Recenzija: Crisis on Infinite Earths (Arrowverse crossover, 2019) - Prva tri dijela

Recenzija: Crisis on Infinite Earths (Arrowverse crossover, 2019) – Prva tri dijela

Epski Crisis on Infinite Earths konačno je započeo. I dok ćemo za druga dva dijela ovog petodijelnog crossovera morati čekati još mjesec dana, u članku možete pročitati kakvo je naše mišljenje o prva tri dijela koja su stigla.

Žanr: Superhero, akcija, avantura, sci-fi

Redatelji: Jesse Warn (1.dio), Laura Belsey (2.dio), David McWhirter (3.dio)

Scenaristi: Derek Simon i Jay Faerber (1.dio), Don Whitehead i Holly Henderson (2.dio), Lauren Certo i Sterling Gates (3.dio)

Glumačka postava: Stephen Amell, Grant Gustin, Melissa Benoist, Ruby Rose, Caity Lotz, Brandon Routh, Cress Williams, LaMonica Garrett, David Ramsey, Audrey Marie Anderson, Tyler Hoechlin, Chyler Leigh, Katie McGrath, Tom Cavanagh, Candice Patton, Elizabeth Tulloch, Kevin Conroy, Dominic Purcell, Matt Ryan, Jon Cycer, John Wesley Shipp, Carlos Valdes, Danielle Panabaker, Osric Chau

Sinopsis: Monitor šalje Harbinger kako bi okupio najveće svjetske heroje – Supergirl, The Flash, Green Arrow, Batwoman, White Canary, Atom i Superman – u pripremi za nadolazeći Crisis. S obzirom da su njihovi svjetovi u neposrednoj opasnosti, superheroji prihvaćaju poziv za borbu, dok J’onn i Alex regrutuju Lenu kako bi im pomogli da pronađu način da spase ljude sa Earth-38. Grupa koristi izum Raya za praćenje novih regruta kako bi se spasili svemir. Monitor šalje Iris, Clarka i Lois u potragu za misterioznim Kriptoncem, dok Kate i Kara kreću prema Bruce Wayneu. Osim toga, Mia izaziva Saru, Rory otkriva skriveni talent, a Lex Luthor se vraća. Pariah regrutira Black Lightninga kako bi pomogao zaustaviti Anti-Monitora nakon što Flash-90 podijeli ono što je naučio iz svoje bitke u Elseworldsu. Uz pomoć Black Lightninga, Barry, Cisco, i Killer Frost, osmisle plan koji bi ih mogao spasiti sve. U međuvremenu, Iris regrutira Ryana Choija, dok se Oliver i Diggle vraćaju na staro poznato tlo.

Recenzija: Crisis on Infinite Earths (Arrowverse crossover, 2019) - Prva tri dijela

Sedam godina, pet serija, pet ‘manjih’ crossovera, beskonačan broj svijetova i jedan Multiverzum. Sve je to vodilo do ovog trenutka. Šesti, najveći, i najepskiji crossover koji je ikad proizašao ne samo iz Arrowversea, nego i iz DC-a općenito. Crisis se najavljivao još od prve sezone serije The Flash, iako je se u ovom crossoveru najviše očekivalo od naslovnog lika iz serije Arrow, pogotovo što je Crisis njegova zadnja stanica u ovom svemiru. S obzirom na svoje gabarite i budžet, definitivno je da je Crisis najbolji kako crossover, tako i događaj u cijelom Arrowverseu. A s obzirom na trenutno stanje DC filmova, Crisis je čak i više od pola tih DCEU filmova uspio nadmašiti, uključujući Justice League, što mu, doduše, i nije trebao biti neki problem. Iako smo u prijašnjim člancima za Crisis često govorili da će biti Arrowverse Endgame, nakon odgledane ove 3/5, možemo reći da su ta prva tri zapravo bila Infinity War, odnosno uvertira za ono što tek slijedi, završena gigantskim cliffhangerom uoči Endgamea koji će u ovom slučaju biti ta zadnja dva dijela koja tek trebaju stići.

