Recenzija: Da 5 Bloods (2020)

Recenzija: Da 5 Bloods (2020)

Pogledali smo novi Netflixov ratni film od redatelja Spike Leeja s Chadwick Bosemanom i Jean Reno u glavnim ulogama, Da 5 Bloods. Našu recenziju filma Da 5 Bloods pročitajte u članku.

Žanr:

Drama, ratni

Redatelj:

Spike Lee

Scenarist:

Danny Bilson, Paul De Meo

Glumci:

Chadwick Boseman, Jean Reno, Paul Walter Hauser

Radnje ukratko:

Četiri Afroamerička veterana bore se protiv ljudi i prirode kada se vrate u Vijetnam tražeći ostatke svog poginulog vođe i zlatno bogatstvo koje im je pomogao da sakriju.

Recenzija: Da 5 Bloods (2020)

Da 5 Bloods prati grupu Vijetnamskih veterana koji se vraćaju u zemlju u kojoj su vodili “američki rat”. Službeno oni su tamo kako bi locirali i povratili ostatke njihovog palog vođe grupe “Stormin Norman” (Boseman), vojnika, učitelja i mentora. Ali oni su i na putu zlata – tajnog skrovišta u kojem su spremili milijune koje su pronašli i zakopali tamo prije puno godina.

Razvijen od Leeja i njegovog redovnog suradnika Kevina Willmott prema originalnom scenariju od Dannyja Bilson i Paul De Meo, u filmu Da 5 Bloods glumi zaista talentirana ekipa među kojima su Delroy Lindo, Clarke Peters i Chadwick Boseman.

Važnost teme ovog filma je neupitna. Ima nekih dobrih ideja, predivne i dirljive glazbe Marvina Gaye i drugih, s glumačka ekipa je uspjela stvoriti neke dirljive i duhovite trenutke.

Međutim, priča da 5 Bloods film se čini previše kaotična da bi je mogli zvati dobrom. Ponekad imamo trenutke konverzija koje je neugodno za gledati, onda neke nalik na Tarantina scene pune krvi i potragu za blagom u obliku Indiana Jonesa, ali ne u dobrom smislu.

Uz to, ponekad prikazuju puno više ili manje poznatih povijesnih scena puno prebrzo, tako da mi je bilo potrebno pauzirati s vremena na vrijeme kako bi uspio pročitati tekst da znam o ćemo se radi. Ta tehnika pravljenja filma mi se čini pomalo lijenom, pogotovo ako uzmem u obzir da se koristi prečesto. Lako je napraviti film privlačnim kada koristite stvarne brutalne scene nasilja.

Možda su i najbolje scene u filmu bile one u obliku pogleda u prošlost, s tim istim likovima koji glume sebe u prošlosti tijekom rata… Prvo se činilo čudno, međutim kasnije se može interpretirati kao sekvence sna na koje utječe PTSP. Je li to zaista i tako, nažalost nikada nije objašnjeno.

Similar Posts