Neodoljiva femme fatale: 10 primjera iz svijeta filma

Neodoljiva femme fatale: 10 primjera iz svijeta filma

Femme fatale ili fatalna, smrtonosna žena izraz je koji su Francuzi stvorili kako bi se opisali misteriozne, a privlačne zavodnice. Iako se danas termin ponekad koristi i razgovorno, najčešće ćemo ga čuti u kontekstu neke filmske ili knjiške rasprave. Danas ćemo razjasniti što se sve točno krije iza koncepta femme fatale, a potom ćemo i prikazati 10 poznatih primjera. Današnja je tema zaista zanimljiva, a pritom i melem za oči.

Tko je uopće femme fatale?

Kao što smo već rekli, francuski izraz femme fatale opisuje takozvanu smrtonosnu ženu – u smislu, ta je žena fatalna za svakoga tko ju susretne jer su njena karizma i njena moć vrlo opasni. Koncept je nastao početkom 20. stoljeća i pretežito se koristio u svijetu filma i beletristike, iako ćete ponekad čuti da netko iz šale proziva zgodnu djevojku femme fatale. Možemo reći i da je film noir specifično proslavio femme fatale kao lik koji pridonosi atmosferi.

Ovakve su žene vrlo snažni i intenzivni likovi, nerijetko glavni protagonisti koje će svatko dobro zapamtiti. Bitno je napomenuti da femme fatale nije samo uloga, odnosno nije samo neki lik, već i arhetip koji će se vječno koristiti za stvaranje dodatne intrige i tenzije u filmovima.

Gdje se pojavljuje femme fatale?

Moramo biti iskreni i reći da se femme fatale ipak kao koncept proširuje i izvan svijeta filma. U književnosti će ovakve, fatalne i zavodljive žene naći svoje mjesto u dramama i kriminalističkim romanima. Najčešće će biti u nekoj gorućoj dinamici sa glavnim protagonistom koji je muškarac.

femme fatale
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim u  književnosti, ona je i u serijama te filmovima – najčešće se radi o trilerima, krimićima i misterioznim žanrovima. Nerijetko služe kao element koji može zakuhati radnju, zakomplicirati svima život i ubaciti dozu intrige svaki put kad se pojavi na ekranu.

Ipak, i stripovi i umjetnička djela portretiraju fatalne žene. S obzirom na to da su one najčešće vrlo lijepe i privlačne, u knjigama se podrobno opisuju, u filmovima intenzivno stiliziraju, a u stripovima i sličnim umjetničkim djelima autor se može poigrati svim njenim fizičkim karakteristikama.

Koje su karakteristike femme fatale?

Do sada smo dobili dojam da je femme fatale ljepotica, žena koja dobije što želi kako god zna i umije, zavodnica koja nalazi način da okrene priču u svoju korist. Zvuči kao zlikovac, zar ne? U nastavku dijelimo mnogo karakteristika fatalne žene koje će vam pomoći da bolje razumijete kakva je ona zaista. Sigurni smo da će vam se u procesu čitanja javiti neke ideje – na velikom ste ekranu zasigurno već vidjeli barem jednu fatalnu ženu.

