Recenzija: The Square (2017) - Svijet filma

Recenzija: The Square (2017)

Pogledali smo još jedan od filmova nominiranih za Oscara, za Najbolji strani film, komedija drama film, The Square. 

Žanr filma:

Komedija, drama

Redatelj:

Ruben Östlund

Scenarist:

Ruben Östlund

Glumci:

Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

Radnja ukratko:

Prestižni kustos glavnog umjetničkog muzeja u Stockholmu nalazi se u vremenu profesionalne i osobne krize dok pokušava postaviti kontroverzni novi izložak.

Recenzija: The Square (2017)
The Square

The Square je Švedski satirični drama film, redatelja Ruben Östlund, a u filmu glume Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West i Terry Notary. Film je o publicitetu koji okružuje umjetničku izložbu, a djelomično ga je inspirirala izložba Östlunda i producentica Kalle Boman. Sniman je u Gothenburgu, Stockholmu i Berlinu.

Film je prvi puta predstavljen na Cannes Film Festival 2017, gdje je dobio vrlo dobre pohvale kritike i osvojio Palme d’Or. Kasnije je odabran za Toronto International Film Festival 2017. Odabran je kao Švedski izbor za najbolji stranih film na 90. izboru za Oscara.

Nisam siguran kako bi opisao ovaj film. S jedne strane je vrlo, vrlo dosadan i teško ga je pogledati bez da zaspete, a opet s druge strane uvijek ima nešto što vas tjera da ga dalje gledate. Situacije u filmu kreću se od dosadnih i glupavih, do komičnih i zabavnih. Neke situacije izgledaju potpuno ne realno i kao da nemaju veze sa stvarnošću (reklama na YouTube recimo), a s druge strane, nekad taj crni humor pogađa na pravo mjesto. Humor je često vrlo neugodan za gledati, a upravo to je i glavna odlika filma.

Glavni glumac Claes Bang (Christian) je vrlo simpatičan i gotovo jedini u filmu kojeg treba izdvojiti, više manje, sve se okreće oko njega. I ostali su sasvim solidni, ali ih nema ni blizu toliko u filmu.

Također, film je pre dugačak, traje 2 sata i 22 minute u kojem se cijelo vrijeme vrtimo oko glavnog glumca i njegovih problema. Da, to zna s vremena na vrijeme ispasti duhovito i zabavno, ali često i dosadno. Sve više od sat i pol vremena za ovaj film je previše. Uz to, film se dosta vrti oko umjetnosti, pa je to također upitno koliko će se kome svidjeti. Nisam baš osoba sklona umjetnosti, ali zaista ne vidim kome je umjetnost ova slika ispod, ali dobro možda sam to samo ja.

Recenzija: The Square (2017)

Similar Posts