Recenzija: Parasite (2019)

Kritičari su složni: “Parazit” je film godine!

Pobjednik filmskog festivala u Cannesu!

3 nominacije za nagradu Zlatni globus!

99% pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes!

 

„Parazit“ je od četvrtka i u domaćim kinima!

Kritičari su složni: "Parazit" je film godine!

Još od prve projekcije u svibnju na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu gdje je premoćno pobijedio i osvojio Zlatnu palmu, za novi film južnokorejskog redatelja Bonga Joona Hoa PARAZIT znalo se da će voditi glavnu riječ kada će liste najboljih filmova godine biti u pitanju. Svakom novom projekcijom u svakoj novoj državi oduševljenje filmom je raslo kako kod kritike tako i kod publike. U ovome trenutku, PARAZIT je uvjerljivo najbolje ocijenjen film godine na uglednoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes: kritičari se u 99% slučajeva slažu da je riječ o vrhunskom ostvarenju, a publika mu je dala sveukupno 93% pozitivnih ocjena. Udruženja filmskih kritičara Atlante, Bostona, Dallasa, Detroita, Los Angelesa, New Yorka, Phoenixa, Seattlea, Washingtona, Toronta i San Francisca proglasili su ga najboljim filmom godine i to ne kao strani film, već baš kao film godine. Novo remek-djelo ovog renomiranog južnokorejskog redatelja PARAZIT od sljedećeg četvrtka gledamo i u domaćim kinima!

Kritičari su složni: "Parazit" je film godine!

Četveročlana obitelj Ki-taeka je bliska, ali potpuno nezaposlena; pred njom je mračna budućnost. Sina Ki-wooa preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu, za dobro plaćeni posao podučavanja, te se nada da će tako imati redovite prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijediti će nezaustavljivi niz nezgoda…

Kritičari su složni: "Parazit" je film godine!

Humoristični triler PARAZIT svoju je premijeru u Hrvatskoj imao ovoga ljeta početkom srpnja kada je prikazan na filmskom festivalu u Vukovaru u sklopu programa „Pobjednici Berlina i Cannesa“ gdje se za njegovu projekciju tražila karta više. Nakon toga uslijedile su projekcije na ostalim domaćim filmskim festivalima gdje je na jednak način kao i u ostatku svijeta oduševio kritičare i publiku. Ovih dana aktualno je slaganje godišnjih lista najboljih filmova i gotovo na svima se spominje PARAZIT i to u samome vrhu.

Kritičari su složni: "Parazit" je film godine!

Popularnost filma dosegnula je tolike razmjere da je poprilično izvjesno da će upravo PARAZIT postati prvim južno-korejskim filmom u povijesti te države koji će dobiti nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma. Neki kritičari i analitičari skloni su ići toliko daleko da smatraju da će PARAZIT biti nominiran i u onim „važnijim“ oskarovskim kategorijama – za najbolji film, režiju i scenarij, a tome u prilog svakako idu i nedavno dobivene tri nominacije za Zlatni globus upravo u kategorijama režije i scenarija (uz one za najbolji strani film).

Kritičari su složni: "Parazit" je film godine!

Gledateljima ne preostaje ništa drugo nego da se i sami uvjere u istinitost tvrdnji da je PARAZIT jedan od najboljih filmova godine (ako ne i najbolji) od sljedećeg četvrtka, kada ovaj južno-korejski filmski dragulj konačno stiže i u naša kina.

Similar Posts