Recenzija: Forgotten (2017) - Svijet filma

Recenzija: Forgotten (2017)

Ovom recenzijom krećemo sa trendom korejskog filma. Trudit ćemo se da barem svaka dva dana bude obrađen jedan novi, stariji ili stari film iz ove bogate, ali u nas slabo znane kinematografije.

Datum izlaska: 29. studenog, 2017. (dostupan na domaćem Netflixu)

Trajanje: 109 minuta

Redatelj: Hang Jun Jang

Glavne uloge: Kang Ha Neul, Kim Moo Yul, Moon Sung Geun

 

Recenzija: Forgotten (2017)

Recenzija: 

Filmovi poput Oldboya imaju tendenciju oduševiti velik broj gledatelja neočekivanim pristupom očekivanom. Priča o otmici i osveti stara je koliko i sama fikcija, ali opet, Oldboy, koji je k tome i središnji dio Parkove “trilogije osvete” (ostala dva su, ništa manje dobri Sympathy for Mr. Vengeance i Sympathy for Lady Vengeance), šokira i provocira osjećaj nelagode u nutrini. Gotovo kao da smo i sami pojeli sirovu hobotnicu, poput Min Sik Choija, i posljedično trpimo simpome trovanja hranom.

Forgotten nije remekdjelo poput gore navedenog, ali je na dobrom tragu. U najmanju ruku, pruža dobru zabavu ljubiteljima trilera i neočekivanih preokreta, a fanovi Oldboya prepoznat će mnoge elemente istoga, u maniri finog hommagea, a ne blatantnog rip offa.

Idilična i sretna obitelj doseljava se u svoju novu kuću. Nedugo nakon, stariji sin biva otet, te se neobjašnjivo vraća nakon 19 dana. Nitko u obitelji ne primjećuje ništa čudno, osim mlađeg sina, koji uviđa kako je njegov brat, osoba kojoj se čitav život divi, zapravo netko drugi.

Ovo je osnovna radnja koja stoji u opisima, i tek je mali dio filma koji je poput koktela – počinje kao film jeze s potencijalom na home invasion, nastavlja se kao čistokrvni mystery/thriller otmice, da bi na koncu morfirao u mindfuck najviše klase.

Usporedba s Oldboyem nije slučajna, jer u trenutku kada se počinje vrtjeti odjavna špica to je prvi film koji pada na pamet. Forgotten ipak ima definitivniji i konkretniji kraj, tako da se ne morate “brinuti” o otvorenom kraju i neodgovorenim pitanjima – koliko god se film na trenutke činio neobjašnjiv, zapravo sve bude kristalno jasno. Ukoliko ste ljubitelji mračnih misterija koje doslovno gnječe mozak, dajte mu šansu.

Dva mlada glumca nositelji su Forgottena – Kang Ha Neul koji solidno odrađuje ulogu mlađeg, preplašenog i zbunjenog brata, i kasnije izaziva određenu dozu empatije, te Kim Moo Yul, koji je pun pogodak, s licem koje je jednako i simpatično i jezivo.

Film je dostupan na domaćem Netflixu, te je čak i za pažljivije fanove korejskog filma lako izbježan. Nepravedno zapostavljen i rekao bih, podcijenjen, nije se našao na mnogim top listama korejofila. Kako ćemo u narednim danima i tjednima obraditi veliki broj azijskih filmova, u planu je predstaviti ne samo kultne uratke, već i underdog naslove poput ovog.

Similar Posts