Brazilski predsjednik tvrdi da je Leonardo DiCaprio odgovoran za požare u amazonskim prašumama

Brazilski predsjednik tvrdi da je Leonardo DiCaprio odgovoran za požare u amazonskim prašumama

Da, točno ste pročitali. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro optužio je Leonarda DiCaprija da je pomagao u ovogodišnjim požarima u amazonskoj prašumi.

“Ovaj Leonardo DiCaprio je dobar momak, zar ne? Daje novac za spaljivanje Amazone,” rekao je Bolsonaro pristalicama u glavnom gradu Brasiliji, ne nudeći dokaze o svojoj tvrdnji. Primjedba je uslijedila nakon slične optužbe u Facebook emisiji uživo u četvrtak, tijekom koje je Bolsonaro glumca imenovao kao dio međunarodne “kampanje protiv Brazila.”

“Leonardo DiCaprio, dovraga, surađujete s paljenjem Amazone,” rekao je Bolsonaro, opet ne nudeći nikakve dokaze.

Čini se da brazilski predsjednik optužuje Once Upon a Time in Hollywood zvijezdu za financiranje neprofitnih grupa koje su navodno odgovorne za požare. U Facebook Live prijenosu, Bolsonaro je optužio organizaciju World Wildlife Fund da plaća dobrovoljne vatrogasce kako bi fotografirali požare, a zatim te fotografije koriste kako bi dobili donacije, uključujući 500.000 dolara od DiCaprija. WWF odbija da su primili te donacije ili pribavili takve slike.

DiCaprio, koji je dugo zagovornik zaštite okoliša, odgovorio je na optužbe u izjavi na Instagramu. “Iako je cilj dostojan podrške, nismo financirali ciljane organizacije,” napisao je. “I dalje sam posvećen pružanju potpore brazilskim autohtonim zajednicama, lokalnim samoupravama, znanstvenicima, nastavnicima i široj javnosti koji neumorno rade na tome da Amazonu osiguraju za budućnost svih Brazilaca.”

U kolovozu, udruga za zaštitu okoliša DiCaprija najavila je donaciju u iznosu od pet milijuna dolara za zaštitu Amazona.

Bolsonaro, čija je krajnje desna uprava umanjila zaštitu okoliša Amazonu, više je puta pokušao baciti krivnju za požare na druge. Prošlog utorka policija je uhitila četiri dobrovoljna vatrogasca, optužujući ih da postavljaju požare kako bi dobili donacije. (Vatrogasci su od tada pušteni na slobodu). U kolovozu je Bolsonaro govorio o “informativnom ratu koji se u svijetu odvija protiv Brazila”, a otpustio je vladinog dužnosnika kojeg je optužio za manipuliranje podacima o krčenju šuma kako bi se okaljala njegova uprava.

Similar Posts