Najbolje skandinavske serije za gledanje: 10 ideja

Najbolje skandinavske serije za gledanje: 10 ideja

Ako vas zanima koje s najbolje skandinavske serije za gledanje, nastavite čitati i obavezno pogledajte isječke koji ih najavljuju! Skandinavija, mračna i mistična regija prepuna neistraženih priča i legendi, u posljednjih je nekoliko godina postala pravo poprište vrhunskih televizijskih produkcija koje osvajaju svjetsku publiku. 

Bez obzira radi li se o kompleksnim kriminalističkim zagonetkama, političkim intrigama ili emotivnim dramama, skandinavski tvorci serija majstorski prenose duh svojih zemalja kroz svaku epizodu, svaki lik i svaku priču.

najbolje skandinavske serije za gledanje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uvodimo vas u svijet nekih od najboljih skandinavskih serija za gledanje, koje će vas neminovno prikovati za ekran, izazvati buru emocija i ostaviti vas u iščekivanju svake nove epizode. 

Kroz njih ćete otkriti ne samo majstorstvo skandinavskih scenarista i redatelja, već i duboko uroniti u kulturu, povijest i društvene fenomene ovih hladnih sjevernih zemalja.

Najbolje skandinavske serije za gledanje – top 10

Skandinavija je tijekom posljednjih desetljeća postala neiscrpan izvor nekih od najuzbudljivijih i najinovativnijih televizijskih serija koje dominiraju malim ekranima širom svijeta. 

Kroz zapanjujuće pejzaže, kompleksne karaktere i priče koje oduzimaju dah, najbolje skandinavske serije za gledanje uvode nas u jedinstvene narative bogate kulturom, poviješću i društvenom dinamikom ovih sjevernih zemalja. 

Popularne su zbog svoje sposobnosti da gledatelje uvuku u mračne, napete i emotivno nabijene priče, istovremeno istražujući duboke aspekte ljudske prirode i društva.

Najbolje skandinavske serije za gledanje ističu se svojim realističnim prikazom, detaljnom karakterizacijom i izvanrednom produkcijom. 

Autentičnost i dubina kojom se bave temama kao što su kriminal, politika i društveni problemi, postavljaju ih visoko na listu globalnih televizijskih uspjeha. 

Precizno osmišljene i majstorski realizirane, te serije donose ne samo uvid u skandinavsku kulturu i društvo, već i postavljaju visoke standarde u svijetu televizijske drame.

1. “Forbrydelsen” (Danska)

Serija “Forbrydelsen”, poznata i kao “The Killing” na engleskom jeziku, jedna je od visokopozicioniranih serija na popisu kojeg čine najbolje skandinavske serije za gledanje, a potječe iz Danske. 

“Forbrydelsen” je kriminalistička drama koja prati detektivku Sarah Lund (glumi Sofie Gråbøl), specijaliziranu za istrage ubojstava. Serija je postavljena u Kopenhagen i kroz tri sezone prati tri različita slučaja. 

Svaka epizoda puna je napetosti, intriga i neočekivanih obrata, a serija kao cjelina istražuje dublje aspekte danskog društva, politike i pravosuđa, te se bavi i osobnim životima glavnih likova, dodajući dublju emotivnu dimenziju priči.

“Forbrydelsen” je osvojila razne nagrade, uključujući International TV Dagger Crime Writers’ Association u Ujedinjenom Kraljevstvu i niz nominacija za BAFTA te druge prestižne nagrade.

Osim toga, serija je imala snažan utjecaj na globalnu televiziju, potaknuvši trend nordijskih noir serija i inspiriravši druge adaptacije, uključujući američku verziju serije, također naslovljenu “The Killing”. 

Ovaj utjecaj i priznanja koja je serija dobila čine je jednom od najvažnijih i najnagrađivanijih skandinavskih serija u povijesti. Mnogi smatraju da je jedna od najboljih serija koje su izašle te godine.

2. “Borgen” (Danska)

“Borgen” je još jedna u nizu kojeg čine najbolje skandinavske serije za gledanje, koja dolazi iz srca Danske. Naslov “Borgen” odnosi se na nadimak danskog parlamenta, Christiansborg, te se serija fokusira na politički život u Danskoj, prateći političke igre, kompromise i osobne žrtve onih koji se nalaze na vlasti.

Glavna protagonistkinja, Birgitte Nyborg (glumi Sidse Babett Knudsen), postaje prva ženska premijerka Danske, i serija detaljno prikazuje njezin politički put, kao i njezin osobni život i borbu za održavanje ravnoteže između profesionalnih obaveza i obiteljskih vrijednosti. 

