Djevojka od milijun dolara (eng. Million Dollar Baby) je sportska drama Clinta Eastwooda iz 2004.

Priča govori o podcijenjenom boksačkom treneru kojeg muči savjest zbog prošlosti pa iskupljenje pokušava pronaći pomažući boksačici amaterki u njezinom krhkom snu da postane profesionalka. Film je osvojio četiri Oscara, uključujući najbolji film.

Scenarij je napisao Paul Haggis prema kratkim pričama F.X. Toolea (pseudonim), odnosno Jerryja Boyda, boksačkog menadžera i “ranara”. Originalno objavljena pod naslovom Užad gori, priče su poslije objavljivane pod naslovom filma.

  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail

Nagrade

Djevojka od milijun dolara osvojila je Oscar za najbolji film. Eastwood je nagrađen svojim drugim redateljskim Oscarom, a nominiran je i u kategoriji za najboljeg glumca. Swank i Freeman su osvojili Oscare za najbolju glumicu i najboljeg sporednog glumca. Film je bio nominiran za montažu i adaptirani scenarij. Prije svečanosti kao glavni favorit je slovio Avijatičar Martina Scorsesea, koji je prije toga pokupio Zlatni globus i BAFTA-u za najbolji film. No, Djevojka od milijun dolara bila je popularnija među kritičarima.

Film je bio nominiran i osvojio veliki broj Zlatnih globusa, nagrada Ceha filmskih glumaca i Ceha filmskih redatelja.

Glumci

Clint Eastwood – Frankie Dunn
Hilary Swank – Maggie Fitzgerald
Morgan Freeman – Eddie ‘Scrap’ Dupris
Jay Baruchel – ‘Opasni’ Lanre Barch
Lucia Rijker – Billie ‘Plavi medvjed’
Brían F. O’Byrne – Otac Horvak
Anthony Mackie – Shawrelle Berry
Margo Martindale – Maggiena majka
Michael Peña – Omar
Benito Martinez – Billiejev menadžer