Pirati s Kariba – 10 gusara koje obožavamo

Pirati s Kariba – 10 gusara koje obožavamo

Pirati s Kariba jedinstvena je filmska franšiza koja je oduševila gledatelje širom svijeta i postala veliki hit. 

Filmovi prate avanture kapetana Jacka Sparrowa, kojeg glumi fantastični Johnny Depp, dok se suočava s raznim neprijateljima i ukletim posadama za vrijeme svoje potrage za blagom. Svaki film donosi nove likove, intrigantne zaplete i spektakularne akcijske scene koje su postale prepoznatljive za franšizu.

Filmove o Jacku Sparrowu vole djeca, a ništa manje popularan nije ni kod odraslih, stoga ne čudi da je snimljeno čak pet filmova, a svaki od njih je dobio odlične kritike.

Koji su filmovi iz franšize „Pirati s Kariba“?

Franšiza “Pirati s Kariba” sastoji se od sljedećih filmova:

  1. “Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera” (2003)
  2. “Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja” (2006)
  3. “Pirati s Kariba: Na kraju svijeta” (2007)
  4. “Pirati s Kariba: Nepoznate plime” (2011)
  5. “Pirati s Kariba: Salazarova osveta” (2017)

Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera

“Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera” je prvi film u seriji “Pirati s Kariba”. Film je objavljen 2003. godine, a režirao ga je Gore Verbinski.

Radnja filma prati kapetana Jacka Sparrowa (Johnny Depp), koji se suočava s izazovima u svom pokušaju da povrati svoj brod, Crni biser, koji mu je oduzet od strane bivšeg zamjenika Hectora Barbarosse (Geoffrey Rush). 

Jack Sparrow se udružuje s Willom Turnerom (Orlando Bloom), zaljubljenim u Elizabeth Swann (Keira Knightley), koju su oteli Barbarossini pirati, kako bi spasili Elizabeth i oslobodili Crni biser od prokletstva.

“Prokletstvo Crnog bisera” je postiglo ogroman uspjeh, zaradivši preko 650 milijuna dolara na box officeu. Film je dobio pozitivne kritike za svoju mješavinu akcije, humora i fantastičnih elemenata, kao i za odličnu glumu Johnnyja Deppa u ulozi Jacka Sparrowa. Johnny Depp je za tu ulogu bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca.

pirati s kariba
FOTO: SHUTTERSTOCK

Film je popularizirao lik kapetana Jacka Sparrowa kao ekscentričnog, lukavog i nekonvencionalnog pirata s jedinstvenim stilom i izražajnom gestikulacijom. Također je postavio temelje za nastavak franšize “Pirati s Kariba” s još nekoliko filmova.

“Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera” je postao kultni film i jedna od najuspješnijih filmskih franšiza u povijesti. Kombinacija avanture, humora, izvanrednih vizualnih efekata i nezaboravnih likova privukla je široku publiku diljem svijeta.

Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja

“Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja” je drugi film u popularnoj seriji “Pirati s Kariba” koja je započela 2003. godine. Film je objavljen 2006. godine, a redatelj je ponovno bio Gore Verbinski. 

Radnja filma prati kapetana Jacka Sparrowa, kojeg i dalje tumači Johnny Depp, dok se suočava s novim izazovima i avanturama. 

Ovaj put, Jack Sparrow se mora nositi s Davy Jonesom, morskim bićem s ukletom posadom koja plovi na brodu “Mrtvačeva škrinja”. Jones kontrolira morska bića i ima moć nad vremenom. Jack Sparrow se udružuje s Willom Turnerom, Elizabeth Swann i ostalim likovima iz prvog filma kako bi pronašli Mrtvačevu škrinju i suprotstavili se Jonesu.

“Mrtvačeva škrinja” donosi još više akcije, humora i nevjerojatnih specijalnih efekata. Također, film produbljuje likove i razvija zaplet, uvodeći nove likove poput Davy Jonesa, Calypso i drugih. Osim toga, film istražuje temu slobode i sudbine te preispituje moralne dileme likova.

“Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja” je također postigao ogroman uspjeh kod publike i kritike, zaradivši preko milijardu dolara na kino blagajnama. Film je dobio i Oscara za najbolju montažu zvuka, te je bio nominiran za još dvije kategorije.

Pirati s Kariba: Na kraju svijeta

“Pirati s Kariba: Na kraju svijeta” je treći film u seriji “Pirati s Kariba”. Film je objavljen 2007. godine, a opet ga je režirao Gore Verbinski. 

Radnja filma nastavlja priču započetu u prethodnom filmu, “Mrtvačeva škrinja”. Kapetan Jack Sparrow, Will Turner i Elizabeth Swann udružuju snage kako bi se borili protiv zlog lorda Cutlera Becketta, koji kontrolira Davy Jonesa i njegovu morsku posadu. Ovi likovi se suočavaju s izdajama, intrigama i opasnostima dok pokušavaju okupiti saveznike i suprotstaviti se Beckettu.

“Na kraju svijeta” je epska avantura koja donosi spektakularne bitke, intrigantne zaplete i iznenađujuće preokrete. Film istražuje teme slobode, izdaje, prijateljstva i moralnih dilema. 

Film je bio ogroman komercijalni uspjeh, zaradivši preko 960 milijuna dolara na blagajnama. Kao i prethodni filmovi, “Na kraju svijeta” je dobio pozitivne kritike za svoje vizualne efekte, glumu i zabavnu priču. Također je bio nominiran za četiri Oscara, uključujući i najbolju šminku, najbolje vizualne efekte, najbolje umjetničko oblikovanje i najbolju montažu zvuka.

Ovaj film je završni dio originalne trilogije “Pirati s Kariba”. Iako je franšiza nastavljena s još nekoliko filmova, “Na kraju svijeta” predstavlja zaključak priče koja je započela s “Prokletstvom Crnog bisera” i nastavila se s “Mrtvačevom škrinjom”.

Pirati s Kariba: Nepoznate plime

“Pirati s Kariba: Nepoznate plime” je četvrti film u seriji “Pirati s Kariba”. Film je objavljen 2011. godine, a režirao ga je Rob Marshall.

Radnja filma prati kapetana Jacka Sparrowa dok se suočava s novim izazovima. Jack je uvučen u potragu za legendarnim izvorom mladosti nakon što se ponovno susretne s Angelicom (Penelope Cruz), ženom iz prošlosti. 

pirati
FOTO: SHUTTERSTOCK

Međutim, Angelica također ima svoje tajne i vodi Jacka na brod kapetana Crnobradog (Ian McShane), njenog oca i legendarnog pirata. 

“Nepoznate plime” donosi nove likove, intrigantne zaplete i spektakularne akcijske scene koje su postale zaštitni znak serije “Pirati s Kariba”. Film istražuje teme kao što su pohlepa, obitelj, vjera i žudnja za besmrtnošću. Osim toga, donosi i razvoj likova, posebno Jacka Sparrowa, otkrivajući nove aspekte njegove osobnosti i prošlosti.

Iako je “Nepoznate plime” bila financijski uspješna kao i raniji nastavci, kritike su bile mješovite. Ipak, film je postao popularan među fanovima serije “Pirati s Kariba” zahvaljujući svojoj karakterističnoj kombinaciji avanture, humora i fantastičnih elemenata.

Pirati s Kariba: Salazarova osveta

“Pirati s Kariba: Salazarova osveta” je peti film u seriji “Pirati s Kariba”. Film je objavljen 2017. godine, a redatelj je bio Joachim Rønning.

Radnja filma prati kapetana Jacka Sparrowa dok se suočava s novim neprijateljem – kapetanom Armando Salazarom, kojeg glumi Javier Bardem. Salazar je ukleti duh koji je pobjegao iz Mrtvog svijeta s ciljem da pobije sve pirate na moru, a posebno želi osvetu nad Jackom Sparrowom. 

