Recenzija: Live by Night (2016)

Priča smještena u prohibicijsku eru i fokusirana na grupu pojedinaca u svijetu organiziranog kriminala.

Žanr filma:

Krimi, drama

Redatelj:

Ben Affleck

Scenarist:

Ben Affleck, Dennis Lehane

Glumci:

Ben Affleck, Elle Fanning, Brendan Gleeson

 Zakon noći (2016) on IMDb

Recenzija: Live by Night (2016)
Live by Night

Novi film od redatelja Ben Afflecka, u kojem je ujedno i glavni glumac. Radnja je smještena na Floridi u vrijeme prohibicijske ere.

Nisam baš ljubitelj filmova u kojima je redatelj i scenarist i glavni glumac. Sve je u filmu centrirano na njegov lik, za koji se vidi da je cijeli film pravljen. Svi oko njega se čine pomalo glupavi, osim njega koji je naravno većinom, nekoliko koraka ispred svih.

Film mi je veliko razočaranje, očekivao sam dobar, gangsterski film, ne baš poput Godfather filmova, Casino, Departed i sličnih, ali svejedno jedan solidan film. Ovaj film nije ništa od toga.

S druge strane Ben Affleck me uopće nije razočarao. On je upravo ono što sam i očekivao od njega. Jedan vrlo LOŠ glumac, koji nekad uspije pogoditi koji dobar film, ali u globalu vrlo loš glumac. Identične, jednake pokrete lica, ako uopće ima pokreta lica, kao u filmu Batman vs. Superman. Ne pokazuje niti gestikulacijama, niti promjenama u glasu, ma ničime, ni uzbuđenost, ni sreću, ni zabavu, baš ništa, potpuno kao robot glumi bez ikakvih osjećaja. Žalosno je što se njega smatra jednim od vrhunskih glumaca jer to on nije.

S druge strane kao redatelj je već dosta bolji. Zapravo počeo je odlično s filmovima poput The Town, Gone Baby Gone, Argo, ali je potpuno podbacio s ovim filmom nažalost. Mislim da bi trebao odustati od glume i držati se redateljske palice.

Radnja filma se u početku čini solidna, slična kao u dosta takvih filmova, ali ok. Onda se potpuno razvodni i dugo vremena se ne događa gotovo ništa. Kraj je možda i najgori dio filma upravo kao i u The Accountant.

Film započinje u 1920tima u Bostonu, gdje Joe Coughlin (Ben Affleck), počinje kao sitni kriminalac pljačkati banke, kockarnice i slično. Kada opljačka Irskog bossa Albert White (Robert Glenister), dobiva ponudu od njega da počne raditi za njega, što on odbija, ali zato je zaljubljen u njegovu ljubavnicu preko čega Irski boss ne može prijeći.

Nakon što preživi, ono što je trebalo biti kao sigurna smrt, prelazi kod drugog, Talijanskog mafijaša Maso Pescatore (Remo Girone), koji ga šalje da obavlja poslove za njega na Floridi i tamo ubije Irskog bossa Albert White (Robert Glenister). Tu upoznaje novu ljubav, Gracielu (Zoe Saldana).

U tim obavljanjima poslova, švercanja alkohola tijekom prohibicije, nailazi na razne probleme, a najviše na članove Ku Klux Klana koji mu se suprotstave.

Filmski trailer možete pogledati ovdje.

Similar Posts