“Borgen” se divno bavi pitanjima politike, medija i moći, stvarajući kompleksnu i realističnu sliku političkog života, dok istovremeno istražuje i humanu stranu svojih likova.

Svojim inteligentnim scenarijem, odličnom produkcijom i sjajnim izvedbama, “Borgen” je uspjela zaintrigirati i osvojiti publiku širom svijeta, čineći političku dramu zanimljivom i pristupačnom za široki spektar gledatelja.

3. “Bron/Broen” (Švedska/Danska)

 “Bron/Broen” ili „Most“(na engleskom “The Bridge”) izuzetno je popularna kriminalistička serija koja spada među najbolje skandinavske serije za gledanje ikada snimljene. Serija je jedinstvena zbog svog švedsko-danskog koprodukcijskog pristupa, gdje radnja serije simultano teče kroz dvije skandinavske zemlje, Švedsku i Dansku. 

Serija počinje otkrićem tijela na sredini mosta Öresund, koji povezuje Kopenhagen u Danskoj s Malmöom u Švedskoj. Ovaj misteriozni događaj prisiljava dansku detektivku Martinu Rohde (glumi Kim Bodnia) i švedskog detektiva Sagu Norén (glumi Sofia Helin) da surađuju kako bi riješili složen i zastrašujući slučaj. 

“Bron/Broen” je majstorski skrojena, puna neočekivanih obrata i kompleksnih karaktera. Njezina snaga leži u detaljnoj radnji, atmosferskom tonu i sposobnosti da stvori napetu dramu koja odražava i istražuje društvene i kulturne aspekte obiju zemalja. 

Svojom dubokom i slojevitom naracijom, serija ne samo da drži gledatelje na rubu stolca, već ih i potiče na razmišljanje o širim društvenim temama i pitanjima.

4. “Wallander” (Švedska)

“Wallander” je iznimna švedska televizijska serija koja zasigurno zauzima visoko mjesto kad su u pitanju najbolje skandinavske serije za gledanje. Serija je bazirana na seriji kriminalističkih romana švedskog autora Henninga Mankella. Romani i serija slijede život i karijeru Kurta Wallandera, umornog i često melankoličnog detektiva, u fiktivnom gradu Ystad u Švedskoj.

Wallander, kojeg u originalnoj švedskoj verziji serije glumi Krister Henriksson, složen je karakter poznat po svom oštroumnom istraživačkom umu, ali i osobnim demonima i borbom sa savjesti. 

Kroz seriju, kao i kroz romane, gledatelji i čitatelji imaju priliku zaviriti u mračne kutke švedskog društva i istražiti kompleksna pitanja kao što su rasizam, migracija i druge sociopolitičke teme.

Televizijska adaptacija odlikuje se vjernošću Mankellovim romanima, omogućujući gledateljima da se još dublje povežu s likovima i pričom, dok istražuju i razumijevaju unutarnje i vanjske konflikte koji pokreću narativ. “Wallander” nije samo upečatljiva kriminalistička drama, već i sofisticirana analiza ljudske prirode i društva.

5. “The Rain” (Danska)

“The Rain” je postapokaliptična drama koja dolazi iz Danske i smatra se jednom od najboljih skandinavskih serija za gledanje i prva je Netflixova danska produkcija. Ova intrigantna serija donosi priču o bratu i sestri koji kreću u opasnu potragu za sigurnošću nakon što je smrtonosni virus, koji se prenosi kišom, izbrisao gotovo cijelu populaciju Skandinavije. 

Tijekom serije, gledatelji prate glavne likove, Simone i Rasmusa, dok pokušavaju pronaći utočište i odgovore u postapokaliptičnom svijetu. Uz njih, grupa preživjelih također se bori za opstanak, suočavajući se s brojnim izazovima i prijetnjama koje donosi novi svijet.

“The Rain” istražuje ljudsku prirodu, odnose i etičke dileme u ekstremnim uvjetima, često postavljajući pitanje što znači biti čovjek kada je civilizacija kako je poznajemo nestala. 

Serija je bogata emocionalnom dubinom, napetim momentima i neočekivanim obratima, koji zajedno stvaraju upečatljiv i zanosan narativ. Svojim jedinstvenim pristupom i inovativnim pripovijedanjem, “The Rain” uspijeva osvježiti žanr postapokaliptične drame.

6. “Okupirani” (Norveška)

“Occupied” ili „Okupirani“ (ili “Okkupert” na norveškom) je intrigantna politička drama koja zasluženo nosi titulu jedne od najbolje skandinavske serije za gledanje. Ova norveška serija temelji se na ideji koju je zamislio poznati pisac kriminalističkih romana, Jo Nesbø. 