Crisis je započeo, što bi se reklo, odmah u glavu. Nije se puno vremena trošilo na uvode, iako je i taj kratki uvod izvrsno napravljen uz pomoć cameo scena kakvih su brdo najavili tijekom marketinga. U tim scenama smo vidjeli: Jasona Todda i Hawka iz serije Titans, Robert Wuhlovog Alexander Knoxa iz prvog Batman filma, te najavljenog Burt Warda koji je glumio Robina još u onoj staroj Batman seriji iz 1966. Pogotov je bilo upečatljivo kada se čuje i kultna glazbena tema koju smo slušali u prvom Batman filmu i Batman animiranoj seriji. Sada su svi ti izdvojeni svemiri koji su nastajali i prije više desetljeća spojeni u taj jedan Multiverzum u kojem je i jedan veliki Arrowverse samo kap u moru. S obzirom da je prvi dio Crisisa u seriji Supergirl (S05E09), logično da je sve krenulo sa Earth-38. Uz sve glavne likove, kako iz serije, tako i iz cijelog Arrowversea, ubrzo se priključio i Arrowverseov Superman sa Lois Lane koje nismo vidjeli od prošlogodišnjeg crossovera. Iako nas fabula non-stop seljaka sa jednog svijeta na drugi, kompletni događaj se vrlo brzo razvija te nije trebalo puno vremena da prava akcija započne. Pogotovo u prvom epizodi. Iako borbe možda nisu toliko vrhunski skrojene kao na filmu, svejedno su dovoljno sočne i zabavne, pogotovo što se pola heroja služi samo borilačkim vještinama i akrobatikom, ali i heroji sa super-moćima su dali jednak, pa i bolji doprinos.

Recenzija: Crisis on Infinite Earths (Arrowverse crossover, 2019) - Prva tri dijela

To nas dovodi i do pitanja vizualnih efekata. Iako naravno nije na razini jednog Marvela, CGI je zapravo sasvim okej, a u nekim dijelovima je i dodatno, iako ne previše, unaprijeđen u odnosu na CGI kojeg inače vidimo u Arrowverse serijama. Dakako, svjesni smo da je ovaj cijeli crossver koštao onoliko koliko Marvel inače daje za wc papir, ali i s obzirom da je i snimljen i smontiran za svega dva mjeseca, može se reći da je kakav-takav trud tima za vizualne efekte ipak vidljiv. Kad smo već kod vizualnog dojma, da spomenemo i dizajn kostima. Neki kostimi su vrlo dobro napravljeni, poput Green Arrow, Flash i Batwoman kostima, Supergirl kostim isto tako dobro izgleda, ali ja još uvijek držim da je bolji bio onaj stari sa suknjom. Ipak, dok kostim likova Monitor i Pariah moće proći, iako i nisu baš na nekoj velikoj razini, moram reći da sam razočaran izgledom negativca Anti-Monitora kojeg smo dosad vidjeli samo u jednoj sceni. Iako će njegova uloga sigurno postati znatno veća u nastavku, dobili smo priliku da vidimo njegov kostim i lice koje, da vam pravo kažem, izgleda kao da je ispalo iz onih starih Power Rangers serija. Dobro, možda ne baš toliko loše, ali taj dio se ipak mogao bolje napraviti, pogotovo što je riječ o glavnom negativcu. Ipak, s obzirom da ga dosad nije bilo baš puno, barem ne u fizičkom izdanju (a i ta scena je bila dosta mračna), čisti sud o njemu kao generalnom negativcu ćemo ipak dati u recenziji tog nastavka za nešto više od mjesec dana.

Iako smo znali da sigurno neće u potpunosti pratiti originalni Crisis on Infinite Earths strip, moram reći da je stripovska priča zapravo praćena i više nego što sam očekivao. Mislim, ta generalna radnja sa Anti-Monitorom i polaganim uništenjem Multiverzuma je ista, iako su se morali promjeniti neki ključni elementi kako bi se zadržala važnost na glavnim Arrowverse herojima. Iako glavni Superman u crossoveru igra dosta veliku ulogu, on je pored Supergirl, koja je jedna od glavnih Arrowverse likova, ipak stavljen u drugi plan. Da vam pravo kažem, sigurno je da bi to do prije pet godina ili sada u stripu zvučalo smiješno, ali ovdje zapravo izgleda da je Supergirl i dosta jača od Supermana. Također, iako je to guranje glavnih likova za neke likove razumljivo (poput Flasha), malo su pretjerali sa Batwoman. S obzirom da je Batwoman još uvijek svježi lik u ovom svemiru te se znalo da će imati veliku ulogu u crossoveru, malo mi je djelovalo na silu to što su joj skoro pa dali jednu od presudnih uloga za spašavanje svemira, iako ja osobno, i to naglašavam, nemam ništa protiv Batwoman lika. A tko zna možda će ovo unaprijeđenje lika koristiti i nastavku njezine serije, ali da su mogli u tom segmentu malo prikočiti, mogli su. S druge strane, dok je Green Arrow u prvom dijelu imao veliku i zaista herojsku ulogu koja nas je podsjetila zašto svi obožavamo Olivera Queena, u drugom i trećem dijelu je bačen u drugi plan. Iako je to po ovakvom razvoju događaja donekle i shvatljivo, i iako je sada lako reći da nam to baš i nije bilo po volji, taj segment se lako može ispraviti ako se Green Arrowu u nastavku da uloga kakvu on i zaslužuje.