Jack se udružuje s mladim astronomom Carinom Smyth (Kaya Scodelario) i mladim mornarom Henryjem Turnerom (Brenton Thwaites), sinom Willa Turnera, kako bi pronašao legendarni Trident od Posejdona, moćni artefakt koji može kontrolirati more i osloboditi Salazarovo prokletstvo.

Film istražuje teme poput slobode, prijateljstva i suočavanja s prošlošću. Prikazuje razvoj likova, posebno Jacka Sparrowa, koji se suočava s posljedicama svojih postupaka.

Film je ostvario uspjeh na box officeu, zaradivši preko 794 milijuna dolara širom svijeta. Iako je bio dobro primljen od strane publike, neki kritičari su mu dali lošije ocjene. 

Glavni junaci filma i njihove priče

1. Kapetan Jack Sparrow

Jack Sparrow je fiktivni lik koji se pojavljuje u filmovima serije “Pirati s Kariba”. Lik Jacka Sparrowa tumači glumac Johnny Depp, koji je svojom izvedbom stvorio nezaboravan i ikoničan lik.

Jack Sparrow je kapetan Crnog bisera, legendarnog piratskog broda. On je ekscentričan, slobodnog duha, nekonvencionalan i uvijek traži načine da se izvuče iz nevolja. 

Ima karakterističan izgled s prepoznatljivom odjećom, nizom ogrlica, zakrivljenim šeširom i neurednom kosom. Njegova gestikulacija, način kretanja i jedinstveni govor postali su zaštitni znak lika.

Jack Sparrow je poznat po svojoj lukavosti, inteligenciji i sposobnosti da se snalazi u opasnim situacijama. Njegova kombinacija hrabrosti, britkog uma i šarmantne osobnosti često mu pomaže da preživi i izbjegne probleme. Vješt je u mačevanju, a nije ništa manje vješt niti u pregovaranju i manipulaciji drugima.

Lik Jacka Sparrowa je kompleksan, s mračnom prošlošću, tajnama i nepredvidivim motivima. Ima nejasan moralni kompas i često se nalazi na granici između dobra i zla. Ipak, njegovo srce pokazuje da ima dobre namjere, iako to može biti skriveno ispod slojeva egocentrizma i sebičnosti.

Jack Sparrow je postao jedan od najomiljenijih likova u svijetu filmske industrije i stekao je veliku popularnost među publikom diljem svijeta. Njegova karizma, nekonvencionalni stav i nepredvidljivi potezi čine ga jedinstvenim protagonistom u seriji “Pirati s Kariba”.

2. Elizabeth Swann

Elizabeth Swann je fiktivni lik iz filmske serije “Pirati s Kariba”. Lik Elizabeth Swann tumači glumica Keira Knightley. Elizabeth je prikazana kao hrabra, inteligentna i neustrašiva mlada žena koja se tijekom serije razvija i pokazuje svoju snagu i odlučnost.

Elizabeth Swann je guvernerova kći na otoku Port Royal. Na početku je prikazana kao elegantna i sofisticirana mlada žena koja je odgojena u bogatstvu i visokom društvu. Međutim, njezin život se mijenja kada se susretne s kapetanom Jackom Sparrowom kada započinje avanturu koja će je odvesti u svijet piratstva.

Tijekom serije, Elizabeth se razvija u hrabru pustolovku koja prepoznaje vrijednost slobode i borbe za pravdu. Pokazuje iznimnu vještinu u mačevanju i borilačkim vještinama, često se suprotstavljajući neprijateljima s kapetanom Jackom Sparrowom i drugim saveznicima.

Ima snažan karakter i često se suprotstavlja društvenim normama i očekivanjima za žene u to vrijeme. Ona je odlučna, samostalna i spremna riskirati sve kako bi postigla svoje ciljeve. Njezin odnos s Jackom Sparrowom razvija se od prijateljstva do dubljeg povjerenja i suradnje.

avanturistički film
FOTO: SHUTTERSTOCK

Elizabeth Swann ima značajan utjecaj na tijek priče i događaje u seriji “Pirati s Kariba”. Njezina transformacija od djevojke iz visokog društva do hrabre pustolovke dodaje dubinu priči i donosi elemente romantike, avanture i intrige.

