Ključne epizode Arrowverse serija za pogledati prije 'Crisis on Infinite Earths'

Ključne epizode Arrowverse serija za pogledati prije ‘Crisis on Infinite Earths’

Do početka Crisis on Infinite Earths, najvećeg Arrowverse crossovera dosad je ostalo još mjesec dana. A kako je riječ o vrlo velikom događaju na kojeg bi pogled mogli baciti i oni koji nisu baš zagrizli za ovaj TV svemir. Iako je jasno da će Crisis najbolje osjetiti, shvatiti i povezati oni koji su odgledali kompletan Arrowverse, mi vam donosimo ključne epizode koje možete pogledati kako biste barem donekle bili upućeni u sve što bi mogli vidjeti u Crisisu. Naravno, nitko vam ne brani da Crisis pogledate i na suho, ali pitanje je koliko će se onda tu stvari moći pokopčati budući da je Crisis svojevrsni Arrowverse Endgame koji će objediniti zadnjih sedam godina ovog TV svemira.

Elseworlds crossover

Ključne epizode Arrowverse serija za pogledati prije 'Crisis on Infinite Earths'

The Flash, S05E09, “Elseworlds – Part 1”
Arrow, S07E09, “Elseworlds – Part 2”
Supergirl, S04E09 “Elseworlds – Part 3”

Put za Crisis on Infinite Earths počeo je s prošlogodišnjim crossoverom Elseworlds. Priča je bila usredotočena na kozmičko biće koje se zove Monitor i njegove napore za testiranje junaka iz različitih dijelova Multiverzuma. Za heroje Earth-1, ovaj test došao je u obliku tzv. Knjige Sudbine – artefakta sposobnog da promijeni stvarnost, koji je stavljen u ruke mentalno nestabilnog Doktora Johna Deegana.

Upozoreni na opasnost koju je Deegan predstavljao nakon što se zaigrao s knjigom, prouzrokovao je da Oliver Queen i Barry Allen zamijene moći i živote, zbog čega su otputovali na Earth-38 i osigurali pomoć Kare Zor-El i njenog rođaka, Supermana. Potom se vraćanju na Earth-1. Uz put su upoznali Batwoman – novu heroinu koja je preuzela zadatak zaštititi Gotham City nakon misterioznog nestanka Batmana nekoliko godina ranije.

Osim što su predstavili Monitora i objasnili njegove motivacije za testiranje glavnih heroja, tako da može pronaći dostojnu vojsku sposobnu da spreči Crisis, ove su epizode predstavile i verziju Lois Lane sa Earth-38. Elseworlds je također djelovao kao prequel za nadolazeću seriju Batwoman, dovodeći lik Kate Kane u Arrow. Napokon, ove su epizode postavile glavni subplot koji se vezao za finale sedme sezone Arrowa.

Supergirl

Ključne epizode Arrowverse serija za pogledati prije 'Crisis on Infinite Earths'

Supergirl, S04E15, “O Brother, Where Art Thou?”
Supergirl, S04E16, “The House of L”
Supergirl, S04E22, “The Quest For Peace”

Supergirl sezona 4 pokazala je Djevojku od Čelika koja se suočava s novim neprijateljima, i stranim i domaćim. Na domaćem terenu, morala se suprotstaviti Children of Liberty – grupi koja se bori za istrebljenje vanzemaljaca, koja je krivila imigrante s drugih planeta za sve društvene bolesti. Iz inozemstva je došla Red Daughter; klon Supergirl odgojen da mrzi Ameriku i osposobljen za vođenje komunističke nacije Kazin u ratu protiv Sjedinjenih Država. Konačno, otkriveno je da su sve ove obje prijetnje djelo jednog čovjeka – Lex Luthora.

Luthorova zapletena shema predstavljena je u tri epizode, uključujući i finale sezone. Dok je Luthor umro uslijed njegove izdaje, njegova priča još nije gotova. Finale je pokazalo kako Monitor dolazi u tajnu jazbinu gdje je Lexovo truplo napušteno i sugerirano nam je da je nekako sredio Luthorovo uskrsnuće. U epizodi je otkriven i Malefic, zli brat Marsovskog Manhuntera J’onn J’onzz-a, koji ga je Monitor prevezao na Zemlju. Monitorovi razlozi pomaganja dvojici zlikovaca tek trebaju biti objašnjeni.

Arrow

Ključne epizode Arrowverse serija za pogledati prije 'Crisis on Infinite Earths'

Arrow, S07E16, “Star City 2040”
Arrow, S07E22, “You Have Saved The City”

Priča u sedmoj sezoni Arrowa podijeljena je u dva vremenska razdoblja. U današnje vrijeme Oliver Queen i njegovi saveznici borili su se da spase Star City od tajnog zločinačkog sindikata poznatog kao Deveti krug, kojeg je vodila Oliverova polusestra Emiko. U budućnosti Star Citya 2040. godine, sljedeća generacija junaka, uključujući sina Olivera Queen Williama Claytona i njegovu kćer Miju Smoak, vodila je vlastitu bitku kako bi spasila Star City od terorističke skupine poznate kao The Eden Corps.

