Božićni animirani filmovi

Božićni animirani filmovi: 5 preporuka

Djed Božićnjak mota se gradom, lampice svijetle, tematski pjesmuljci odjekuju s radija, advent je u punom jeku, a Božić samo što nije svanuo. Možda ste poput nepromijenjenog Scroogea, pa vas sva uobičajena dreka i vreva ovog zimskog razdoblja samo nadražuje, a možda sa smiješkom razvučenim od uha do uha jedva iščekujete taj čuveni 25. prosinac. Kako god bilo, Svijet filma donosi vam pet preporuka koje bi u vama mogle pobuditi božićni duh, ili ga samo dodatno raspiriti. Pa, da ne duljimo: slijede božićni animirani filmovi.

BOŽIĆNA PRIČA (A CHRISTMAS CAROL, 2009.)

O ovom smo filmu početkom studenog pisali u kontekstu inspirativnih filmova, ali bio bi grijeh izostaviti ga s ovog popisa na kojem su božićni animirani filmovi. Čak i ptičice na stablima već gotovo dva stoljeća znaju za ovu legendarnu priču koja je doživjela već nebrojeno mnogo filmskih adaptacija. Riječ je o djelu Charlesa Dickensa koje je originalno ostavilo svoj utisak u engleskom (i svjetskom) književnom kanonu, ali je svako obilježilo i filmsku umjetnost.

Redatelj Robert Zemeckis nastojao je ovom adaptacijom biti što vjerodostojniji ishodišnom viktorijanskom tekstu, premda je zbog ciljane publike pridodano nekoliko – nazovimo ih akcijskih – scena. Dobro znani škrtac Ebenezer Scrooge (Jim Carrey), koji prezire sve i svakoga, izuzev zlatnika u vlastitim rukama, planira provesti još jedan Božić sam u pustoj kućerini. Međutim, na Badnjak ga posjećuje duh Jacoba Marleyja (Gary Oldman), njegovog preminulog poslovnog kolege. Marley ga upozorava na stravičan zagrobni život koji ga čeka ukoliko se Scrooge ne promijeni. Starca će potom posjetiti tri duha: onaj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. A hoće li se on promijeniti… pa, sigurni smo da znate odgovor.

Glavna uloga pripala je Jimu Carreyju, dok su druge glasove posudili glumci poput Garyja Oldmana i Colina Firtha. Premda Zemeckisovu Božićnu priču kritičarinisu pretjerano nahvalili, ona će vas svakako inspirirati i pružiti vam bajkovit božićni ugođaj viktorijanskog Londona.

Scrooge i Tiny Tim: božićni animirani filmovi

KLAUS, 2019.

O ovom smo pak filmu pisali nedavno, no božićni animirani filmovi ne mogu biti predmet razgovora a da se ne spominje Klaus. Premda je Klaus Netflixov film – a filmovi s te platforme često znaju biti razočaravajući – ovo je remek-djelo koje ne želite propustiti. Riječ je o božićnom filmu koji na originalan način prikazuje postanak mita o Djedu Božićnjaku. Redatelj Sergio Pablos ovime je svojim gledateljima pružio nešto novo, pa nemojte zanemariti Klausa.

U Norveškoj u 19. stoljeću, mladić Jesper katastrofalan je student poštanske akademije. Zbog svog nezadovoljavajućeg akademskog rezultata uklonjen je na ledeni otočić na Arktiku, u mjestašce gdje nitko nikad nikomu ne piše pisma. Ondje gotovo obeshrabreni Jesper pronalazi Klausa, starog i zagonetnog stolara koji živi sam u kolibi nakrcanoj dječjim igračkama. Prijateljstvo mladog Jespera i starog Klausa iznjedrit će priču o Djedu Božićnjaku

Usput rečeno, animacija je iznimna.

Božićni animirani filmovi: 5 preporuka

ARTHUR BOŽIĆ (ARTHUR CHRISTMAS, 2011.)

Baš kao što je i Klaus pružio obrat na priču o Djedu Božićnjaku, i Arthur Božićčini slično, premda ne u tolikoj mjeri. Redateljica Sarah Smith zaslužna je za djelo koje se moralo pronaći na listi na kojoj su zabavni i dirljivi božićni animirani filmovi.