Radnja serije smještena je u blisku budućnost gdje Norveška prolazi kroz ekološku krizu. Norveška vlada odlučuje obustaviti proizvodnju nafte i plina, odlučujući se usmjeriti na održive izvore energije. Ova odluka izaziva međunarodnu političku uznemirenost, posebno u Europskoj uniji i Rusiji. Rusija, uz podršku EU-a, pokreće “meku” okupaciju Norveške kako bi prisilila zemlju na nastavak proizvodnje nafte i plina.

Serija majstorski istražuje složenosti geopolitike, suvereniteta i etičkih dilema kroz inteligentne narative i uvjerljive karaktere. “Occupied” pruža uvid u realne političke tenzije, postavljajući pitanje koliko su zemlje spremne ići u zaštiti svojih interesa i ideala. 

S obzirom na svoju napetu radnju i relevantne teme, “Occupied” uspijeva držati gledatelje prikovane za ekrane, nudeći im ujedno i duboko promišljenu političku analizu.

7. “Rita” (Danska)

“Rita” je danska televizijska serija koja s pravom nosi status jedne od najbolje skandinavske serije za gledanje. Serija prati život Rita Madsen, slobodoumne i nekonvencionalne učiteljice, koja je izuzetno popularna među svojim učenicima, ali ne i među odraslima i kolegama.

Rita, koju glumi Mille Dinesen, žena je koja se bori s pravilima i tradicionalizmom u obrazovnom sustavu, istovremeno pokušavajući upravljati svojim osobnim životom i biti majka troje djece. Serija je ispunjena humorom i toplinom, dok istovremeno dodiruje ozbiljne teme kao što su obrazovanje, roditeljstvo, ljubav i prijateljstvo.

“Rita” istražuje život učiteljice koja, iako nesavršena, teži napraviti pozitivnu razliku u životima svojih učenika i izazvati status quo. Kroz svoje epizode, serija nudi realan i često humorističan pogled na život, obrazovanje i kompleksnost ljudskih odnosa, čineći “Ritu” pristupačnom i privlačnom za širok spektar gledatelja.

8. “Real Humans” (Švedska)

“Real Humans” (ili “Äkta människor” na švedskom) je zanimljiva i provokativna švedska serija koja se ubraja među najbolje skandinavske serije za gledanje. Serija se bavi pitanjima tehnologije, etike i ljudske prirode kroz koncept humanoidnih robota, poznatih kao “huboti”, koji su postali dio svakodnevnog života ljudi kao radnici, pomagači i čak i partneri.

“Real Humans” istražuje različite aspekte suživota ljudi i “hubota”, postavljajući kompleksna pitanja o identitetu, svijesti i moralnosti. Serija razmatra kako tehnološki napredak utječe na društvo, odnose i samu definiciju što znači biti čovjek. 

Kroz različite likove i njihove priče, serija otkriva složene odnose između ljudi i robota, baveći se pitanjima diskriminacije, slobode, ljubavi i prava “hubota”. Ovo stvara dubok i začuđujući narativ koji potiče gledatelje na razmišljanje i reevaluaciju vlastitih stavova prema tehnologiji i humanosti.

Djelujući kao ogledalo koje reflektira naše vlastite strahove, nade i predrasude, “Real Humans” uspijeva istovremeno zabaviti i potaknuti na duboko filozofsko razmišljanje o budućnosti i prirodi čovječanstva.

9. “Nobel” (Norveška)

“Nobel” je norveška televizijska serija koja se s pravom računa među najbolje skandinavske serije za gledanje. Serija je snažna politička i vojna drama koja istražuje kompleksnost i etičke dileme suvremenih vojnih intervencija, posebno fokusirajući se na Norvešku i njezinu ulogu u Afganistanu.

Priča prati Erling Riisera, vojnika i časnika Specijalnih snaga, koji se nalazi u središtu političke intrige nakon povratka kući iz vojne misije. Kroz seriju, “Nobel” pažljivo razmatra kako političke odluke na visokim razinama utječu na živote pojedinaca, bilo da su to vojnici na terenu ili njihove obitelji kod kuće.

Prikazujući brutalnu realnost vojnog konflikta i njegove posljedice, serija ne štedi gledatelje od teških scena i emotivnih trenutaka, omogućujući dublje razumijevanje cijene koja se plaća u ime političkih odluka i strategija.

“Nobel” je istovremeno i intimna priča o obitelji, odanosti i ljubavi, kao i šira analiza globalne politike, terorizma i diplomacije, čime pruža bogat i slojevit prikaz suvremenih vojnih operacija i njihovog utjecaja na društvo.

