Game Of Thrones Sezona 8 Teorija: Tko je zapravo Jon Snow?

Game Of Thrones Sezona 8 Teorija: Tko je zapravo Jon Snow?

Jedna od popularnijih teorija serije Game of Thrones je ta da je Jon Snow zapravo reinkarnacija legendarnog heroja Azor Ahaia. Međutim, ova nova teorija govori nešto drugo, da on nije ponovno rođeni Azor Ahai, Princ Koji Je Obećan, nego je umjesto toga utjelovljenje Lightbringera, the Red Sword of Heroes.

Kako se finalna osma sezona serije Game of Thrones približava, fanovi nervozno očekuju bilo kakve informacije koje bi mogle nagovijestiti što se događa u posljednjim epizodama. A bez pravog trailera za sezonu 8 serije Game of Thrones, radnje posljednje sezone, bilo kakvim materijalima iz knjiga (jer je serija prestigla knjige prije nekoliko sezona), jedino što možemo su pokušaju predviđanja onoga što bi moglo doći sljedeće analiziranjem popularnih teorija koje se baziraju na proročanstvima pronađenim unutar priča.

The Prince That Was Promised, proročanstvo koje predviđa drugi dolazak Azora Ahaija potragom za specifičnim znakovima iz priča (smoke and salt, a bleeding star, itd.), je daleko najrasprostranjenije proročanstvo u Igri Prijestolja. Ali ovo posebno tumačenje korisnika Reddita luxurysedan3030 uzima zanimljiv pristup u tome što tvrdi da je izvorna legenda koja okružuje Azor Ahai uzeta previše doslovno. A ako se legenda čita više simbolički, onda ono što proročanstvo predviđa o preporodu Azor Ahai, koji koristi Lightbringera protiv tame, možda se ne odnosi na doslovni mač nego na nešto – ili na nekoga drugoga.

THE LEGEND OF AZOR AHAI & LIGHTBRINGER OBJAŠNJENA

Game Of Thrones Sezona 8 Teorija: Tko je zapravo Jon Snow?

Azor Ahai je legendarni heroj za kojeg se kaže da je vodio borbu protiv mraka nekih 8.000 godina, završivši Long Night. Da bi ostvario ovaj nevjerojatan podvig, Azor Ahai je stvorio snažan, plameni mač – Lightbringer, Crveni mač heroja. Međutim, kovanje Lightbringera bilo je teško iskušenje i odgovarajuće njegovom mitskom statusu, bila je potrebna velika žrtva kako bi se stvorio mač.

Kako legende idu, nakon što je izabran za R’hollrovog prvaka, Azor Ahai je morao stvoriti moćni mač. Radio je 30 dana i 30 noći, ali kad je došlo vrijeme da se čelik kali u vodi, oštrica se razbije. Azor Ahai je ponovno počeo, ne obazirući se, a ovaj put je radio 50 dana i 50 noći, a kad je došlo vrijeme da iskali čelik, on je zabio mač u lavlje srce – ali opet, oštrica se razbila. Naposljetku, Azor Ahai je shvatio što mora učiniti i ponovno je radio još 100 dana i noći na kovanju mača. Kad je bio gotov i morao je kaliti čelik, pozvao je suprugu Nissu Nissu i zamolio je da mu pruži golu dojku. Azor Ahai je zatim zario mač u srce Nissa Nissa, ubivši je, ali i ubrizgavši ​​sječivo njezinom dušom. Ovaj mač bio je Lightbringer, a njegova oštrica zauvijek će isijavati vlastitu toplinu i biti topla na dodir kao i Nissa Nissa.

Priča o Azor Ahaiju i kovanje Lightbringera od tada su postali sinonim za proročanstvo onog koji je obećan. Kao dio proročanstva, rečeno je da će se Azor Ahai ponovno roditi i ponovno vladati Lightbringerom protiv tame – ali je li mač potrebno ponovno otkriti ili obnoviti nije jasno. Naravno, to je također pretpostavka da je Lightbringer stvarni mač, jer kao što proročanstva i legende idu, jezik se može tumačiti ili doslovno ili simbolički. U tom slučaju, ako se legenda i proročanstvo koje okružuje Azor Ahai približi simbolički, onda Lightbringer uopće ne mora biti mač.

ZAŠTO JE JON SNOW LIGHTBRINGER – A NE AZOR AHAI

Game Of Thrones Sezona 8 Teorija: Tko je zapravo Jon Snow?

Davno prije nego što je Melisandre proglasila Stannisa Baratheona za ponovno rođenog Azor Ahai, Princa koji je bio obećan, postojala je još jedna osoba za koju su mnogi smatrali da je prorokovani spasitelj – Rhaegar Targaryen. Naravno, Rhaegar umire prije nego što počne priča Game of Thronesa, što ga čini nevjerojatnim spasiteljem. Međutim, ako uzmemo simboličko čitanje Azor Ahai legende – kao što je to učinio Redditov korisnik luxurysedan3030 za ovu teoriju fanova – tada Rhaegarova uloga kao Princa koji je Obećana počinje imati smisla.

Prema legendi, Azor Ahai pokušava tri puta kovati mač, a tek treći pokušaj – kada žrtvuje svoju pravu ljubav, Nissa Nissa – mač se da kaliti. Za usporedbu, Rhaegar je imao ukupno troje djece, ali je samo njegovo treće dijete – Jon Snow, koje je Rhaegar imao s Lyanna Stark – još uvijek živo. A kada se uzme simbolično, a ne doslovno, postaje jasno: legenda o Azor Ahaju “kaljenju” “mača” u “srcu” žene koju voli zapravo nije o stvaranju oružja, već o nošenju djeteta. (Naposljetku je Lyanna umrla na porođaju.) Dakle, ako je Rhaegar bio Azor Ahai ponovno rođen kao što su mnogi vjerovali, onda Lightbringer nije mač – to je Jon Snow.

Lightbringer je bio stvoren da odgurne tamu, i nitko se nije obvezao boriti se s tom bitkom više od Jona. Zakletva Noćne straže, koju Jon recitira, uključuje i redove: “Ja sam Mač u tami; Vatra koja gori protiv hladnoće; Svjetlost koja donosi svitanje”, i zaklinjući tu zakletvu, Jon se obvezuje boriti se protiv te tame, Bijelih hodača. A kada je ubijen prije nego što može izvršiti tu dužnost, uskrsnuo ga je R’hlor – Gospodar Svjetlosti – kako bi mogao ispuniti svoju sudbinu.

Similar Posts