Recenzija: Good Omens (mini-serija 2019)

Recenzija: Good Omens (mini-serija 2019)

Pogledali smo novu mini-seriju, pravljenju prema knjizi Neil Gaimana i Terry Pratchetta, Good Omens. U seriji Good Omens pratimo anđela (Michael Sheen) i demona (David Tennant).

Žanr serije:

Komedija, fantazija

Kreator:

Neil Gaiman, Terry Pratchett

Glumci:

Ilan Galkoff, Michael Sheen, Sam Taylor Buck, David Tennant

Radnja ukratko:

Good Omens prati priču Crowley i Aziraphale dok pokušavaju zaustaviti apokalipsu, nakon rođenja antikrista Adama, u Lower Tadfield, Oxfordshire.

Recenzija: Good Omens (mini-serija 2019)

Ova mini-serija prati mekanog i lepršavog anđela Aziraphalea, kojeg glumi odlični Michael Sheen i kojem uspijeva napraviti čak i dobrotu napraviti zabavnom i gledljivom. Njegova suprotnost i prijatelj, što oni dobrim dijelom serije ne žele priznati, je demon Crowley, kojeg glumi jednako fantastični David Tennant. Njih dvojica su fantastični u seriji, iako sam očekivao od lika Crowleya da bude brutalniji, napadniji i provokativniji, te je to jedina zamjerka na ta dva inače odlična lika. Kemija između njih dvojice je pravo zadovoljstvo za gledanje, unatoč šalama između njih koje nažalost gotovo nikada nisu duhovite.

Aziraphaleovo i Crowleyjevo prijateljstvo se formiralo tijekom 6000 godina, koje je prikazano u ovoj verziji Zemljine povijesti sve od kada je Crowley nagovorio Evu da pojede jabuku, i to je u centru popularne knjige Good Omens koju su napisali Neil Gaiman i Terry Pratchett, 1990. godine, a sada i srce ove mini-serije. Suočen s vijestima da će apokalipsa početi oni su užasnuti. Crowley dobije zadatak da donese sotonsko dijete na njegu časnim sestrama koje će ga u rodilištu zamijeniti s običnim djetetom, te će on započeti apokalipsu 11 godina nakon toga. Njih dvojica su se jako navikli na udobnosti ovog svijeta, te se udružuju kako bi pokušali sve da zaustave nadolazeću apokalipsu. Crowley se zapošljava kao djetetova dadilja, dok Aziraphale postaje vrtlar kućanstva. Jedini problem je, što nakon 11 godina njihovog pokušavanja normaliziranja sotoninog potomka, oni shvate da su časne zamijenile djecu u rodilištu i da krivo dijete odgajaju.

Good Omens

Nakon toga bacamo se u razne avanture, nesporazumi i zamršenosti s vješticama i čarobnjaštvom, uključujući razne izume, lutkarske stilove, prerušavanja, pirotehniku, kostime, razni CGI i opći je osjećaj da se na ovoj seriji zaista nije štedjelo.

Nažalost, sve to zajedno baš i ne radi dobro. Glavni razlog je taj što se dosta vremena gubi na razne likove od koji ni jedan nije ni približno interesantan kao glavna dva (anđeo i demon). Kada Aziraphalea i Crowleyja nema u seriji čini se kao da se sve raspada, ne samo to, nego se dobije dojam da svi likovi čekaju njihov povratak na male ekrane. Malo tu sliku popravi Jon Hamm kao Gabriel, iako ga vrlo slabo ima u seriji – Aziraphaleov šef koji ga redovito ubija u pojam.

Često se neke stvari ponavljaju, kao da nas trebaju podsjetiti na nešto, pa tako Bog, koji je neka vrsta naratora, često opisuje što dolazi, što se događa na ekranu i što se dogodilo prije. Recimo u prvoj epizodi zamjena djece užasno dugo traje i onda kada napokon završe, oni nam ju još jednom demonstriraju kao kartaški trik koji se upravo odvio. To je samo jedan od mnogih takvih ponavljajućih primjera iz serije.

Ono što meni ipak najviše fali u ovoj seriji je humor. Prvenstveno zato što je ova serija prije svega trebala biti duhovita. Teško mi je uopće razmišljati o ovoj seriji kao o humorističnoj, kada se u šest epizoda baš ni jedan put nisam uspio nasmijati. Za mene su u tom aspektu najviše podbacili. Mišljenja sam da je Crowley bio malo besramniji da bi to puno bolje ispalo (primjer humora kakav je mogao biti – Mi Nismo Anđeli).

Good Omens je došao na male ekrane nakon što je desetljećima bio u paklu produkcije, te je već dobio reputaciju knjige koju je ‘nemoguće’ za snimiti. Ostaje dojam da je Gaiman želio ispuniti odgovornost prema Pratchettu i napraviti nešto što bi se njemu svidjelo, a čini se da ga je to spriječilo modernizirati ovu adaptaciju, što bi inače vrlo vjerojatno učinio. Pravljenje boljih, zanimljivijih i značajnijih sporednih likova, napraviti malo ‘žešću’ verziju Crowleyja i općenito dodati nekog ozbiljnijeg humora.

Trailer serije Good Omens:

https://youtu.be/hUJoR4vlIIs

Similar Posts