Recenzija: American Gods (sezona 1)

Recenzija: American Gods (sezona 1)

Nedavno pušteni zatvorenik imena Shadow upoznaje misterioznog čovjeka koji se naziva “Wednesday” i koji zna puno više, nego se u početku čini, o životu i prošlosti Shadowa.

Žanr serije:

Fantazija, misterija

Kreator serije:

Bryan Fuller, Michael Green

Glumci:

Ricky Whittle, Emily Browning, Crispin Glover, Bruce Langley, Yetide Badaki, Pablo Schreiber, Ian McShane

 American Gods (2017) on IMDb

American Gods

American Gods je Američka Tv serija, prema knjizi istog imena, od pisca Neil Gaiman, napisana 2001 godine. Kreatori televizijske seriju su Bryan Fuller i Michael Green za televizijsku kuću Starz.

Serija se fokusira na Shadow Moon, koji upoznaje misterioznog čovjeka zvanog Mr. Wednesday nakon što je pušten iz zatvora. Shadow Moon uskoro postaje umješan u borbu između “Starih Bogova” i “Novih Bogova” koji postaju jači iz dana u dan.

Knjiga po kojoj je serija pravljena je jako popularna, pa je tako i serija bila jako razvikana već prije nego što je krenula, te su tako očekivanja bila jako velika. Čitao sam knjigu, ali moram priznati samo negdje do pola (bila mi je dosadna pa sam prekinuo), nikako mi se nije svidjela, pa sam isto očekivao od serije. Moram priznati da sam pogriješio.

Serija America Gods je odličan prikaz kako jednu knjigu treba pretvoriti u seriju/film. Sve ono najbolje iz knjige je uzeto i stavljeno u seriju. Od prve pa do zadnje epizoda sve je nekako misteriozno, napeto i zanimljivo, čak i trenuci kada se čini malo slabijom su dobro napravljeni tako da vas uvijek tjera na razmišljanje o tome što će biti kasnije.

Inače likovi u knjizi su dobri, zanimljivi, ali dok sam gledao seriju sve mi se to činilo još puno bolje. Jednostavno je teško pronaći lika/glumca kojeg nisu gotovo savršeno pogodili. Sa svakim novim likom sam se iznenadio koliko mi se odmah na prvu svidio. Od meni ipak najboljeg Mr. Wednesday (Ian McShane), preko fantastičnih Mr. World (Crispin Glover), Mad Sweeney (Pablo Schreiber), Czernobog (Peter Stormare), Media (Gillian Anderson), a i odličnog glavnog lika Shadow Moon (Ricky Whittle) i njegove žene Laura Moon (Emily Browning), zaista teško je ikoga izdvojiti jer su svi odlični.

Uz sve to serija izgleda i vizualno i zvučno fantastično. Zaista užitak za gledati i slušati. Nisu mi loše napravljeni ni prijelazi između “starog svijeta” i trenutnog, mada mi na žalost to u “starom svijetu” nije tako zanimljivo kao radnja u sadašnjosti.

Sve u svemu odlična serija, koja je obnovljena za drugu sezonu, kojoj se vrlo radujem. Mislim da me sada serija natjerala da ipak dovršim knjigu do kraja. Svakako moja preporuka.

Similar Posts