Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 5

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 – Epizoda 5

Donosimo vam recenziju pete epizode (The Bells), osme i posljednje sezone HBO epske serije Game of Thrones – ovaj članak je pun SPOJLERA i čitate ga na vlastitu odgovornost.

Žanr serije:

Akcija, avantura, drama, fantazija

Kreator:

David Benioff, D.B. Weiss

Glumci:

Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington

Radnja ukratko:

Temeljena na popularnom fantastičnom serijalu knjiga Georgea R. R. Martina, IGRA PRIJESTOLJA epska je priča o izdaji i plemenitosti smještena u zemlju Westeros, gdje ljeta i zime mogu trajati godinama, a samo je žudnja za moći vječna.

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 5

Velika bitka, koja se čekala od onog trenutka kada je onako razočaravajuće poražen Night King, bitka za Kings Landing, finalna bitka, nešto najveće do sada – bila je baš sve samo NE to! Doslovno poslagani pijuni po terenu preko kojih ide zmaj i spaljuje ih s vatrom. U ovoj sezoni su kreatori pokazali da veze nemaju s taktikom, ali ovo je ipak vrhunac svega. Nakon završetka prošle epizode, koja mi i nije bila tako loša, upravo zbog najave ove borbe i kako su sredili zmaja, baš sam se napokon ponovno radovao ovoj epizodi i najvećoj bitci ove sezone. Još jedno užasno razočaranje.

Nevjerojatno koliko su obje vojske bile potpuno nevažne u ovoj bitci. Cijelo vrijeme se čeka da Neokaljani pokažu neku svoju taktiku, neku snagu, nešto poput vojske iz filma 300 recimo, međutim, nikako ne dobivaju priliku za to.

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 5

Kakva glupa priča s Jamie Lannister, koji je prvo prešao pola svijeta kako bi se borio protiv Night Kinga, kao da on sam može išta napraviti, a onda se dvije epizode kasnije vratio umrijeti u zagrljaju svoje sestre/ljubavnice. Uz to, Dany nije pomislila osvetiti se Cersei tako što će njezinog omiljenog brata nabiti na kolac recimo pred njom ili nešto slično, već ga je doslovno pustila da pobjegne – ono, nije joj palo napamet reći stražarima da njegovog brata ne puste unutra, samo misao na brzinu. Borba između njega i Euron Greyjoy, tako usputna i kao i sve drugo u ovoj sezoni iznimno razočaravajuća. Pa mislim Greyjoy stoji i gleda kako ovaj ide po mač, onda ipak ima snage otići do njega i pričekati da ga nabode. Teško je reći čija je priča lošije dovedena do kraja i koliko je većina likova u seriji ispala potpuno nevažna. Ne smije se zaboraviti, iako ja gotovo da jesam, da je Jamie ubio ludog kralja kako bi spasio ljude od njega, a sada ga više nije briga za njih. Njegov lik je vrlo vjerojatno najviše uništen u ovoj sezoni.

Borba između The Hounda i The Mountaina, još nešto što se dugo čekalo i trebalo biti vrhunac serije je također nezadovoljavajuće. Zašto? Pa gdje je tu ikakva logika? Mountain ne može razmišljati svojim mozgom od negdje pete sezone, ali ipak sada se odlučio za borbu i usprotiviti se svojoj kraljici. Onda Hound ga jedno 20 puta bode u ruke, ramena i ostalo, nije pomislio ga ubosti u glavu par puta, a ne da je imao priliku, nego je vjerojatno tamo i bilo najlakše.

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 5

Gotovo svi likovi u seriji su postali potpuno nevažni, a sve je to samo zbog jednog zmaja. Zmaja kojeg je morao Night King riješiti, jer jedino bi tako ova bitka imala smisla. Bitka koja se u samom startu znalo da je izgubljena za Cersei i njezinu vojsku, onog trenutka kada su se zmajevi pojavili. I da je bilo imalo mozga u taktici, ni onaj jedan zmaj nije trebao ni morao pasti. Priče o umornoj vojsci i slično, su bile naravno potpuno nevažne, kada imaš zmaja koji će sve počistiti.

U prošloj epizodi, iznenadili Dany i ubili zmaja u sekundi, ona se zaletjela, vidjela nije dobro i otišla, hajde, nisi razmišljala, ali spasila si zmaja. U ovoj epizodi, direktno se zaletjela u njih i sve ih raznijela, što to nije onda mogla napraviti odmah u prošloj epizodi? Morali smo još malo vremena potrošiti na istu glupost u ovoj? Za razliku od onda, sada su baliste posebno čekale njezin dolazak, bez ikakvog uspjeha naravno. Zmaja u prošloj epizodi su pogodili s jedno 5 koplja, dok u ovoj nisu bili baš ni blizu.