3. Will Turner

Will Turner je lik iz filmske serije “Pirati s Kariba” kojeg tumači glumac Orlando Bloom. On je mladi kovač koji živi na otoku Port Royal, ali je također vješt s mačem i pokazuje iznimnu spretnost i brzinu u borbi. Will je također poznat po svom moralnom integritetu i čvrstim uvjerenjima.

Tijekom filma, Will se upušta u avanturu s kapetanom Jackom Sparrowom i Elizabeth Swann. On postaje ključni član posade Crnog bisera i bori se za svoju slobodu, istovremeno pokušavajući zaštititi one koje voli. Will također otkriva svoju povezanost s piratima i misterioznim Davy Jonesom.

Kroz seriju filmova, Will prolazi kroz mnoge izazove i testove, dok se bori protiv različitih neprijatelja i suočava s unutarnjim konfliktima. On je odan prijatelj, a ljubavna priča njega i Elizabeth provlači se kroz cijelu seriju.

Will Turner je postao jedan od omiljenih likova u franšizi “Pirati s Kariba” zahvaljujući izvedbi Orlanda Blooma i njegovom prepoznatljivom karakteru. Njegova hrabrost, odanost i nevjerojatna vještina u mačevanju čine ga važnim dijelom priče i doprinose bogatom svijetu pirata.

4. Calypso

Calypso je mitska morska božica ili vještica koja posjeduje moć nad prirodom i elementima. Prikazana je kao tajanstvena i moćna sila koja je u stanju kontrolirati oceane i manipulirati događajima na moru. 

Calypso je povezana s Davy Jonesom, kapetanom Ukletog Holandeza, koji je zaljubljen u nju. Prema priči, Calypso je bila zarobljena u ljudskom obliku od strane Devet gusara koji su željeli iskoristiti njenu moć. Njeno oslobođenje postaje ključno u filmu “Pirati s Kariba: Na kraju svijeta”.

Calypso ima moć transformacije, iako njeni motivi i namjere često ostaju tajanstveni. Njen karakter je prikazan kao divlji i neukrotiv, sposoban donijeti kako dobro, tako i zlo. Ona simbolizira silu prirode koja je neuhvatljiva i teško je predvidjeti njezino ponašanje.

Unatoč svojoj moći, Calypso je prikazana kao osoba koja je frustrirana ljudskim svijetom i često se osvećuje ljudima zbog njihove pohlepe i sebičnosti. Njeno oslobođenje predstavlja ključan trenutak u priči i utječe na tijek događaja među brojnim likovima.

Calypso kao lik u filmu “Pirati s Kariba” dodaje elemente magije, mitologije i nadnaravnog u priču. 

5. Kapetan Hector Barbossa

Kapetan Barbossa jedan je od ključnih likova, a glumi ga Geoffrey Rush.

Hector Barbossa je prikazan kao kapetan uklete posade Crnog bisera, legendarnog gusarskog broda. U prvom filmu “Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera”, on je antagonist koji pokušava vratiti svoju posadu i ukloniti prokletstvo koje ih je snašlo. Barbossa je poznat po svom karakterističnom izgledu s crnom kapom, dugačkom bradom i zlatnim zubima.

Barbossa je hrabar i okrutan pirat, poznat po svom taktičkom umijeću i vještini mačevanja. Stručnjak je u vođenju bitaka na moru i često koristi lukavstva i strategiju kako bi postigao svoje ciljeve. Njegova posvećenost svojoj posadi i želja za osobnom moći često ga stavljaju u sukob s drugim likovima.

