Recenzija: 12 Strong (2018) - Svijet filma

Recenzija: 12 Strong (2018)

Pogledali smo ratni film s Chris Hemsworth i Michael Shannon u glavnim ulogama, 12 Strong! Recenziju filma pročitajte u članku. 

Datum izlaska:

19. siječanj 2018

Žanr:

Drama, povijesni, ratni

Redatelj:

Nicolai Fuglsig

Scenarist:

Peter Craig, Doug Stanton

Glumci:

Chris Hemsworth, Elsa Pataky, Taylor Sheridan

Radnje ukratko:

“12 Strong” prikazuje događanja odmah nakon terorističkog napada 11 rujna. Hemsworth glumi Captain Mitch Nelson, koji se pridružuje članovima US Special Forces na misiji u Afghanistan kako bi se borili protiv Talibana.

Siječanj postaje destinacija za novi film o ratu u Afganistanu, te će se pridružiti filmovima poput “American Sniper” i “Lone Survivor”, a i dolazi nam Michael Bayov “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi.” Film koji je prvotno nazivan “Horse Soldiers,” pravljen je prema knjizi Doug Stanton istog imena, a zvijezde filma su Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Pena i Trevante Rhodes. Ovaj ratni film je debi redatelja Nicolai Fuglsig, koji je prije radio kao foto-izvjestitelj rata na Kosovu. Jerry Bruckheimer je jedan od filmskih producenata.

Ovaj ratni film, pravljen prema stvarnim događanjima, ako možda i ne mijenja činjenice, definitivno ih iskrivljuje. Tako sve to umjesto da izgleda prirodno i uvjerljivo, izgleda nekako grandiozno i na steroidima. Uopće nije prikazan taj osjećaj užasa, straha, ružnoće svega toga, nego je taj ratni pohod napravljen previše grandiozno i pre atraktivno. Možda će se to nekima i svidjeti, ali osobno više bi volio da su radili na uvjerljivijim scenama od ovih.

Na trenutke se film pretvara iz ratnog u western film, kada glavni junaci na konjima, samo sa žešćim naoružanjem, poput kauboja napadaju Indijance (Talibane). Umjesto u western filmovima i izbjegavanja strijela, naši ‘kauboji’ izbjegavaju rakete. Malo je reći da su pretjerali u filmu.

Chris Hemsworth kao pretjerani Thor je nešto na što sam navikao i očekivao i od njega i od lika, ali kao vojnik u 12 Strong, koji glumi jednako napuhanog i pretjeranog Captain Mitch Nelson mi nije baš sjeo.

Sve u svemu, može se pogledati, izgleda vrlo atraktivno, kome je to bitno, ali definitivno nije nešto što će se pamtiti.

Trailer filma pogledajte ovdje.

Similar Posts