Anketa: Game of Thrones - Tko osvaje Iron Throne?

Što se likova tiče, gotovo da više nemam nikakvog favorita za Iron Throne. Teško je reći koga su uspjeli napraviti iritantnijim. Dany, koja se ponašao kao malo dijete cijelu ovu sezonu, Jon kojeg treba spasiti vjerojatno i kada ide na wc, Aryju koju toliko forsiraju na svim područjima, Sansu koja ne može držati jezik za zubima ni da joj glava ovisi o tome i ostalu ekipu.

Danyjin odlazak na tamnu stranu je nešto o čemu su gotovo svi portali i svi komentari pričali već danima, također, vrlo vjerojatno neki oblik borbe između nje i Jona u posljednjoj epizodi, potpuno očekivano. Spomenuo sam kako su uništili Jamiev lik, pa mora se isto reći i za Dany. Osoba s možda i najvećom empatijom u seriji, lomiteljica lanaca, mentalitet koji nosi kroz cijelu seriju je potpuno promijenjen, a ona je u sekundi postala Cersei i ubija nedužne ljude gdje god stigne. Što reći za Tyriona, najpametniju osobu u seriji, koja se doslovno u svakoj epizodi, nekad i više puta, ispričava zbog svojih grešaka.

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 5

Doslovno ni jedna jedina stvar nije napravljena iznenađujuće, onako kako se to radilo u sezonama koje su se radile prema knjigama. Šokantno je koliko su scenaristi i kreatori ove sezone, David Benioff i D.B. Weiss ostali bez ideja, a sve što su zapravo trebali je pročitati nekoliko teorija koje kruže internetom i prilagoditi ih ovoj sezoni. Doslovno sve teorije su bile zanimljivije od ovoga do čega su oni došli. I već smo puno puta vidjeli, da neke fantastične serije imaju nezadovoljavajuć kraj, a čini se kako će se Game of Thrones uvijek nalaziti negdje na vrhu takvih lista.

Još nešto, iako manje bitno, ali mi je jako iritantno, pogotovo zato što su se toliko hvalili dužinama epizoda, ova peta epizoda nije trajala najavljenih 79 minuta, nego manje od 75 minuta, ako izbacimo uvodnu špicu, ono što se dogodilo u prošloj epizodi i kredite na kraju. Kažem nije važno, ali s obzirom na to koliko su hype stvarali oko dužine epizoda, ovo je sigurno nešto na što se također treba osvrnuti jer nisu ispunili obećano.

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 5

Vizualno je epizoda gotovo savršena, zaista nešto rijetko ili nikada viđeno na televiziji, tu se vidi da je HBO zaista uložio svoj maksimum, za razliku od Long Night epizode, gdje su namjerno sve zavili u crno kako bi što manje novaca potrošili. Iako je i tu naravno u samom centru i jedino zmaj. Zmaj kako uništava brodove, zmaj kako pali vojsku, zmaj kako uništava kule kao da su od karata, to su oni vizualno savršeni trenuci ove epizode.

Teško je reći koja mi je najgora epizoda u ovoj sezoni, ali ova je definitivno na samom dnu. Ono što mi je drago je da sve više i više ljudi vide slično kao i ja, te gdje su me na početku sezone uglavnom kritizirali kako griješim, sada se po komentarima sve više i više vidi i da i drugi misle slično. Kritički ova sezona na Rotten Tomatoes stoji najlošije do sada (75% kritike, 54% gledatelja), baš kao i po ocjenama na IMDb, gdje svaka sljedeća epizoda ima samo sve gore i gore ocjene, uglavnom. Iako sigurno nikada nije lako neku seriju završiti, a ne neku poput Game of Thrones, vidi se velika razlika kada nemaš plan unaprijed, pa praviš iz sezone u sezonu, za razliku kada imaš izvorni materijal, poput knjiga odličnog, ali usporenog George R.R. Martina, koji te vodi uvijek u pravom smjeru. Ovdje je apsolutno sve na brzinu napravljeno zato što se nije prije pripremilo za ove događaje. Plus, potpuno izgubljene prve dvije epizode na u tim trenucima nepotrebne dijaloge, što sam odmah u recenzijama naglasio da im nije bilo ni mjesto, a pogotovo ne vrijeme, kada je ostalo tako malo do kraja. Sve je napravljeno i obavljeno na brzinu.

Teaser Trailer posljednje epizode serije Game of Thrones:

https://youtu.be/MpJ9Y4O0s98

Similar Posts