Tijekom serije filmova, odnosi između Barbossa i drugih likova se mijenjaju. On se ponekad udružuje s glavnim protagonistom, kapetanom Jackom Sparrowom, kako bi se suočili s većim prijetnjama. Njihov odnos se kreće od saveznika do rivalstva i ponovno savezništva tijekom priče.

Njegova želja za osvetom i moći postupno se mijenja kako saznaje više o prošlosti i tajnama Crnog bisera. Njegova motivacija postaje složenija, a njegove odluke često imaju dublje implikacije na priču.

6. Anamaria

U filmovima serije “Pirati s Kariba”, lik Anamaria pojavljuje se kao sporedni lik i vješti mornar. Njen lik tumači glumica Zoe Saldana. 

Anamaria je prikazana kao hrabra i neustrašiva žena koja posjeduje iznimne pomorske vještine. Ona je sposobna kapetanica vlastitog broda, vješta u upravljanju jedrom i upravljanju mornarskim poslovima.

Prvi put se pojavljuje u filmu “Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera” kao članica posade Jacka Sparrowa. Anamaria ima sukob s Jackom zbog krađe njezinog broda, ali kasnije se udružuje s njim i drugim likovima kako bi se suprotstavila prokletstvu Crnog bisera.

Unatoč svojoj hrabrosti i samostalnosti, lik Anamarije nije dobio veliku pažnju u daljnjim filmovima serije. Pojavljuje se samo kratko u drugom filmu “Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja” i nije prisutna u kasnijim nastavcima.

7. James Norrington

James Norrington (Jack Davenport) je prikazan kao pukovnik Kraljevske mornarice u vrijeme kada je Velika Britanija kontrolirala Karibe. On je odan i častan vojni časnik koji se pridržava pravila i reda. Norrington je visoko cijenjen zbog svoje hrabrosti i profesionalizma u izvršavanju svojih dužnosti.

U prvom filmu “Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera”, Norrington je zapovjednik tvrđave na otoku Port Royal. On je zaručen za Elizabeth Swann, ali ona nije oduševljena njihovom vezom. Norrington se suočava s izazovima u održavanju reda i suočava se s prijetnjama od prokletstva Crnog bisera.

U kasnijim filmovima, Norrington se pridružuje piratima i postaje kapetan broda Kraljevske mornarice, HMS Interceptor. On se udružuje s Jackom Sparrowom i Elizabeth Swann kako bi se suočili s većim prijetnjama, uključujući Davy Jonesa i mornare Ukletog Holandeza.

James Norrington je prikazan kao kompleksan lik s moralnim dilemama i unutarnjim sukobima. 

8. Ragetti

Ragetti je pomalo nezgrapni i komični pirat kojeg glumi Mackenzie Crook, a vrlo je popularan među ljubiteljima franšize iako nije riječ o glavnom liku. 

On je član posade Crnog bisera, ukletog broda pod zapovjedništvom kapetana Barbosse. Ragetti je prepoznatljiv po svom ispalom staklenom oku i drvenoj protezi koju nosi na ruci. 

Njegova nevjerojatna vjernost kapetanu Barbossi i ostalim članovima posade često ga stavlja u opasne situacije, ali on uvijek ostaje vjeran svojim prijateljima.

Ragetti se pojavljuje u više filmova serije “Pirati s Kariba” i pruža humoristični element i kontrast s drugim, ozbiljnijim likovima. Njegova priča, iako manje istaknuta od drugih likova, doprinosi dinamici i raznolikosti svijeta “Pirati s Kariba”.

Ragetti je lik koji je postao popularan među gledateljima zbog svoje simpatičnosti i neobičnog izgleda. Njegove nespretne avanture i komični trenuci pružaju osvježavajući i zabavan aspekt u priči o piratima.

9. Pintel

Pintel je još jedan komičan lik iz serije “Pirati s Kariba” i bliski je prijatelj Ragettija. Lik Pintela tumači glumac Lee Arenberg. 

