elisabeth shue

Elisabeth Shue filmovi – Top 10 najboljih

Elisabeth Shue je američka glumica rođena 6. listopada 1963. u Wilmingtonu, Delaware, SAD. Odrasla je u obitelji koja je poticala umjetnički izričaj, a njen otac je bio odvjetnik i političar, dok joj je majka radila u banci. Elisabeth je imala stariju braću Williama i Andrewa, koji su također postali poznati glumci.

Shue je studirala političke znanosti na sveučilištu Harvard, ali je tijekom studija razvila strast prema glumi. Ubrzo je napustila fakultet kako bi se potpuno posvetila glumačkoj karijeri. 1984. godine dobila je prvu značajnu ulogu u filmu The Karate Kid, u kojem je igrala ulogu djevojke glavnog lika. Njen šarm i talent primijećeni su, što joj je otvorilo vrata za daljnje angažmane.

Nakon “The Karate Kida”, Shue je nastavila ostvarivati zapažene uloge u filmovima. Njen sljedeći veliki uspjeh bio je film Leaving Las Vegas (1995), u kojem je utjelovila ulogu prostitutke koja se zaljubi u alkoholičara, koji je bio tumačen od strane Nicolasa Cagea. Za tu je izvedbu Elisabeth Shue nominirana za Oscara i osvojila je brojne druge nagrade.

elisabeth shue
Foto: Shutterstock

Elisabeth Shue filmovi – 10 najboljih

Elisabeth Shue se u svojoj bogatoj karijeri našla u više od 60 različitih filmova i serija, a za kreiranje ovog popisa naš je fokus bio samo na filmovima. Pogledajte u nastavku kojih smo 10 njezinih filmova izdvojili na našoj top listi.

10. Piranha 3D (2010)

Žanr: Komedija, horor 
Redatelj: Alexandre Aja
Uloge: Elisabeth Shue, Jerry O’Connell, Richard Dreyfuss 

Radnja ukratko: Skupina tinejdžera koji su došli u grad na proljetni odmor, otkrivaju tajanstveno jezero skriveno u planinama. Međutim, oni ne znaju da jezero skriva tajnu koja će im promijeniti živote zauvijek. Naime, nakon što je potres izlomio podvodni dio jezera, velike i agresivne piranje iz prošlosti su puštene na slobodu i počinju napadati svakoga tko se nađe na njihovom putu. Šerif Julie Forester (Elisabeth Shue) pokušava spriječiti daljnje napade i evakuirati sve turiste iz grada. No, piranje su sve brojnije i sve agresivnije, a njihovi napadi postaju sve smrtonosniji i krvaviji.

9. Greyhound (2020)

Žanr: Akcija, drama, povijesni, ratni
Redatelj: Aaron Schneider 
Uloge: Tom Hanks, Elisabeth Shue, Stephen Graham

Radnja ukratko: Film se temelji na romanu “The Good Shepherd” C.S. Forrestera, a prati priču o američkom vojnom zapovjedniku Ernestu Krauseu (Tom Hanks) tijekom Drugog svjetskog rata. Krause je zapovjednik broda Greyhound, koji se nalazi u konvoju savezničkih brodova koji prevoze vojnu opremu i trupe preko Atlantika do Engleske. Tijekom putovanja, konvoj je izložen napadima nacističkih podmornica, a Krause i njegova posada moraju se boriti protiv neprijatelja u teškim vremenskim uvjetima i sa nedovoljno podataka o neprijateljskoj lokaciji.

8. Cocktail (1988)

Žanr: Komedija, drama, romantični 
Redatelj: Roger Donaldson 
Uloge: Tom Cruise, Bryan Brown, Elisabeth Shue 

Radnja ukratko: Brian Flanagan (Tom Cruise), mladi momak iz siromašne obitelji, seli u New York kako bi ostvario svoj san i postao uspješan biznismen. Nakon što ne uspije naći posao, Brian odluči raditi kao barmen kako bi preživio. U baru upoznaje Douga Coughlina (Bryan Brown), iskusnog i uspješnog barmena koji ga uči vještinama i trikovima pripreme koktela. Brian se brzo uključuje u noćni život New Yorka i upoznaje Jordan Mooney (Elisabeth Shue), djevojku koja radi kao pisac i koja ga privlači svojom neovisnošću i inteligencijom.

7. Palmetto (1998)

Žanr: Krimi, drama, misterija, romantični, Triler
Redatelj: Volker Schlöndorff
Uloge: Woody Harrelson, Elisabeth Shue, Gina Gershon 

Radnja ukratko: Harry Barber (Woody Harrelson) jednostavno ne može predahnuti. Prvo, njegovo odbijanje da uzme tajni novac i šuti nakon što otkrije korupciju u gradskoj vijećnici nepravedno ga odvodi u zatvor. Shvaća da se ne isplati biti dobar momak. Kasnije, kada mu se ukaže zlatna prilika, on odluči zgrabiti priliku. Ponuđeno mu je 50.000 dolara da otme kćer bogatog poduzetnika. 

