Je li Lord of the Rings TV serija potajno The Silmarillion?

Malo je toga poznato o novoj The Lord of the Rings TV seriji, ali što više informacija izlazi, sve se više čini da bi to mogla biti dugo očekivana adaptacija The Silmarillion.

“The Silmarillion je nemoguće za snimiti.” To je ono što su nam rekli prije nekih 15tak godina. Svaki puta kada bi se razgovaralo s Peter Jacksonom ili nekim od njegovih produkcijskih partnera o The Lord of the Rings ili The Hobbit, postavljena su pitanja: “Što s Tolkienovom trećom knjigom? Što je sa Silmarillion? Dali to možete napraviti u serije filmova?” A odgovor je bio uvijek brz i odlučujući NE. The Silmarillion je manje priča, a više povijest, koja opisuje tisuće godina mitologije Međuzemlja, počevši od samog postanka svemira. Nema centralnog, glavnog lika. Ne postoje povezani zaplet koji sve to spaja zajedno. Lokacije su posvuda. Jednostavno je nemoguće za snimanje.

Je li Lord of the Rings TV serija potajno The Silmarillion?
Slika napravljena za Prvi Travanj!

Druga od prepreka, do sada, je bio Christopher Tolkien, glavni i odgovorni u Tolkien Estate, koja je držala prava na većinu Tolkien djela. Neovisno o nedvojbenom uspjehu, Christopher Tolkien je smatrao da su filmovi na neki način izrugivanje priča njegovog oca, izjavljujući da su priče pretvorene u akcijske filmove za mlađu publiku, a time izgubile eleganciju i sofisticiranost koju su imale knjige. Nije pretjerano za reći da je Christopher prezirao Jacksona. I tako, svaki puta kada je došla tema o tome da Jackson adaptira The Silmarillion, redatelj je odgovarao da prava drži Tolkien Estate – a Christopher nije bio ni izdaleka zainteresiran da uopće razgovara o potencijalnim adaptacijama s ikim. Christopher Tolkien, je nedavno najavio da odlazi u mirovinu kao direktor Tolkien Estate, pozicije koju je držao od kada je njegov otac umro 1973 godine.

Je li Lord of the Rings TV serija potajno The Silmarillion?

Nedavno smo saznali da je Amazon potpisao ogroman ugovor, za dobivanje prava, na pravljenje serije prema The Lord of the Rings knjigama, s najmanje 5 sezona, te mogućim spin-off serijama. Uz to, sada kada nema Christopher Tolkiena, Tolkien Estate će pomoći Amazonu u produkciji.

Sve to otvara neke odlične mogućnosti. Previše je materijala za napraviti The Silmarillion kao film ili tri filma. Ali TV serija? To je već moguće. A pravi način za pretočiti tako veliko djelo, The Silmarillion, iz knjige na male ekrane, je uz pomoć Tolkien Estate.

Kako trenutno stvari stoje, Warner Bros. i Amazon se trenutno nalaze u vrlo jedinstvenom položaju; drže ključeve kraljevstva. Cijelo Međuzemlje im je na dohvat ruke, a s Tolkien mitologijom kao jednom od najvećih i najdetaljnije napravljenim, samo nebo je granica. Ova produkcija bi mogla birati i izabrati iz bilo kojeg, od mnogih, Tolkien tekstova, uključujući materijale od njegovog sina Christophera. Također je moguće da produkcija napravi potpuno nove priče i nove likove, koji žive u Međuzemlju.

No u tom velikom opsegu mogućih tema, postoji jedna ideja koja vlada svim ostalima!

 

SILMARILLION na TVnastavak na strani 2

 

Similar Posts