Također je član posade Crnog bisera, isto kao i Ragetti. On je prepoznatljiv po svojoj markantnoj vanjštini, s grubim izgledom, izražajnim brkovima i rasklimanim zubima. Pintel se, poput Ragettija, često pojavljuje u komičnim situacijama i pridonosi humoru franšize “Pirati s Kariba”.

Pintel i Ragetti često djeluju kao duo i provode mnogo vremena zajedno. Njihova nerazdvojnost i sinergija stvaraju smiješne trenutke i komične dijaloge.

10. Joshamee Gibbs

Joshamee Gibbs je lik iz serije “Pirati s Kariba” koji se pojavljuje kao vjerni član posade i povjerenik kapetana Jacka Sparrowa. Tumači ga glumac Kevin McNally. 

Joshamee Gibbs je iskusni mornar i pouzdani član posade broda Crni biser. On je dugogodišnji prijatelj i povjerenik kapetana Jacka Sparrowa. Gibbs je prikazan kao hrabar, odan i pouzdan član posade, koji je uvijek uz Jacka Sparrowa u njegovim avanturama.

Gibbs je poznat po svojem iskustvu i praktičnom znanju o pomorskim putovanjima. On je stručnjak za navigaciju, upravljanje brodom i vještine preživljavanja na moru. Njegovo iskustvo i savjeti često su od ključne važnosti za uspješno vođenje posade.

Kroz seriju filmova, Gibbs pruža podršku i lojalnost kapetanu Sparrowu, pomažući mu u rješavanju problema i suočavanju s raznim prijetnjama. Njegova uloga je više od pukog člana posade, jer je često glas razuma i savjetnik u teškim situacijama.

Gibbs je prikazan kao karakter s humorom i suptilnim dosjetkama. Njegov smisao za humor i opuštena priroda često pridonose komičnim trenucima u seriji. Unatoč svom šaljivom pristupu, Gibbs je ozbiljan i posvećen u svojim dužnostima kao mornar.

Osim svoje uloge u posadi Crnog bisera, Gibbs se pojavljuje i u drugim filmovima serije “Pirati s Kariba” kao podrška u avanturama kapetana Sparrowa. Njegova vjernost i odanost prema Sparrowu čine ga ključnim likom u priči.

Zašto su „Pirati s Kariba“ popularni?

Pirati s Kariba su postali iznimno popularni zbog nekoliko ključnih razloga:

Karizmatični likovi. Filmovi “Pirati s Kariba” imaju izuzetno karizmatične likove koji su postali kultni. Kapetan Jack Sparrow, koji je ikonički prikazan od strane Johnnyja Deppa, postao je jedan od najprepoznatljivijih filmskih likova u posljednjim desetljećima. Njegov nekonvencionalni stil, duhoviti dijalozi i nevjerojatna sposobnost izvlačenja iz nevolja privukli su publiku diljem svijeta.

Avantura i akcija. Filmovi “Pirati s Kariba” prepuni su akcije i avanture. Od velikih pomorskih bitaka do traganja za tajanstvenim blagom, filmovi nude dinamične i uzbudljive scene koje drže gledatelje na rubu sjedala. Ovi elementi su uzbudljivi i zabavni za publiku, stvarajući dozu adrenalina i spektakla.

Fantastična produkcija. Filmovi su također poznati po svojoj izvrsnoj produkciji, koja obuhvaća prekrasne lokacije, spektakularne kostime i impresivne vizualne efekte. 

Humor. “Pirati s Kariba” također donose dozu humora koji je postao jedan od prepoznatljivih elemenata franšize. Kapetan Jack Sparrow je poznat po svojim duhovitim izjavama, zbunjujućim situacijama i smiješnim reakcijama. Ovaj humor dodaje lakoću i zabavu filmovima te privlači publiku svih dobnih skupina.

Glazba. Glazba je također ključni faktor popularnosti “Pirata s Kariba”. Ikonička tema koju je skladao Hans Zimmer postala je jedan od najprepoznatljivijih filmskih glazbenih tema u posljednjim desetljećima. 

Similar Posts