Dan Aykroyd

Dan Aykroyd filmovi – Top 10 najboljih

Dan Aykroyd je kanadsko-američki glumac, komičar, pisac i poduzetnik. Rođen je 1. srpnja 1952. u Ottawi, Ontario, Kanada. Aykroyd se proslavio kao član glumačke postave popularne televizijske emisije “Saturday Night Live” 1970-ih, gdje je razvio nekoliko nezaboravnih likova i skečeva.

Aykroyd je nastavio uspješnu filmsku karijeru, kao glumac i jedan od scenarista nekoliko popularnih komedija uključujući: The Blues Brothers (1980), Trading Places (1983), Ghostbusters (1984) i Coneheads (1993). Bio je i nominiran za Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Driving Miss Daisy (1989).

Osim glumačke karijere, suosnivač je lanca glazbenih lokala House of Blues i branda Crystal Head Vodka. Aykroyd je i dalje aktivan u industriji zabave, a pojavljuje se u filmovima i televizijskim emisijama te posuđuje glas animiranim projektima. Općenito ga se smatra jednim od najtalentiranijih i najsvestranijih glumaca svoje generacije.

Dan Aykroyd
Foto: Shutterstock

Dan Aykroyd filmovi – 10 najboljih

U svojoj vrlo bogatoj karijeri, Dan Aykroyd našao se u više od 100 filmova i serija, a kako bi kreirali ovaj popis, osvrnuli smo se samo na njegove filmove, dok serije ostavljamo za neku drugu prigodu. Kao što se na popisu može primijetiti, Aykroyd je često surađivao s istim ljudima u svojim filmovima, a vjerojatno je i to jedan od razloga zašto je u njima postojalo puno kemije te zašto su naposljetku bili tako uspješni. Vjerujemo da smo među filmovima Dana Aykroyda uspjeli izdvojiti 10 najboljih ili barem onih koji se mogu naći blizu te liste. Pogledajte stoga u nastavku kojih smo 10 filmova odabrali!

10. Coneheads (1993) 

Žanr: Komedija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Steve Barron 
Glumci: Dan Aykroyd, Jane Curtin, Michelle Burke 

Radnja ukratko: Coneheads je komedija temeljena na istoimenom liku iz popularne emisije “Saturday Night Live”. Film prati priču obitelji Conehead koja dolazi s dalekog planeta i pokušava se prilagoditi životu na Zemlji. Dan Aykroyd glumi Ponna Hedara, oca obitelji Conehead, koji pokušava sakriti svoje porijeklo i živjeti normalnim životom u Sjedinjenim Američkim Državama, dok mu supruga Lalabu Hedar (Jane Curtin) pomaže u prilagodbi životu na Zemlji. Obitelj pokušava upravljati skrivati svoj vanzemaljski identitet i pokušava se stopiti sa svojim ljudskim susjedima. 

9. Nothing But Trouble (1991) 

Žanr: Komedija, horor 
Redatelj: Dan Aykroyd 
Glumci: Dan Aykroyd, Chevy Chase, John Candy, Demi Moore 

Radnja ukratko: Film prati priču o dvoje yuppija, Chrisu Thorneu (Chevy Chase) i Diane Lightson (Demi Moore), koji skrenu s puta na poslovni sastanak u New Yorku i završe u malom, oronulom gradu Valkenvania. Kada stignu, uhiti ih korumpirani gradski sudac, Alvin Valkenheiser (Dan Aykroyd) i osudi ih da provedu noć u gradskom zatvoru. Chris i Diane ubrzo shvaćaju da Valkenvania nije običan grad, već čudno i zastrašujuće mjesto puno ekscentričnih i opasnih stanovnika. 

8. Grosse Pointe Blank (1997) 

Žanr: Akcija, komedija, kriminalistički 
Redatelj: George Armitage 
Glumci: John Cusack, Minnie Driver, Dan Aykroyd 

Radnja ukratko: Martin Blank (John Cusack) je ubojica kojeg njegov idući posao vodi u njegov rodni grad Grosse Pointe u Michiganu, na okupljanje u srednjoj školi. Ponovno se povezuje sa svojom bivšom djevojkom Debi Newberry (Minnie Driver) i mora se nositi sa svojim osjećajima prema njoj dok pokušava dovršiti svoj zadatak. Uz suparničke ubojice, mora se suočiti i s vlastitom prošlošću.