U središtu ove priče nalazi se Arthur, momak čije je prezime uistinu Božić (eng. Claus). Naime, Arthur je sin trenutačnog Djeda Božićnjaka, te živi na Sjevernom polu u visokotehnološkom okruženju gdje svake godine sa svojom obitelji i vilenjacima radi na obnašanju božićnih dužnosti. Arthur je šeprtljav, ali dobroćudan, pa njegova pustolovina otpočinje upravo zahvaljujući tim dvjema karakteristikama. Jednom kad shvati da je na badnju noć jedna djevojčica slučajno ostala bez poklona, Arthur će učiniti sve u svojoj moći kako bi ispravio tu nepravdu.

Glasove su posudile zvijezde poput Jamesa McAvoya, Hugha Laurieja, te Billa Nighya, a kritičari su Arthura ocijenili prilično pozitivno. Svakako dajte ovom filmu šansu – nećete zažaliti.

Božićni animirani filmovi: 5 preporuka

POLAR EXPRESS (THE POLAR EXPRESS, 2004.)

Već smo spomenuli legendarnog redatelja Roberta Zemeckisa u kontekstu Božićne priče, no ovdje se moramo vratiti na njega. Zemeckis je i prije objave gore spomenutog filma režirao još jedan u kojem je naglasio bajkovito i mistično božićno ozračje: Polar Express. Godine 2004. izašao je ovaj biser koji nećemo propustiti preporučiti na listi na kojoj su božićni animirani filmovi.

Ova priča nije temeljena na Dickensu, ali jest na Chrisu Van Allsburgu, čija je istoimena knjiga za mlade iz 1985. godine poslužila kao predložak (zanimljivo, Van Allsburg također je bio jedan od izvršnih producenata Polar Expressa). Zemeckis nas uvodi u 1950-e, gdje na Badnjak jedan dječačić iz SAD-a postaje vrlo skeptičan u vezi postojanja Djeda Božićnjaka. No, njegov racionalistički skepticizam narušen je iznenadnom pojavom tajanstvenog Polar Expressa pod prozorom. Dječačić se na poziv konduktera ukrcava na vlak, a božićna bajka koju potom doživljava narušava njegova uvjerenja…

Božićni animirani filmovi: 5 preporuka

MICKEY’S ONCE UPON A CHRISTMAS, 1999.

Istinu govoreći, božićna pustolovina Mickey’s Once Upon a Christmas iz 1999. godine nije bogzna što poznat film, no daleko od toga da je zanemariv. Božićni animirani filmovi poput ovog mogli bi vas oduševiti: radi se o dirljivoj i lijepoj diznijevskoj fantaziji antologijski satkanoj od triju priča. Srećom, ovdje vam društvo neće praviti samo dobri stari Miki Maus, već ćete se susresti s likovima kao što su Paško Patak, Vlatka Patka, Tvrdica McTvrdy, Paškovi nerazdvojni nećaci Dinko, Hinko i Vinko, te Šiljo, Pluton i drugi. Zacijelo će vas ova škvadra povratiti u bezbrižne dane vašeg djetinjstva, a kad tome pridodate božićno ozračje, ovaj bi vas film mogao prilično dirnuti.

Prva priča – temeljena na kratkoj priči autora Williama Deana Howellsa iz 1892. godine – usredotočuje se na jedno božićno jutro obitelji Patak. Hinko, Dinko i Vinko zaželjet će da je upravo taj specifičan Božić svaki dan. Njihova će se želja ispuniti kao da gledate Beskrajan dan (1993.), a nerazdvojni trojac uskoro će morati shvatiti da je ljepota Božića upravo u tomu što je riječ o posebnoj prigodi, ne svakidašnjici. Druga priča također zadire u fantaziju, u prvi plan stavlja Šilju, a tiče se sreće i postojanja Djeda Božićnjaka. Posljednja priča temeljena je na kratkoj priči autora O. Henryja iz 1905. godine, a u njoj Miki i Mini Maus jedno drugo nastoje usrećiti kupnjom smislenih i lijepih poklona.

Ovaj film osvojio je nagradu za najbolji animirani film na 5. festivalu animiranih filmova u Kecskemétu.

Božićni animirani filmovi: 5 preporuka

Božićni animirani filmovi poput gore navedenih upotpunit će vam ovogodišnji blagdanski ugođaj. A ako ste poput Scroogea – pa, možda ne bi bilo zgorega dati Božiću i božićnim animiranim filmovima šansu, zar ne?

Similar Posts