Marvel/Netflix serije gube gledatelje godinama

Marvel/Netflix serije gube gledatelje godinama

Marvel/Netflix serije drastično gube popularnost prema novim podacima.

To definitivno objašnjava iznenađujuće otkazivanje visoko-profilnih serija Iron Fist i Luke Cage – u slučaju Iron Fista, samo par mjeseci nakon izlaska druge sezone.

Netflix nije nikada volio otkrivati brojke gledatelja svojih serija. “Jednom kada damo brojke serije,” Netflixov šef sadržaja Ted Sarandos je objasnio za New York Times u 2016. godini, “tada će svaka serija biti uspoređivana s tom serijom, iako su ponekad pravljene za vrlo specifične gledatelje.” S druge strane, to znači da će gledatelji teško razumjeti neke poslovne odluke ovog streaming giganta, pa tako otkazivanja serija postaju šokantna i iznenađujuća.

Bez točnih podataka, analitičke tvrtke su se potrudili kako bi ispunile prazninu u našem znanju. Screen Rant je pričao ekskluzivno s Jumpshot, analitičkom firmom iz San Francisca. Njihov anonimni globalni panel prati pet milijardi akcija dnevno, na preko 100 milijuna uređaja, kako bi donio uvid u online ponašanje potrošača. Kako bi skupio podatke za Netflix Originals, pogledali su u ponašanje i aktivnost njihovih Američkih gledatelja. I dok su ovi podatci limitirani – samo Amerika i gledali su se klikovi umjesto određenih navika gledanja – bez obzira daje nam do sada najbolji uvid na što se događa s Netflix/Marvel serijama.

Marvel/Netflix serije gube gledatelje godinama

Jumpshot je počeo pratiti navike Netflixovih gledatelja u 2016. godini, a za ovu su nam svrhu napravili ovaj grafikon kako bi prikazali relativne brojeve gledatelja serija, naspram Daredevil druge sezone. Kao što se vidi i na grafu, događa se zabrinjavajući opadajući trend; s dva vrlo važna primjera, svaka nova sezona privuče znatno manje gledatelja od one prije, do toga da je Iron Fist sezona 2 privukla tek četvrtinu gledatelja Daredevil sezone 2.

I dok nije toliko čudno vidjeti padove kod serija koje idu duže vrijeme, puno je veće iznenađenje vidjeti te konstantne padove kroz više različitih serija. To sugerira da gledatelji smatraju Marvel/Netflix serije kao jedinstveni entitet, umjesto da ulaze i izlaze iz različitih serija. I to je veliki problem za Netflix.

Važno je naglasiti da Sarandos nije lagao kada je rekao da brojke gledatelja ne znače Netflixu tako puno kao kod drugih kompanija. Netflix je kompanija vođena podacima, a tajna njihovog uspjeha leži u algoritmima. Sofisticirani algoritam dijeli gledatelje na otprilike 2000 ‘okusa zajednice’, sa svakom osobom koja je svrstana u 3 do 4 od njih. Što više serija osoba gleda, to algoritam bolje razumije kojim okusima zajednice osoba pripada, a time Netflix bolje razumije njihove individualne interese. Dok god svaka Marvel/Netflix serija zadrži svoje  diskretne gledatelje, oni su i dalje dobra investicija za Netflix. Međutim, ako gledatelji zaista smatraju i koriste Marvel serije kao jedan brend umjesto kao pojedinačne serije, onda one gube vrijednost za streaming giganta; oni više ne mogu biti privlačni različitim zajednicama okusa.

Na kraju, ako se trend nastavi, doći će vrijeme kada će sami zagriženi Marvel fanovi dolaziti gledati te serije; s obzirom na to da će Netflix izgubiti veliku količinu Marvel sadržaja kada Disney pusti u pogon svoju streaming mrežu, to će vrlo vjerojatno označiti kraj Marvel/Netflix partnerstva.

Similar Posts