6. Battle of the Sexes (2017) 

Žanr: Biografija, komedija, drama, povijesni, sportski
Redatelj: Jonathan Dayton i Valerie Faris 
Uloge: Emma Stone, Steve Carell, Elisabeth Shue 

Radnja ukratko: Film govori o stvarnom životnom događaju, teniskom meču između Billie Jean King i Bobbyja Riggsa, koji se održao 1973. godine. Billie Jean King (Emma Stone), bila je jedna od najboljih tenisačica svijeta u to vrijeme, a Bobby Riggs (Steve Carell) je bivši teniski prvak koji se povukao iz sporta. Riggs je izazvao King na teniski meč “Bitka spolova” u kojem je tvrdio da bi čak i u svojim 50-im godinama mogao pobijediti najbolju tenisačicu. Meč je privukao veliku pažnju medija i postao je jedan od najgledanijih sportskih događaja u povijesti.

5. The Saint (1997)

Žanr: Akcija, avantura, romantični, znanstvena fantastika, Triler 
Redatelj: Phillip Noyce 
Uloge: Val Kilmer, Elisabeth Shue, Rade Šerbedžija 

Radnja ukratko: Simpatični lopov Simon Templar (Val Kilmer), koristi lažna imena i različite maske kako bi izbjegao hvatanje. Simon dobija zadatak da ukrade formulu za hladnu fuziju od znanstvenice Emmy Russell (Elisabeth Shue), koja radi za ruskog mafijaša Ivana Tretiaka (Rade Šerbedžija). Međutim, Simon se zaljubljuje u Emmy i odluči joj pomoći da pobjegne od Tretiaka. Kako bi to učinio, Simon koristi svoje vještine i znanje kako bi prevario Tretiaka i njegove ljude.

4. Adventures in Babysitting (1987)

Žanr: Avantura, komedija, Krimi, romantični
Redatelj: Chris Columbus 
Uloge: Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan

Radnja ukratko: Priča prati Chris Parker (Elisabeth Shue), srednjoškolsku studentkinju koja bi radije provela večer sa svojim dečkom nego da čuva susjedovu djecu. Međutim, kada joj se planovi izjalove, Chris mora preuzeti brigu o djeci i provesti nezaboravnu noć u potrazi za njezinom prijateljicom koja je zaglavila u centru grada. Chris kreće u avanturu s troje djece koje čuva, a putem se susreću sa različitim problemima i opasnostima. U centru grada susreću razne likove, uključujući i gangstere, krijumčare, propalitete, noćne čistače i druga čudna bića. 

3. Hollow Man (2000)

Žanr: Akcija, horor, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Paul Verhoeven
Uloge: Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin 

Radnja ukratko: Skupina znanstvenika se bavi eksperimentima s nevidljivim serumom. Sebastian Caine (Kevin Bacon) je vodeći znanstvenik u grupi i on je taj koji prvi testira serum na sebi. U početku, eksperiment se čini uspješnim, ali nakon što Caine postane nevidljiv, njegovo ponašanje postaje sve agresivnije i opasnije. Kako vreme prolazi, Caine polako gubi kontrolu nad sobom i počinje ugrožavati živote svojih kolega. 

2. Back to the Future 2 (1989)

Žanr: Avantura, komedija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Robert Zemeckis 
Uloge: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Elisabeth Shue 

Radnja ukratko: Radnja se nastavlja gdje je prvi dio stao, s Martinom McFlyom i “Docom” Brownom koji putuju u budućnost, u godinu 2015. godinu. U toj budućnosti, Martin otkriva da njegova djeca imaju problema s kriminalom, a “Doc” otkriva da bi se nešto loše moglo dogoditi s Martinovom budućnošću. Kako bi ispravio stvari, Martin se vraća u prošlost, u godinu 1955., ali ovaj put mijenjajući neke događaje koji dovode do alternativne 1985. godine koja je u potpunosti drugačija od one u kojoj je Martin odrastao.

1. Leaving Las Vegas (1995)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Mike Figgis
Uloge: Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands 

Radnja ukratko: Priča o Benu Sandersu (Nicolas Cage), nekadašnjem scenaristu iz Los Angelesa, koji je odlučio napustiti sve i otići u Las Vegas kako bi se tamo potpuno posvetio svom alkoholizmu i umro. U Las Vegasu upoznaje prostitutku Seru (Elisabeth Shue) koja se također bori s vlastitim problemima. Iako se njihov odnos počinje na tragu klijent-prostitutka, ubrzo se razvija u nešto puno dublje i značajnije. Film prati njihovu neobičnu i tužnu ljubavnu priču dok se Ben bori s ovisnošću o alkoholu i priprema se za svoj konačni odlazak.

Similar Posts