Recenzija: Fahrenheit 451 (2018)

Pogledali smo novi HBO znanstveno-fantastični film, sa Sofia Boutella, Michael Shannon i Michael B. Jordan u glavnim ulogama, Fahrenheit 451! Našu recenziju filma Fahrenheit 451 pročitajte u članku. 

Žanr filma:

Drama, sci-fi

Redatelj:

Ramin Bahrani

Scenarist:

Ramin Bahrani

Glumci:

Sofia Boutella, Michael Shannon, Michael B. Jordan

Radnje ukratko:

Michael B. Jordan i Michael Shannon igraju glavne uloge u HBO-ovu filmu FAHRENHEIT 451, suvremenoj adaptaciji klasičnog romana Raya Bradburyja, u kojemu se prikazuje budućnost u kojoj su mediji opijati, povijest je prepravljena, a „vatrogasci“ pale knjige. Jordan utjelovljuje Guya Montaga, mladog vatrogasca koji se muči u svojoj ulozi provoditelja zakona. Boreći se sa svojim mentorom, vatrogasnim kapetanom Beattyjem (Shannon), on okreće leđa svom svijetu kako bi pokušao vratiti svoju ljudskost. Sofia Boutella igra Clarisse, doušnicu uhvaćenu između konkurentskih interesa Montaga i Beattyja. Glumačka postava uključuje još i Lilly Singh koja glumi novinarku tabloida Raven, čiji je zadatak širenje propagande i emitiranje vatrogasnih akcija paljenja knjiga.

Home Box Office, vodeća premium televizijska mreža, s ponosom najavljuje premijeru filma „Fahrenheit 451“ (Fahrenheit 451) koji je putem video usluge na zahtjev HBO GO dostupan od danas (prvi mjesec besplatan).

Film Fahrenheit 451 je pravljen prema Ray Bradbury knjizi Fahrenheit 451 iz 1953. godine. Redatelj i scenarist filma je Ramin Bahrani, a zvijezde filma su Michael B. Jordan kao Guy Montag, Michael Shannon kao Captain Beatty i Sofia Boutella kao Clarisse.

Fahrenheit 451 u početku počne pratiti knjigu, samo na jedan moderan način, prilagođen više današnjem vremenu. Kasnije pomalo gubi tu nit, da bi je do kraja filma gotovo potpuno izgubio.

Michael B. Jordan kao Guy Montag je vrlo dobar, ali nažalost čini se kako redatelj nije baš znao što bi napravio s njegovim likom. On bi trebao proživjeti transformaciju od jednog okorjelog ‘vatrogasca’ (zapravo palitelja knjiga), u jednu osobu punu pitanja o životu koji živi, znanja za prošlim vremenima, kao i ispravnosti svega u što je do sada vjerovao. Iako su u filmu pokušali to učiniti kroz neke poglede u njegovu prošlost, definitivno nam nisu uspjeli dobro prikazati tu tranziciju, ipak glavnog lika filma.

Uz njega, Michael Shannon kao Captain Beatty je jednostavno fantastičan. Toliko mu dobro leže općenito uloge negativaca, a ova posebno. Zaista uvjerljivo izgleda i najbolji je dio ovog filma.

Po meni film je nažalost prekratak, pa tako ostale likove gotovo da nismo ni upoznali, čak nešto vrlo malo lik Sofia Boutella – Clarisse – koja zapravo treba biti glavni okidač transformacije Montaga.

Vizualno film izgleda vrlo dobro, kombinacija tog mračnog distopijskog svijeta u kojem se film odvija, s vatrenim scenama je odlična.

Film nije loš, daleko je od kultne knjige po kojoj je pravljen, ali može se pogledati, a vi to sada možete učiniti i besplatno na HBO GO (prvih mjesec dana). Ništa vas ne košta.

Similar Posts