te je premlada za slične R-rated horor filmove poput The Witch. Za sve ostale, ovo će vjerojatno biti samo djelomično poboljšanje u odnosu na ostale nesretne adaptacije ove bajke koji su se posljednjih godina probili do velikih ekrana.

Vaša ocjena filma The Last Thing He Wanted

Similar Posts