10. “Ispod površine” (Danska)

“Below the Surface” ili „Ispod površine“, (ili “Gidseltagningen” na danskom), je napeta danska serija koja definitivno spada među najbolje skandinavske serije za gledanje. Serija je centrirana oko terorističke otmice u Kopenhagenu, gdje je skupina otmičara uzima taoce u metrou, postavljajući scenu za intenzivnu psihološku dramu i triler.

Radnja se vrti oko kompleksne mreže odnosa između taoca, otmičara i onih koji pokušavaju upravljati krizom, uključujući policajce i vladine službenike. Serija donosi detaljan uvid u psihologiju i motive svih uključenih strana, omogućujući gledateljima da istraže ljudsku prirodu u ekstremnim situacijama.

Svojim napetim radnjama, neočekivanim obratima i složenim karakterima, serija uspijeva održati gledatelje na rubu svojih sjedala, istovremeno ih potičući da razmišljaju o većim sociopolitičkim pitanjima, kao što su terorizam, mediji i odgovornost države prema građanima u kriznim situacijama. 

Kroz razne epizode, “Below the Surface” uspješno kombinira elemente akcije, trilera i drame, pružajući duboko emotivno i angažirano televizijsko iskustvo i samu sebe stavlja među najbolje skandinavske serije za gledanje.

10 zanimljivosti o skandinavskim tv serijama

Svaka skandinavska TV serija ima svoje jedinstvene zanimljivosti, bilo da se radi o procesu produkcije, izboru lokacija snimanja ili inspiraciji iza priče, ali postoji nekoliko općenitih zanimljivosti vezanih uz skandinavske TV serije koje govore o tome zašto su toliko jedinstvene.

1. Inspiracija za ostale zemlje

Skandinavske serije poput “Forbrydelsen” (The Killing) poslužile su kao inspiracija za remake i adaptacije u drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države, što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti.

2. Autentične lokacije

Skandinavske serije često koriste autentične i prepoznatljive lokacije iz svojih zemalja, čime dodatno potiču turizam i interes za regiju. Snimanje u studiju je rezervirano samo za manji dio scena.

3. Multinacionalne koprodukcije

Neke skandinavske serije, poput “Bron/Broen” (The Bridge), rezultat su multinacionalnih koprodukcija između različitih skandinavskih zemalja. U ovom je slučaju riječ o Danskoj i Švedskoj, a partnerstvo se pokazalo pravim pogotkom i svrstalo ovu seriju među najbolje skandinavske serije za gledanje.

skandinavske serije
FOTO: SHUTTERSTOCK

4. Jezik

U skandinavskim serijama često se koriste lokalni jezici i dijalekti, dodajući autentičnost i lokalni „štih“. Iako se u serijama vidi utjecaj britanskih i američkih serija, skandinavska produkcija uvijek naglašava važnost domovine.

 5. Nordic Noir

Pojam “Nordic Noir” postao je popularan žanr koji označava mračne i napete skandinavske kriminalističke serije. Njihova produkcija ove vrste serija je toliko snažna da je stvoren i poseban naziv za priče koje se prate iz policijskog kuta, a koje donose vrlo napete, a nerijetko i mučne priče o žrtvama.

 6. Fokus na socijalne teme

Skandinavske serije često se fokusiraju na socijalne teme, pružajući dublji uvid u društvena pitanja i norme skandinavskih zemalja. Skandinavski redatelji i scenaristi su kroz najbolje skandinavske serije za gledanje pronašli način da upozore na promjene u društvu na koje je potrebno obratiti pozornost.

7. Globalna popularnost

Skandinavske serije stekle su globalnu popularnost i priznanje, često prelazeći jezične i kulturne barijere. Mnoge su donijele pregršt nagrada i izvan zemlje produkcije. Najbolje skandinavske serije za gledanje postale su hit i puno dalje od Skandinavije.

8. Utjecaj na modu

Odjeća i stil likova iz nekih skandinavskih serija, poput Sarah Lund iz “Forbrydelsen” s njenim prepoznatljivim džemperima, utjecali su na modne trendove u skandinavskim zemljama.

9. Priznanja i nagrade

Skandinavske serije često su nagrađivane i priznate na međunarodnim televizijskim i filmskim festivalima.

10. Inovativni scenariji

Skandinavske serije često eksperimentiraju s načinima pripovijedanja i strukturama serija, donoseći inovativne i svježe priče.

Svaka od ovih zanimljivosti pokazuje bogatstvo i raznolikost skandinavskih TV serija, kao i njihov globalni utjecaj i doprinos televizijskoj industriji.

Similar Posts