Dok su obje skupine heroja uspjele spasiti Star City, Oliver i njegova supruga Felicity Smoak bili su prisiljeni na skrivanje kako bi trudna Felicity mogla roditi sigurno nakon što su se oboje našli na listi za odstrel Devetog kruga. Ubrzo nakon Mijinog rođenja otkriveno je da je Oliver sklopio dogovor s Monitorom tijekom događaja u Elseworldsu koji su zahtijevali da napusti obitelj kako bi pomogao Monitoru da pronađe heroje koji su mu potrebni za narednu bitku. Storyline u 2040. završio je na sličnoj način, srednjovječna Felicity Smoak oprostla se svoje kćeri i posvojenog sina, neposredno prije nego što se sastala sa Monitorom njihovog vlastitog dogovora.

The Flash

Promo Trailer: ‘The Flash’ Sezona 4

The Flash, S05E18, “Godspeed”
The Flash, S05E22, “Legacy”

Sezona 5 The Flasha usredotočena je na borbu Flash tima s novim negativcem zvanim Cicada. Pomagao im je neočekivani saveznik; Nora West-Allen, kćer Barryja i Iris iz 2049. godine. Oružana moćima svog oca i enciklopedijskim poznavanjem budućih Flasovih bitki, Nora je nekoliko puta dokazala da vrijedi, iako se činilo da čuva tajne od ostatka tima. Na kraju je otkriveno zašto Nora nije htjela razgovarati o detaljima svog treniranja u budućnosti; bila je naučena kako pristupiti Speedforce od strane najgoreg neprijatelja njezina oca, Reverse-Flasha, Eobarda Thawnea, koji je u 2049. zatvoren.

Finale pete sezone, otkrilo je da je Thawne trenirao Noru kao dio sheme koja će neizravno donijeti njegovu slobodu u budućnosti. Što je za rezultat imalo i nesretnu nuspojavu – uklanjanje Nore (ili barem ove njezine verzije) iz tog vremena; posljedica zbog koje je Thawne iznenađujuće pokazao kajanje, iako je Barry još uvijek dirnuo rekavši da će ga vidjeti “u njihovom sljedećem Crisisu”. Epizoda je završena otkrićem da su se novine iz budućnosti koja predviđa Crisis on Infinite Earths (koja se prvi put pojavila u prvoj epizodi prve sezone) promijenile, s datumom Crisisa koji se pomaknuo sa travnja 2024. do prosinca 2019. godine.

Legends of Tomorrow

Ključne epizode Arrowverse serija za pogledati prije 'Crisis on Infinite Earths'

Legends of Tomorrow, S04E16, “Hey, World”

Četvrta sezona Legends of Tomorrow pratila je titularnu ekipu vremenskih putnika koji su lutali vremenskim tokom u potrazi za bjeguncima – čarobnim stvorenjima koja su se slučajno oslobodila iz međudimenzionalnog zatvorskog aviona. Redovi tima su nabrekli jer su neprijatelji poput Nore Darhk postali saveznici. Istovremeno, saveznici u timu bili su zavedeni moći demonskog gospodara Nerona, koji je pokušavao iskoristiti Bjegunce za svoje zle planove i za izgradnju svoje moći.

Kao što je bilo uobičajeno u prethodnim sezonama, priča Legendsa uvelike je uklonjena iz Arrowa. Tim nije sudjelovao u događajima Elseworldsa i slično su ignorirali kad su pozvali Supergirl, Flasha i Green Arrowa kako bi zatražili pomoć s njihovim planom za borbu protiv Neronovog straha s radošću i čuđenjem nadahnutom zabavnim parkom tematiziranim čudovištem. Monitor je imao kratku priliku usred ludila ove bitke, viđen u gomili gledatelja kako uživaju u vrećici kokica. Događaji epizode mogu se pokazati važnima za priču o Crisisu, međutim, kako se jedna Legenda žrtvovala da bi spasila suborca, samo da bi bila zamijenjena alternativnim utjelovljenjem iz revidiranog vremenskog rasporeda. Ta je sudbina pogodila mnoge likove iz suvišnih vremenskih crta u originalnom Crisis on Infinite Earths stripu.

Dodatno: Arrow S08, The Flash S06

Arrow i The Flash, sve epizode trenutnih sezona

Trenutne sezone Arrowa i The Flasha su također izrazito važne jer, za razliku od SupergirlLegends of Tomorrow Batwoman, njihovi glavni likovi su najviše povezani te se od njih najveće žrtve očekuju u nadolazećem Crisisu. Monitor je trenutno povremeni, ali vrlo važan lik u Arrowu te se iz epizode u epizodu vidi da Oliver mora biti spreman za ono što slijedi, a isto vrijedi i za Flasha kojem je Monitor otkrio i točan datum Crisisa, kao i već viđenu budućnost: da bi cijeli Multiverzum preživio, Flash mora umrijeti. Arrow je trenutno na svojoj zadnjoj sezoni te će Oliver Queen doživjeti svoje veliko finale kao Green Arrow. Iako su i Green Arrowu i Flashu prognozirane smrti kao rezultat njihove velike žrtve, sigurno je da stvari nisu baš tako jednostavne, tako da ćemo morati pričekati da se Crisis odvije kako bismo bili načisto što će se tu zapravo dogoditi sa dva glavna Arrowverse lika.

Ovaj crossover će biti podijeljen u dva dijela, a bit će prikazan kroz pet Arrowverse serija po sljedećem rasporedu:

8. prosinca – Supergirl
9. prosinca – Batwoman
10. prosinca – The Flash
14. siječnja – Arrow
14. siječnja – Legends of Tomorrow

Druge je zanimalo i ovo...