 • Fatalna je žena prava zavodnica. Ona kao da može hipnotizirati druge oko sebe i nerijetko je jedna od rijetkih slabosti protagonista. Neodoljivo je privlačna i koristi to kako bi dobila što želi.
 • Ona je često i misteriozna. Njene prave namjere saznajemo tek duboko u film, iako već i na samom početku dobivamo dojam da nije u potpunosti iskrena.
 • Femme fatale vrhunska je manipulatorica. Iako često neće biti direktna manipulatorica koja prijeti i viče, njena tiha spletkarenja i zlouporaba šarma kojeg ima neki su od načina na koje će dobiti upravo ono što želi.
 • Naravno, ona je i inteligentna. Femme fatale je lukava i inteligentna te razbija stereotip o lijepim ženama, odnosno ženama koje moraju biti ili lijepe ili pametne.
 • Fatalna je žena i neovisna. Ona ne traži pomoć i savjet, već dobro zna što želi i već kalkulira kako će to dobiti. Mnogim se gledateljima baš to i sviđa – činjenica da nije dama koja treba pomoć.
 • Ona je samopouzdana. Bez samopouzdanja ne bi mogla kvalitetno iskoristiti svoju karizmu, naći načine da okupira pažnju drugih i zasigurno ne bi bila tako opasna.
 • Karizmatična je. Fatalne se žene nerijetko opisuju kao prekrasan magnet ili planet koji jednostavno uvlači sve oko sebe u svoju orbitu. One se ne moraju ni truditi – muško oko samo se od sebe okreće u njihovom smjeru.
 • Ponekad je nepredvidljiva. S obzirom da često spletkari i kalkulira, femme fatale će u radnju unijeti određenu dozu nesigurnosti. Nikad nismo u potpunosti sigurni koji je njen sljedeći korak i hoće li napraviti neki problem.
 • Vrlo je bitno i to da je emocionalno distancirana. Što to znači? Pa, femme fatale je obično žena koja iza sebe ima i neku burnu prošlost, a ta ju je prošlost naučila da ne treba davati svakome priliku da razgovara s njom, druži se s njom ili da ju povrijedi. Zbog toga se može činiti hladnom i nezainteresiranom.
 • Fatalna je žena vrlo opasna. Rjeđe se tu radi o fizičkom nasilju, iako ponekad likovi znaju imati neki zanimljivi, karakteristični borilački potez uz neko manje oružje. Ova je žena najčešće manipulator na psihološkoj razini i zbog toga je vrlo opasna.
 • Samosvijest je još jedna od njenih bitnih karakteristika. Ona jako dobro zna što sve može, što sve treba i što sve zaslužuje. Jasno joj je koju moć ima i što može napraviti ukoliko se zaista potrudi.
 • Ona je ambiciozna. Okej, njene ambicije možda nisu uvijek moralno ispravne, ali femme fatale uvijek ima cilj koji želi ostvariti i sljedeću stvar koju mora napraviti. Zbog toga je u filmu često prikazana kao spletkarošica.
 • Ona ima burnu prošlost. Kao što smo već spomenuli kad smo razgovarali o emocionalnoj distanci, femme fatale najčešće je lik koji nastaje iz neke burne prošlosti i postoji neka traumatična priča koja objašnjava njen postanak.
 • Ponekad je i promjenjivog karaktera. Što to znači? Pa, s obzirom na to da uvijek gleda kako da dobije ono što želi, ona nekad može naizgled promijeniti svoj stav. Tu valja imati na umu onu staru izreku „vuk kožu mijenja, ali ne i ćud“.
 • Naravno, fatalna je žena često i modno osviještena. Njene odjevne kombinacije okupiraju stiliste i prikazuju koliko je ona zavodljiva, senzualna, seksi, ali i opasna.
 • Ona je vrlo seksualna. S obzirom na to da je jedna od njenih snaga upravo činjenica da je neodoljiva, ona će nerijetko koristiti svoju seksualnu moć kako bi dobila ono što želi. Zbog toga se u filmu ponekad portretira kao razvratnica ili žena koja često mijenja partnere.
 • Femme fatale često je sukobljena sama sa sobom. Ponekad kroz film ona dolazi do zaključka da to što radi nije ispravno pa možemo proučavati i proces razvijanja tolerancije, a ponekad je jednostavno zbunjena u vezi ispravnog i pogrešnog.
 • Ona riskira. Femme fatale napravit će stvari koje prosječan lik neće, prvenstveno zbog toga što možda nije siguran kako će se iz te situacije izvući – fatalna žena samo će malo trepnuti okicama.
 • Ona je ambivalentna. Jedna od najbitnijih karakteristika fatalne žene je ta dualnost koja se u njoj javlja. Ona kao lik nerijetko služi kako bi se zamutila granica između dobrog i zla te često ne možemo procijeniti koji je njen motiv.

