Recenzija: Defending Jacob (2020)

Recenzija: Defending Jacob (2020)

Pogledali smo dramsku krimi mini-seriju Defending Jacob sa Chris Evansom u glavnoj ulozi. Našu recenziju pročitajte u članku.

Žanr: Drama, krimi, misterija, triler

Kreator: Mark Bomback (prema istoimenoj knjizi Williama Landaya)

Glumačka postava: Chris Evans, Michelle Dockery, Jaeden Martell, Cherry Jones, Pablo Schreiber, Betty Gabriel, Sakina Jaffrey, J.K. Simmons

Sinopsis: Idilični život uglednog odvjetnika i javnog tužitelja Andya Barbera u trenu će se raspasti kada se dogodi ubojstvo, a glavni osumnjičeni postane – njegov sin.

Recenzija: Defending Jacob (2020)

Iako karantena, barem kod nas, postepeno popušta, u SAD-u, koji je izvor gotovo svega što nam dolazi iz industrije zabave, situacija ne izgleda baš previše perspektivna. I dok su filmski i TV studiji sa svojim nadolazećim i trenutnim projektima još uvijek na ledu, streaming servisi su uspijeli iskoristiti priliku i, iako su i oni morali zamrznuti sve trenutne produkcije, također su uspijeli plasirati neke već završene projekte koje su snimili u mjesecima uoči cijele ove situacije. Apple je tako na svoj streaming servis plasirao dramsku mini-seriju Defending Jacob, u kojoj je glavnu ulogu ostvario Captain America himself – Chris Evans. I da riješimo ono glavno pitanje. Je li Defending Jacob serija koja je vrijedna mog vremena? Bez ikakvog razmišljanja, vjerujte nam, apsolutno je, i to zbog mnogo čega.

Priča ide ovako: Chris Evans je Andy Barber, ugledni i perspektivni javni tužitelj koji ima sve što jedan normalan obiteljski čovjek može poželjeti: dobar posao, voljenu ženu, sina punog potencijala, obiteljsku kuću i dobru makinu. No naravno, kako to obično biva, čitav neočekivani slijed događaja će uzrokovati potpuno urušavanje njegovog života i svega do čega mu je stalo. I ne samo njemu, nego i njegovom sinu koji će postati prvooptuženi za ubojstvo njegovog školskog kolege. Toliko o priči.

Recenzija: Defending Jacob (2020)

E sada, ova serija je prvenstveno drama, ali dakako, sadrži i elemente krimića, misterije, i trilera, a svaki od tih komponenti žanra je izvrsni izmiksan i izbalansiran u ovom kompletnom proizvodu. Serija je inače adaptacija istoimenog bestsellera New York Timesa autora Williama Landaya. Landay je stvorio izuzetno kvalitetnu i intrigantnu dramu na stranicama knjige, a scenarist Bomback je svu tu intrigantnost jako dobro (uz naravno, neke određene izmjene) prebacio u scenarij. Kroz svih osam epizoda, radnja se postepeno i balansirano razvija među epizodama što čini svaku epizodu podjednako važnom i jednako intrigantnom kao i sve ostale. Čitav koncept scenarija je jako dobro složen, a korisno je za reći da je ovu seriju možda čak i bolje gledati bez ikakvog predzanja iz knjige jer početak praćenja ove serije ‘od nule’ dodatno pomaže intrigantnosti i pospješuje osjećaj isčekivanja što itekako poboljšava cjelokupni dojam prilikom gledanja.

Scenarij je jako vješto napisan, već smo spomenuli taj dobar balans razvijanja fabule kroz epizode, ali valja pohvaliti i solidne dijaloge i tu sponu da čak niti najbanalnija scena ne bude dosadna. Važno je naglasiti da iako radnja nije eksplozivna, još uvijek je dovoljno dinamična, što znači da vrijeme uz gledanje ove serije dosta brzo prolazi, i ni u jednom trenutku ne dođe da se poviknete u ekran: “ajd požuri više da saznam šta je bilo.” Elementi misterije su također jako dobro iskorišteni, i baš zbog njih je jako dobro, kako smo već spomenuli, gledati ovu seriju bez ikakvog predznanja iz izvornog romana. Ipak, iako je postignut dobar balans razvijanja fabule kroz epizode, moramo izdvojiti posljednju epizodu u kojoj su scenaristi počeli malo izmišljati toplu vodu. Unatoč intrigantnosti, vidljivo je da se fabula postepeno krojila, i svaka scena je vodila vodila prema novoj, ali kada je došlo vrijeme da sve to što smo vidjeli bude okončano na kraju, djelovalo je kao da su scenaristi odlučili drastično skrenuti sa tog cijelog puta kojeg su izgradili u tim prethodnim epizodama. Drugim riječima, sam epilog su malo raskupusali kao da su imali namjeru da završe što je tragičnije moguće. Iako je cijelokupni razvoj fabule već gotovo sam od sebe napisao happy end, scenaristi su ipak odlučili na to drastično skretanje sa putanje.

Recenzija: Defending Jacob (2020)

Što se tiče glumačkog ansambla, tu nemamo ništa drugo nego samo velike riječi hvale. Serija je okupila izvrsnu glumačku postavu koju predvodi Chris Evans, koji je ulogu odradio apsolutno fantastično. Nakon dobrih 8 godina provedenih kao Kapetan Amerika, Evans je solidnom ulogom u Red Sea Diving Resort, te odličnim ulogama u Knives Out i sada u Defending Jacob (a u međuvremenu je debitirao i na Broadwayu) pokazao da mu karijera nimalo ne posustaje. Dakako, ni ostatak glumačke postave nije razočarao. Jaeden Martell, kojeg smo gledali u horor duologiji It, je sasvim solidno odglumio Jacoba. Dok je Michelle Dockery, najpoznatija po seriji Downtown Abbey, također je jako dobro odigrala Laurie. Ne smijemo izostaviti ni glumačku legendu J.K. Simmonsa. Iako mu je uloga bila znatno manja nego što smo očekivali, i on je svoj posao odradio na svojoj klasičnoj iznad-prosječnoj razini, pogotovo u scenama gdje razgovara sa Chrisom, što su zapravo gotovo sve njegove scene. Obiteljska kemija koju su Chris, Michelle i Jaeden uprizorili također je jako dobro odrađena, što je bilo jako važno s obzirom na svu turbulentnost koja prati obitelj kroz seriju.

U konačnici, kad se sve zbroji i oduzme, Defending Jacob je generalno izvrsna mini-serija koju bi svakako trebali pogledati sko ste pobornici drame, misterija, krimića ili trilera. Jako dobra i intrigantna priča koja itekako drži pažnju, te odlične glumačke izvedbe od ove serije stvaraju nešto što je zaista gušt gledati. Na kraju krajeva, ako ste ju i počeli gledati samo zbog jednog jedinog razloga (u našem slučaju bi to bio Chris Evans), vjerujte nam da ova serije ispod svoje haube ima i mnoge druge blagodati. Dosta više filozofiranja, svaka čast, sjedi.

Similar Posts