Recenzija: Crisis on Infinite Earths (Arrowverse crossover, 2019) - Prva tri dijela

Što se tiče ostalih likova, veliku ulogu smo očekivali i od Flasha koji se pokazao najvažnijim karakterom u trećem dijelu, što je i razumljivo jer je treći dio bila The Flash epizoda (S06E09). Drugi dio crossovera je bila Batwoman epizoda (S01E09) koja je zapravo bila samo spojna žica između prvog i trećeg dijela. Dok su prvi i treći dio bili najvažniji glede glavne radnje i samog zapleta, druga epizoda je bila uvertira za ono što je slijedilo u trećoj i ono što će tek slijediti u nadolazećem nastavku. Iako je imala i znatno manje akcije, taj drugi dio isto tako nije bio uopće loš, pogotovo što je ta Batwoman epizoda korištena kako bismo konačno vidjeli legendarnog Kevina Conroya u najavljenoj igranoj ulozi Bruce Waynea. Iako to vrlo vjerojatno nije onaj Bruce Wayne kakvog ste očekivali da ćete vidjeti, mora se reći da je Conroy izvanredno odglumio, pogotovo zahvaljujući njegovom kultnom glasu koji već skoro 30 godina oživljava animiranog Batmana. Iako njegova pojava nije imala veliki učinak na glavnu fabulu, bila je od velikog značaja za lik Batwoman i njezin character development. Iako sam već rekao da su možda malo pretjerali sa time, Conroyeva pojava je itekako poslužila svojoj svrsi te će biti zanimljivo vidjeti ulogu Batwoman kako u nastavku crossovera, ali tako i u nastavku njezine solo serije.

Uz Conroya, još jedan lik kojeg smo isčekivali vidjeti je i Clark Kent iz serije Smallville, kojeg je glumio odlični Tom Welling. Welling također nije imao veliku ulogu, ali njegov cameo je bio dobrodošli dodatak, pogotovo za obožavatelje serije Smallville kojima je taj cameo zapravo poslužio i kao jedan kratki epilog devet godina nakon završetka serije. Dakako, obavezno moramo spomenuti i Kingdom Come Supermana kojeg je glumio Brandon Routh. Vjerojatno znate da je Brandon, osim što ima glavnu ulogu u seriji Legends of Tomorrow kao Ray Palmer/Atom, glumio poznatog Kriptonca u filmu Superman Returns iz 2006. Brandon se tako u ovom crossoveru našao u dvostrukoj ulozi, a mora se reći da je njegov Kingdom Come Superman bio najbolji dio tog drugog dijela crossovera. Borba između njega i Arrowverse Supermana je bila izvrsna, čak i bolja nego dvoboj Supermana iz prošlogodišnjeg crossovera. Isto tako, osim što je ovaj KC Superman bio i Brandonov povratak ulozi, u isto vrijeme je bio i određeno prisjećanje na Christopher Reeveovog Supermana, zahvaljujući glazbi, Brandonovoj sličnosti sa pokojnim glumcem, te njegovim laserima iz očiju koji su napravljeni na jednakim CGIem kao i u ono vrijeme kada je Reeve nosio crveni plašt.

Recenzija: Crisis on Infinite Earths (Arrowverse crossover, 2019) - Prva tri dijela

Što se tiče samih glumačkih performansi, gotovo svi glavni likovi su odradili jako dobar posao. Tu su u prvom redu Stephen Amell (Green Arrow), Grant Gustin (The Flash), Melissa Benoist (Supergirl), Caity Lotz (White Canary) i već spomenuti Brandon Routh. Što se tiče Ruby Rose (Batwoman), moram reći da mi izgleda da su crossoveri njezin domaći teren. Ali isto tako treba naglasiti, dok je Ruby unutar Batwoman kostima nesumnjivo badass, izvan njega djeluje dosta ukočeno i neuvjerljivo, iako se taj negativni dio ovdje u crossoveru vidi puno manje nego u njezinoj seriji. Doduše, treba naglasiti da se Ruby, osim unutar kostima, najbolje snašla u scenama sa Melissom te je ta Batwoman/Supergirl kemija, mora se reći, izvrsno odrađena. Valja još izdvojiti: Elizabeth Tulloch kao Lois Lane, koja je izuzetno simpatična i još jedan vedri dodatak, Audrey Marie Anderson kao Harbinger čiji je lik odlično i vjerno uklopljen u fabulu prema onoj njezinoj inkarnaciji iz stripa, Tom Cavanagh koji je i dalje vrhunski glumac koji može odglumiti gotovo nebrojne verzije lika Harrison Wellsa, te u konačnici Jon Cycer koji je odradio fantastičan posao kao prevrtljivi Lex Luthor koji je na isto tako izvrstan način obilježio i prošlu sezonu Supergirl serije.