Je li femme fatale uvijek zlikovac?

Sad kad smo čuli karakteristike femme fatale, zvuči nam kao da je ona uvijek zlikovac i antagonist. U velikom broju filmova i jest, no ne uvijek. Njihova je uloga najčešće moralna ambivalentnost, odnosno stvaranje dinamike između dobra i zla. To ne znači nužno da je ona uvijek jako zločesta, ali često izaziva intenzivne reakcije.

fatalna žena
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ponekad će definitivno biti zlikovac koji manipulira drugima, a tek na kraju doživljava neku vrstu transformacije, takozvani „change of heart“. U drugim slučajevima, ona nije sama po sebi loša ili zla, ali je jako slojeviti lik koji ima ulogu izazivanja empatije. Dakle, rijetko kada će biti isključivo pozitivan lik, već će najčešće biti intrigantna i slojevita.

10 primjera femme fatale iz svijeta filma

Kako bismo vam što bolje prezentirali femme fatale, najbolje bi bilo da vas upoznamo s filmskim fatalnim ženama. Neke od njih zasigurno već i znate, a neke ćete možda tek upoznati. Svi filmovi na listi vrijedni su vaše pažnje i potičemo vas da izaberete jedan koji ćete moći pogledati u narednim danima.

1. Sharon Stone u filmu Basic Instinct (1992)

Lik Catherine Tramell, biseksualne autorice kriminalističkih romana, utjelovila je Sharon Stone i posao je odradila vraški dobro. Ova suvremena femme fatale inteligentna je, manipulativna i zavodljiva. Njena uloga u filmu može se interpretirati kao provocirajuća – ona je tu da muške likove zbuni, izazove i kontrolira.

Vrlo poznata scena gdje Sharon Stone sjedi na stolcu u kratkoj, bijeloj haljini prekriženih nogu izazvala je burne reakcije uglavnom pozitivne prirode. Naime, ona premješta nogu s noge, a ne nosi donje rublje – barem se na to aludira. Iako nije intenzivno našminkana niti nosi ženstvene boje, ona zrači seksepilom i zaista je prekrasna.

2. Lucy Liu u filmu Kill Bill: Volume 1 (2003)

Prekrasna Lucy Liu u filmu Kill Bill utjelovila je O-Ren Ishii, femme fatale koja ima vrlo kompliciranu i burnu prošlost. Ona se u filmu također naziva i Cottonmouth, a način na koji ju je Quentin Tarantino zamislio mnoge je u potpunosti očarao. Kao što smo rekli, njena burna prošlost i ubojstvo njenih roditelja promijenili su ju – ona je danas osvetnički nastrojena i osveta ju vodi po njenom putu.

Njene borilačke scene i zanimljivi kostimi mnogima su se svidjeli, a Lucy Liu su lansirali u jednu potpuno novu sferu vrlo traženih glumica. Savršene proporcije njenog lica odlična su asocijacija na njenu proračunljivost i mudrost, a mnogi su rekli i da je Umi Thurman u potpunosti ukrala priliku da bude najzgodnija žena u filmu.

3. Nicole Kidman u filmu Moulin Rouge! (2001)

Svi znamo Nicole Kidman, ali mnogi ne znaju Satine, zavodljivu i kreativnu plesačicu i performericu koja radi u kabaretu. Njen lik osvojio je srca mnogih jer Satine ima ugodan glas, neizbježnu karizmu i vrlo snažnu pojavu. Možemo reći da je ona na neki način utjelovljenje glamura i idealne žene, barem što se tiče pogleda koji izvire iz muškog oka.

Zanimljivo je kako, osim njene zavidne ljepote, Satine predstavlja i niz snova koje želi ostvariti te život koji želi živjeti van Moulin Rouge-a. Ona želi ljubav, slobodu, šansu da živi drukčiji život. Ona će se zaljubiti u Christiana, pisca koji će iskoristiti i njenu ranjivost i njenu veliku ljubav. Ovo je jedan od rijetkih primjera u kojima se femme fatale prikazuje i kao ranjiva, smrtna.

