Nastavljamo s našom rubrikom, 15 Najboljih serija 21 stoljeća, po žanrovima. Ovog puta na redu su horor serije. Vjerujem da će kao i do sada biti neke koje smo možda zaboravili ili predvidjeli, ali sigurno je da su i ove serije fantastične. Kako bi malo smanjili izbor, stavljamo samo one koje su počele u 21 stoljeću (od 2001 godine na dalje).

Prije nego počnem naglasio bi da je vrlo teško točno odrediti žanr većini ovih serija. Kako ne bi ja bio onaj koji izmišlja žanrove serija, vodio sam se IMDb i wiki, pa ako netko želi provjeravati može na ta dva mjesta.

The Walking Dead (2010– )

THE WALKING DEAD Sezona 8 "War Can't Be Fought Alone" - Promo Trailer

Kreator: Frank Darabont

Glume: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Melissa McBride

Radnja ukratko: Andrew Lincoln pojavljuje se u glavnoj ulozi kao šerif Rick Grimes koji se nakon ranjavanja budi iz kome i nađe u apokaliptičnom svijetu kojim dominiraju zombiji, a koje preživjeli nazivaju “šetačima”. Ubrzo Rick krene u potragu za svojom obitelji, a putem nailazi na mnogobrojne preživjele.

American Horror Story (2011– )

Kreator: Brad Falchuk, Ryan Murphy

Glume: Lady Gaga, Kathy Bates, Angela Bassett

Radnja ukratko: U prvoj sezoni, Kući ubojstava, obitelj Harmon seli se iz Bostona u ukletu kuću u Los Angelesu, opsjednutu duhovima bivših stanara. Radnja druge sezone, Ludnice, smještena je u Massachussettsu 1964. gdje surova sestra Jude vodi psihijatrijsku ustanovu za duševno poremećene kriminalce. Treća sezona, Vještičja družba, prikazuje borbu između vještica i lovaca na vještice u New Orleansu početkom 19. stoljeća i 2013-e godine. Radnja četvrte sezone, Cirkusa nakaza, smještena je u Jupiteru na Floridi tijekom 1950-ih i prati jednog od posljednjih američkih cirkusa nakaza u kojima nastupaju ljudi s neuobičajenim talentima. Peta sezona, Hotel, svoju priču započinje u hotelu Cortez, istragom lanaca ubojstava u Los Angelesu. Misteriozni tragovi detektiva upućuju u hotel Cortez. Šesta sezona serije, Roanoke, odvija se u 2016. godini, a radnja prati paranormalne događaje u izoliranoj seoskoj kući na otoku Roanoke. Sedma sezona, Kult, smještena je u izmišljenom gradiću Brookfield Heights u Michiganu i radnja se vrti oko kulta koji terorizira predgrađe slijedom predsjedničkih izbora 2016.

Supernatural (2005– )

Kreator: Eric Kripke

Glume: Jared Padalecki, Jensen Ackles, Jim Beaver

Radnja ukratko: Dva brata idu očevim stopama kao “lovci”, boreći se protiv zlih nadnaravnih stvari poput čudovišta, demona i svega ostalog što šeta zemljom.

Povezano: Najbolji horor filmovi

The Vampire Diaries (2009–2017)/The Originals (2013– )

Kreator: Julie Plec, Kevin Williamson

Glume: Nina Dobrev, Paul Wesley, Ian Somerhalder

Radnja ukratko: Mlada tinejdžerica se bori s odlukom odabira između dvojice vampirske braće i njihovih nadnaravnih života. Ubrzo nakon što otkrije istinu njezin cijeli svijet se okrene naglavce.

 

Kreator: Julie Plec

Glume: Joseph Morgan, Daniel Gillies, Claire Holt

Radnja ukratko: The Originals je spin-off The Vampire Diaries i pilot epizoda je bila emitirana kao dio 4. sezone Vampirskih dnevnika. U središtu serije je obitelj izvornih vampira, Mikaelsoni. Radnja započinje povratkom Klausa,Rebekahe i Elijaha u New Orleans prvi put od 1919.godine kada su ga napustili u bijegu od oca. Grad koji su pomogli izgraditi je sada bio pod vodstvom Klausova štićenika Marcela. Klausov cilj je bio svrgnuti Marcela s trona i vratiti ono što je nekada bilo njegovo.

The Strain (2014–2017)

the strain

Kreator: Guillermo del Toro, Chuck Hogan

Glume: Corey Stoll, David Bradley, Kevin Durand

Radnja ukratko: Tajanstvena virusna epidemija sa simbolima drvenog zla i razaranjima New Yorka od strane vampira.