Recenzija: Dracula (mini-serija 2020)

Recenzija: Dracula (mini-serija 2020)

Pogledali smo novu horor mini-seriju na kojoj surađivali BBC One i Netflix, a dolazi nam od kreatora serije Sherlock, Dracula. Našu recenziju mini-serija Dracula pročitajte u članku.

Žanr serije:

Drama, horor

Kreator:

Mark Gatiss, Steven Moffat

Glumci:

Claes Bang, Jonathan Aris, Morfydd Clark

Radnja ukratko:

TV serija inspirirana dramom Brama Stokera, koja prati krvoločnog grofa dok putuje iz Transilvanije u London.

Recenzija: Dracula (mini-serija 2020)

Kada su Steven Moffat i Mark Gattis 2010. godine stvorili moderniziranu verziju Sherlock Holmesa u seriji Sherlock, zadivili su gledatelje diljem svijeta. Sada, odlučili su se pokušati napraviti nešto slično s Draculom.

Ova mini-serija sastoji se od tri epizode. Prva epizoda je najbolja i otvara s vidno ‘bolesnim’ Jonathanom Harkerom (John Heffernan) u samostanu u Mađarskoj. Dvije časne sestra ga dođu ispitivati, te im on počne pričati o događajima koji su ga doveli do stanja u kojem se nalazi.

Tada selimo u Transylvaniju i vidimo Harkera kao mladog muškarca kako dolazi u dvorac Grofa Dracula (Claes Bang), kako bi dovršio Grofovu kupovinu posjeda u Engleskoj. On u početku vidi Draculu kao ostarjelog muškarca i samo po noći. On ga obavještava da je sve dogovorio s njegovim poslodavcima i da će Harkera biti njegov gost sljedećih mjesec dana.

I dok je serija djelomično adaptirana prema Bram Stokerovoj knjizi Dracula, rijetko što ovu seriju povezuje s njom. Od samog početka se vide velike promjene. Prvo vidimo klasične političke ispravnosti na dijelu, i dok sam mislio da će to odmah u startu uništiti seriju, prevario sam se. Ne želim otkrivati o čemu je riječ, ali ta uloga je ispala daleko bolja nego sam očekivao da će biti.

Recenzija: Dracula (mini-serija 2020)

Atmosfera u prvoj epizodi je ono što je izdvaja iznad druge dvije. Taj gotički dvorac i ambijent je vrlo jeziv, iznenađenja i užasi na svakom koraku, i postepeno, a opet ne dosadno, razvijanje vrlo dobre priče. Osobno mi je u nekim stvarima drago što nisu pratili knjigu, jer da su je vjerno pratili, bilo bi to vrlo dosadnih 4 i pol sata gledanja. Knjiga je vrlo usporena i vjerojatno nikada do sada nije bila u potpunosti vjerno adaptirana ni na velike, a ni na male ekrane.

Grof Dracula je nešto oko čega treba dobro razmisliti. Djelomično mi se svidio, a djelomično i ne. Ima neku misteriju iza sebe, te ponekad zna biti zastrašujuć. Međutim, ponekad ubaci neku dozu humora unutra, o kojem nisam siguran što bi mislio, a glavna zamjerka na glumca, ali i scenarij je što mu po meni nisu dali dovoljnu dozu zavodljivosti. Morao je biti više očaravajuć i češće i više to koristiti na svojim žrtvama. Rijetko, gotovo nikad zapravo, nije uspio zavesti svoje žrtve da mu se u tom stanju transa slobodno predaju.

S druge strane, Dolly Wells kao Sestra Agatha je bila fantastična i vrlo ugodno iznenađenje za jedan u potpunosti ne očekivan lik. Ona je bila bez zamjerki i definitivno najbolji lik u ovoj seriji. Wells ju je odlično odglumila i mene vrlo ugodno iznenadila u nečemu što sam mislio da će biti glavni problem serije.

Druga epizoda je znatno drugačija i više je izgledala kao neki britanski who-done it film, nego horor serija. Bilo je zastrašujućih i krvavih trenutaka, ali vrijeme se više posvetilo traženju ubojice i građenju misterije, nego direktnom horor aspektu. Prva epizoda mi je definitivno bolja, iako je i ova imala svojih drugačijih i interesantnih dijelova.

Recenzija: Dracula (mini-serija 2020)

Treća epizoda je totalni zaokret na cijelu seriju. Opet, bez da više otkrivam, sve što mogu reći je da ne potpuno drugačije od prve dvije epizode. U startu ne nužno lošije. Vrlo interesantan pristup, s po prvi puta pravim zavođenjem Grofa Dracula. Ono što je tu definitivno falilo, ali i kroz cijelu seriju, je seks. Brutalnih scena i krvi ima posvuda kroz cijelu seriju, međutim taj aspekt seksa i seksepila su potpuno zaboravili ili namjerno preskočili ubaciti. Mislim da je to nešto vrlo važno za dobro prikazivanje općenito vampira, a pogotovo Grofa Dracule, koji bi trebao obožavati tjelesne užitke prije nego se pogosti sa svojim partnerima. U ovoj, trećoj epizodi, smo došli bliži toga, međutim, nažalost, kreatori ipak nisu odlučili ići do kraja. I tu dolazimo do kraja serije, koji je nažalost i najlošiji njezin dio. Ideja uopće nije loše smišljena, umjesto borbe silom protiv Dracule, kao što je recimo u knjizi, ovdje su se odlučili za borbu emocijama. Međutim, iz nekog razloga odlučili su se to napraviti toliko ubrzano da se činilo kao da je sve gotovo u treptaju oka. Šteta, da su taj kraj malo više i bolje razvili serija bi mogla biti znatno bolja.

Ono što se još treba priznati mini-seriji Dracula je da često pripremi jako dobra iznenađenja. Vidi se da su kreatori to vukli iz svojih prijašnjih radova (Sherlock, Doctor Who), jer su me par puta baš jako dobro i ugodno iznenadili.

Nije losa serija, moglo je i bolje, međutim definitivno daje jedan novi pogled na puno puta viđenu temu o Draculi. Iskreno sumnjam da će se ljubiteljima originalne Stokerove knjige svidjeti, međutim ja nisam veliki ljubitelj, tako da je meni bila sasvim dobra. Žalim samo zato što mislim da je vrlo malo trebalo da bude i odlična.

Vaša ocjena mini-serije Dracula

Similar Posts