Recenzija: Mortal Engines (2018)

Pogledali smo novi akcijsko avanturistički post-apokaliptični fantazija film, od scenarista Peter Jacksona (Lord of the Rings), pravljen prema superpopularnoj prvoj knjizi istog imena od Philip Reevea, Mortal Engines (Smrtonosni Strojevi). Zvijezde filma su Hugo Weaving, Robert Sheehan, Stephen Lang i drugi. Našu recenziju filma Mortal Engines pročitajte u članku. 

Datum izlaska:

14. prosinac 2018

Hrvatski naziv: 

Smrtonosni Strojevi

Žanr:

Akcija, avantura, fantazija

Redatelj:

Christian Rivers

Scenarist:

Philip Reeve, Peter Jackson

Glumci:

Hugo Weaving, Robert Sheehan, Stephen Lang

Radnje ukratko:

Puno godina nakon ‘Šesto Minutnog Rata,’ gradovi preživljavaju u sada opustošenoj Zemlji tako što se pomiču okolo na ogromnim točkovima, te napadaju i proždiru manje gradove za njihove resurse.

Mortal Engines (Smrtonosni Strojevi) je post-apokaliptični znanstveno-fantastični fantazija film, redatelja Christian Riversa, scenarista Fran Walsh, Philippa Boyens i Peter Jackson, pravljen prema knjizi istog imena od Philip Reevea. Zvijezde filma su Hugo Weaving, Hera Hilmar, Robert Sheehan, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide i Stephen Lang. Film je Američko – Novo Zelandske produkcije.

Odvija se u post-apokaliptičnom svijetu gdje su cijeli gradovi preseljeni na kotače i motorizirani. Kao i u ovom našem današnjem svijetu, veliki jedu male. Možda vam ovaj opis zvuči pomalo bedasto, mislim gradovi na kotačima, ali izgleda zaista fantastično i nije uopće loše kroz priču prikazano. Upravo taj vizualni izgled filma je njegova najjača strana i film izgleda nevjerojatno dobro. Vizualno je doveden do savršenstva i definitivno se može prema tome usporediti s najboljim i vizualno najatraktivnijim filmovima. 

Nažalost, to mu je više manje jedina dobra strana. Od prvih nekoliko minuta kada vidimo te vrlo zanimljive gradove sve kreće u potpuno drugom i već tisuću puta viđenom smjeru. S jedne strane imamo negativca, Thaddeus Valentine (Hugo Weaving), koji želi uništiti sve zbog svoje ambicije, dok s druge strane imamo dobre, odbačene pojedince (uglavnom vrlo mlade) koji ga žele spriječiti u tome. U centru filma su Hester Shaw (Hera Hilmar) i Tom Natsworthy (Robert Sheehan), oboje bez obitelji, traže način kako zaustaviti Valentinea i usput stvaraju vrlo očekivanu romantičnu vezu. Sve vezano uz priču ovog filma je užasno loše napravljeno. Toliko su kopirali druge franšize da sam na trenutke mislio da je ovo parodija. Nažalost sve ono najgore iz nekih franšiza su kopirali u ovaj film. Nisam čitao knjigu, pa ne znam koliko je toga u knjizi tako napisano, ali ovo je bilo jako loše. Star Wars je toliko sramotno kopiran da me ne bi čudilo da ih tuže u budućnosti. Napad na uređaj kojim Valentine planira izvršiti uništenja izgleda identično kao u Star Wars – napad na zvijezdu smrti – samo nije u svemiru i promjene su boje. Nije to nažalost jedina kopija u filmu, ima ih do te mjere da čovjek stvarno pomisli da je netko pravio parodiju na neke filmove, a ne nešto što bi trebalo biti ozbiljan film. 

Jedini donekle zanimljiv lik u film u je neki oblik robota Shrike (Stephen Lang), koji kada se pojavi zasjeni sve drugo u filmu. Nažalost, čak i on ubrzo postaje iritantan s uzvikivanjem imena glavnog lika u filmu Hester Shaw. Međutim, mogli bi reći da je on dobra stvar u filmu, da nije dočekao svoj kraj na način zaustavljene borbe u Batman vs. Superman filmu – Marthaaaa. To je samo još jedan pokazatelj manjka ideje scenarista ovog filma. Uz to, možda i najinteresantniji dio bi bio objasniti njegovu prošlost i dok su djelomično to učinili, nisu objasnili kako je baš takav kakav je, tko ga je i zašto stvorio, odakle dolazi, gdje su drugi kao on i druga slična pitanja. Šteta, tu je bio najveći potencijal ovog filma. 

S obzirom na ne ozbiljnost filma Mortal Engines (Smrtonosni Strojevi) čudi me da nisu išli više na neki oblik humora, to bi moglo biti bolje za ovaj film. Pogotovo kada u filmu imaš Sheehana, kojeg iz nekog razloga nitko ne želi ponovno staviti u sličnu ulogu koju je imao u seriji Misfits i bio daleko najbolji u njoj. 

Šteta za ovaj film, imao je vrlo dobar potencijal, budžet od $100 milijuna, barem jednog provjerenog scenarista iz sebe (Peter Jackson), neke odlične glumce Weaving, Sheehan, Lang, no nisu uspjeli iskoristiti to. Daleko od toga da film nije gledljiv, pogotovo u kinima jer vizualno izgleda savršeno, ali teško da će ga itko dugo pamtiti, potencijalne nastavke čisto sumnjam. 

Trailer filma Mortal Engines (Smrtonosni Strojevi)

https://youtu.be/Ix_sYFTuB60

Druge je zanimalo i ovo...