7. Ghostbusters 2 (1989) 

Žanr: Komedija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Ivan Reitman 
Glumci: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis 

Radnja ukratko: Istjerivači duhova ili “Ghostbusters” koje upoznajemo u prvom dijelu, vratili su se i moraju spasiti New York od rastuće plime nadnaravnih aktivnosti. Ovaj put se suočavaju s moćnim entitetom poznatim kao braća Scoleri, koji prijete da će osloboditi drevno zlo na grad. Uz pomoć Dane Barrett (Sigourney Weaver), oni će pokušati uhvatiti braću Scoleri u zamku i ponovno spasiti grad. 

6. Spies Like Us (1985) 

Žanr: Komedija, avantura 
Redatelj: John Landis 
Glumci: Chevy Chase, Dan Aykroyd, Steve Forrest 

Radnja ukratko: Emmett Fitz-Hume (Chevy Chase) i Austin Millbarge (Dan Aykroyd) su dvojica nespretnih državnih službenika, koji su poslani na misiju špijuniranja u Sovjetski Savez. Putem se susreću s nizom apsurdnih i opasnih situacija, ali njihovo prijateljstvo i odlučnost ih održavaju na životu.

5. Driving Miss Daisy (1989) 

Žanr: Drama, komedija 
Redatelj: Bruce Beresford 
Glumci: Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd 

Radnja ukratko: Film je prikaz nevjerojatnog prijateljstva između Hokea Colburna (Morgan Freeman), afroameričkog vozača i Daisy Werthan (Jessica Tandy), starije židovke, tijekom njihovog života na Jugu Sjedinjenih Američkih Država. Kroz svoja iskustva uče razumjeti i cijeniti međusobne razlike, unatoč izazovima koje postavljaju duboko ukorijenjeni rasizam i predrasude tog doba.

4. The Great Outdoors (1988) 

Žanr: Komedija  
Redatelj: Howard Deutch  
Glumci: Dan Aykroyd, John Candy, Stephanie Faracy  

Radnja ukratko: Chet Ripley (John Candy) živi u Chicagu, a može se reći da je ljubitelj prirode. On živi sa svojom ženom Connie (Stephanie Faracy) te njihovo dvoje djece, Buckom (Chris Young) i Benom (Ian Giatti). Došlo je njegovo vrijeme odmora te se odluči na spokojan vikend ribolova u kolibi na jezeru u Wisconsinu. Međutim, njega mu pokvare Connien antipatični šogor, Roman Craig (Dan Aykroyd), njegova supruga Kate (Annette Bening) i njihove dvije kćeri. Kako izlet prolazi, Ripleyjevi se sukobljavaju s uštogljenom obitelji Craig. 

3. The Blues Brothers (1980) 

Žanr: Komedija, glazbeni 
Redatelj: John Landis 
Glumci: John Belushi, Dan Aykroyd, James Brown, Cab Calloway 

Radnja ukratko: Jake Blues (John Belushi) je pušten iz zatvora te on i njegov brat Elwood (Dan Aykroyd) kreću u misiju spašavanja katoličkog sirotišta u kojem su odrasli od zatvaranja. Izvode niz glazbenih točaka i prikupljaju potrebna sredstva, no usput ih progone policija, neonacisti i bijesni country i western bend.

2. Trading Places (1983) 

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: John Landis 
Glumci: Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Ralph Bellamy, Don Ameche 

Radnja ukratko: U okladi dva brata i bogata poslovna čovjeka, Randolpha (Ralph Bellamy) i Mortimera Dukea (Don Ameche), njihove žrtve će biti jedan od boljih zaposlenika koje imaju, Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) i beskućnik Billy Ray Valentine (Eddie Murphy). Naime, braća će učiniti da se uloge Winthorpea i Valentinea zamijene, pa će tako srediti da Winthorpe završi na ulici, a Valentine preuzme njegov glamurozni život. Sve samo kako bi braća vidjela na koji će se način ponašati ova dva čovjeka u svojim novim životnim ulogama. Međutim, nakon što shvate što se događa, Winthorpe i Valentine pripremaju svoj osvetnički plan.

1. Ghostbusters (1984) 

Žanr: Komedija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Ivan Reitman 
Glumci: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis 

Radnja ukratko: Nakon što su otpušteni s posla sveučilišnih parapsihologa, Peter Venkman (Bill Murray), Raymond Stantz (Dan Aykroyd) i Egon Spengler (Harold Ramis), odlučuju pokrenuti posao hvatanja duhova u New Yorku. Susreću se s raznim duhovima i nadnaravnim entitetima te na kraju otkrivaju da moćni demon po imenu Gozer ima potencijal uništenja grada. Uz pomoć Winstona Zeddemorea (Ernie Hudson), ovi istjerivači duhova učinit će sve u svojoj moći kako bi spasili grad. 

Similar Posts