4. Helena Bonham Carter u filmu Fight Club (1999)

Prekrasnu Helenu Bonham Carter većina je upoznala kroz Harry Potter serijal, međutim ona u filmu Fight Club pokazuje jedan potpuno novi set vještina. Helena glumi Marlu, kompleksnu i tajnovitu, gotovo neshvatljivu protagonisticu koja cijelom filmu doprinosi tamom, kaosom i agresijom. Iako možda nema najženstveniji izgled te je neuredna i prgava, Marla još uvijek privlači mnoge muškarce koji misle da ju mogu ukrotiti.

U filmu je Marlina uloga razbijanje klasičnog narativa koji nam prezentira protagonist – ona je kontrast svemu onome s čime se on bori. Crni humor, neukrotivost, samopouzdanje i misterija samo su neke od riječi koje najbolje opisuju Marlu. Zaista, morate ju vidjeti da biste ju shvatili.

5. Eva Green u filmu Sin City (2005)

Ava Lord savršen je primjer žene čija vanjština zavodi, a kompleksnost zbunjuje. Atmosfera koju ona stvara puna je misterije i opasnost, ali svi opet žele biti oko nje jer je šarmantna i prekrasna. Upravo tu ideju da prekrasna žena ne može biti zločesta ili spletkarošica Eva će iskoristiti kako bi u svoju paukovu mrežu uvukla one sa slabim karakterom.

S obzirom na to da je dio ljubavnog trokuta i manipulira s druga dva člana, očito je da Eva svoju seksualnost zna iskoristiti u svoju korist. Njen lik film obogaćuje dubinom i kompleksnošću, a pomaže i pri otvaranju tema kao što su moć, korupcija i opsesija. Iako je možda prezentacija tamne strane ljudskog postojanja, Eva ne utječe na gledatelje na loš način – ona otvara prostor za katarzu.

6. Rooney Mara u filmu The Girl With the Dragon Tattoo (2009)

Rooney Mara u ovom hitu iz 2011. godine glumi lik koji se zove Lisbeth Salander. Ako ste mislili da su prethodno spomenute femme fatale kompleksne, čekajte da upoznate ovu. Ovaj mračni triler u potpunosti se bavi njenim životom i neovisnošću. Lisbeth je vrlo inteligentna hakerica koja otkriva tamne strane digitalnog svijeta.

Jednostavno ćete ju prepoznati po pirsinzima, tetovažama, crnoj odjeći i drugim znakovima buntovništva, ali to ne znači da je ona zla. Zbog zlostavljanja koje je doživjela u prošlosti, Lisbeth je postala oprezna, ali i neovisna te sklona otvorenom izražavanju koje joj pomaže da ne izgubi svoj identitet. 

U filmu će njen lik istraživati korupciju, pravdu, otpor i ranjivost pojedinca u sklopu jednog velikog sustava. Nju često opisuju kao nešto što znaš da ne smiješ gledati, ali ne možeš skloniti pogled. Zanimljivo, zar ne?

7. Glen Close u filmu Fatal Attraction (1987)

Mnogi smatraju da je upravo Fatal Attraction bio jedan od prvih filmova koji savršeno opisuju femme fatale pa je posljedično i inspiracija mnogim nasljednicima. Kao što i sam naslov kaže, film prati jedan opasan, ali neodoljiv odnos između Alex Forrest (koju glumi Glen Close) i Dana Gallaghera (kojeg glumi Michael Douglas). Pogađate, Dan je već oženjen, a Alex je njegova ljubavnica.

Isprva je ona prikazana kao neodoljiva i samopouzdana, ali kasnije se otkrivaju i njene mračne strane. Ona je emocionalno nestabilna, sklona ispadima i manipulaciji te u potpunosti postaje opsjednuta idejom Dana Gallaghera. Kako ga ne bi izgubila, ona mu prijeti i manipulira njime te čini stvari koje bi i opasni pojedinci smatrali nemoralnima.