Dakako, ima tu još čitava hrpetina likova, ali da sada svakog lika idemo zasebno obrađivat, to bi trajalo u vijeke vijekova. Ipak, moram spomenuti i Katherine McNamara kao Mia Smoak koja je imala veću, i to puno veću ulogu nego što sam očekivao. Nju smo upoznali prošle sezone u Arrowu u sekundarnoj fabuli smještenoj u budućnost. Iako je ta buduća fabula bila vrlo loše uprizorena, Katherine je tu bila sjaj u tami sa vrlo dobro odrađenim performansom, a uloga joj se ove sezone dodatno povećana kada su ti budući karakteri dovedeni u sadašnjost (o tome ćemo više u recenziji osme sezone Arrowa kada završi). Već je evidentno da će Mia nasljediti (zapravo, već je) luk i strijelu Green Arrowa od svog oca, a iako je još uvijek svježe Arrowverse lice, u crossoveru se vrlo dobro sjedinila sa svim tim poznatim veteranskim likovima, posebno sa Caity Lotzinom Sarom Lance/White Canary. Jedino da još izdvojim Tom Ellisa čiji je cameo kao Lucifer bio naprosto preodličan, to je sve što ću reći oko toga. I još (znam, dosadan sam, ali kad toliko toga ima, a ništa ne mogu izostaviti) da spomenem ulogu Black Lightninga koji se nakon dvije i pol sezone svoje solo serije konačno službeno priključio Arrowverseu. Iskreno, njegov cameo nije bio ni izbliza toliko catchy koliko su ga najavljivali, jedino što je eto svjedočio ključnoj sceni vezanoj za lik Flasha i što su se Black Lightning i ‘Red Lightning’ tu baš fino našli. Čisto informativno, showrunneri su preproučili da, onima koji ne prate Black Lightning, pogledaju S03E09 nakon drugog, odnosno prije trećeg dijela Crisisa. Ja sam pogledao, ali ta epizoda je bila živi užas, sa Crisisom je povezana tek u zadnjoj sceni tako da to komotno možete premotati. Tek toliko da znate.

Recenzija: Crisis on Infinite Earths (Arrowverse crossover, 2019) - Prva tri dijela

Što se tiče humora, mora se reći da ga ima, i to vrlo dobrodošlog. Za humor je, kao i u seriji Legends of Tomorrow, najzaslužniji Dominic Purcell kao Mick Rory koji je općenito jedan od najhumorističnijih likova u cijelom Arrowverseu, a dodatni šlag na tortu je to što se pojavio Wentworth Miller kao Leonard A.I. Iako je Millerov Leonard Snart poginuo još prije dosta vremena, ovaj njegov povratak, makar i samo preko glasa, je bio super dodatak za humoristični ambijent kojeg smo dobili kombinacijom njega i Purcella. Određeni djelić humora je dobila i Melissina Kara Danvers, pogotovo u drugom dijelu, što je bilo vrlo simpatično za vidjeti, ali budimo realni, Melissa je uvijek simpa kako god okreneš. Glazba je isto tako vrlo solidna, ali već sam rekao da su najbolje dionice bile sa već poznatom glazbom iz starih DC filmova prošlog stoljeća, iako i ova nova je svakako upečatljiva i vrlo dobra za jedan Arrowverse događaj.

E sada, što se moglo i očekivati, treći dio završava sa ogromnim cliffhangerom. Neočekivani (za one koji nisu čitali izvorni strip) rasplet događaja u trećem dijelu koji dovode do tog cliffhangera su dobro napravljeni. A sada nam samo ostaje da čekamo mjesec dana kako bismo konačno vidjeli konačni obračun. Iako su ove prve tri epizode bile build-up za pravu stvar koja stiže sljedeći mjesec, taj build-up je svejedno napravljen na jedan, za Arrowverse gabarite, odličan način te smo sigurni da će, ukoliko se posljednja dva dijela odrade kako treba, cijeli ovaj crossover u konačnici biti ostati zapamćen kao jedan veliki događaj koji je postigao nešto što nikad nije viđeno na malim ekranima.

I samo podsjetnik za kraj, nakon ova prva tri dijela, Crisis on Infinite Earths će se okončati 14. siječnja u seriji Arrow (S08E08), i potom u Legends of Tomorrow (posebna epizoda, S05E00).

Similar Posts