Intenzitet kojim se Alex Forrest mijenja i iz ljepotice postaje zvijer priča priču o tome kako moramo biti opasni kad upoznajemo nove ljude. Ova femme fatale savršeni je primjer da naglasak ne mora uvijek biti na femme, već može biti i na fatale.

8. Uma Thurman u filmu Batman & Robin (1997)

Umu Thurman mnogi pamte po ulozi koja ju je proslavila, a to je uloga u Pulp Fictionu. S druge strane, neki će reći da je njen najzabavniji lik upravo lik doktorice Pamele Isley koju poznajemo kao Poison Ivy u filmu Batman & Robin. Njena jedinstvena priča spaja njenu inteligenciju, talent i eko-terorizam. Da, dobro ste pročitali, cvijeće može biti otrovno – kakva ženstvena metafora.

Njena povezanost s prirodom dodatno ju čini ženstvenijom i privlačnijom, ali njen cilj definitivno nije krhke prirode. Ona želi ukloniti čovječanstvo s lica Zemlje i dopustiti biljkama da preuzmu kontrolu nad njom. Iako je film bio i pozitivno i negativno ocijenjen, Uma Thurman mnogima je ostala u pamćenju kao najljepša zlikovka koju je svijet stripova upoznao.

9. Angelina Jolie u Mr. & Mrs. Smith (2005)

Sigurno se sjećate kad je ovaj kultni film izašao u kina, a mnogi su se iznova zaljubili u prekrasnu Angelinu Jolie. Jane Smith je zapravo takozvana gospođa Smith, a Brad Pitt glumi njegov muža, Johna Smitha. Par je smrtonosno privlačan, ali ne kažemo smrtonosno bez razloga jer se radi o tajnim agentima koji se bave i plaćenim asasinacijama.

Zanimljivi dio filma jest taj da par isprva ne zna da je ona druga osoba također specijalac pa tako pratimo njihovu seksi, ali napetu dinamiku. Gospođa Smith prava je femme fatale – Angelina Jolie u filmu je stilizirana vrlo elegantno, elokventna je, samopouzdana i svaki muškarac primjećuje njen seksepil. Ipak, ona je također otrovna, odnosno svoju karizmu jako dobro iskorištava kako bi svojim mužem manipulirala.

Iako je film akcijski, možemo reći i da ima odličnu dubinu zbog napete dinamike između supružnika. Lik Jane Smith smrtonosan je, kompleksan i vrlo pamtljiv. Moramo priznati da još uvijek nije napravljen film koji ima ovako zanimljivu prezentaciju supružničkih odnosa.

10. Megan Fox u filmu Jennifer’s Body (2009)

Iako Jennifer’s Body većina kritičara ne smatra ozbiljnim filmskim djelom, moramo priznati da film savršeno prikazuje Megan Fox u ulozi femme fatale. Prekrasna Megan glumi Jennifer Check, srednjoškolku provokativnog karaktera i stila koja je pod utjecajem demonskog identiteta. Ona je, više no u metaforičkom smislu, doslovno predator koji usmrćuje muškarce oko sebe.

Ona izgleda opasno, ali i je opasna te svoju seksualnost i moć koristi kako bi manipulirala muškarcima oko sebe i dovela ih u poziciju koja je opasna po život. Iako je samo srednjoškolka za kojom bi većina muškaraca uzdahnula, ona ima utjecaj o kojem drugi mogu samo sanjati. Nije horor, nije triler, nije drama… To je Jennifer’s Body, femme fatale u nadnaravnom smislu.

Zaključak

Femme fatale, odnosno fatalna žena, koncept je koji se koristi u izradi filmova, ali i pri pisanju knjiga. Ona je neodoljiva, šarmantna i seksi, ali i manipulativna, opsesivna i lukava. Nadamo se da ćete pogledati barem jedan od filmova koji smo vam preporučili kako biste se bolje upoznali s idejom femme fatale, ali i njenim utjecajem.

Similar Posts