Inspirativni film: 5 preporuka

Inspirativni filmovi: 5 najboljih preporuka

Možda ovo jesensko vrijeme djeluje negativno na vas: osjećate se lijeno, nemotivirano i kao da vam nedostaje poticaj da unesete neku dobrodošlu promjenu u svoj život. Ako već ne možete pronaći spomenuti poticaj u pravom životu, Svijet filma donosi vam pet filmskih prijedloga koji bi vas ovih dana mogli trgnuti iz stanja bezvoljnosti. Dakle, ovi inspirativni filmovi dat će vam najmanje jedan zbog kojeg ćete poželjeti ugasiti ekrane i živjeti na nov način.

TAJNI ŽIVOT WALTERA MITTYJA (THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY, 2013.)

Ovi inspirativni filmovi uključuju Tajni život Waltera Mittyja, film koji iza sebe ima donekle bogatu prošlost. Naime, istoimenu priču 1939. godine napisao je američki autor James Thurber, a ona je u međuvremenu poprimila status remekdjela. Osam godina nakon njezine objave, snimljena je i komedija temeljena na njoj. Napokon, 2013., dvadeset godina nakon što se počelo raditi na ovoj modernoj adaptaciji Thurberove priče, najnovija verzija Mittyjeve pustolovine puštena je u kina.

Walter Mitty (Ben Stiller) radi za časopis Life, živeći pritom sam u svom stanu u New Yorku. Marljiv je zaposlenik, ali povučen i, u neku ruku, mlakonja. Međutim, njegova najzanimljivija karakteristika jest ona koja ga izdvaja od ostalih – Mitty neprestano sanjari. Između ostalog, zaljubljen je u svoju kolegicu Cheryl (Kristen Wiig), pa je i ona čest fokus njegovih maštarija.

Iznenadno, časopis Life odlučuje prijeći s tiskanog na isključivo digitalno izdanje. Njihov legendarni fotograf, Sean O’Connell, šalje Walteru negative svojih zapanjujućih fotografija, inzistirajući da jedan od negativa zaslužuje biti na posljednjoj tiskanoj naslovnici Lifea. Ispostavlja se da posebni negativ nažalost nedostaje, pa Walter, bojeći se otkaza postupi li drugačije, odlučuje sam otputovati na drugi kraj svijeta kako bi osobno pronašao O’Connella i dostavio negativ u redakciju.

Ovaj film ne samo što će vam osvježiti dan, već će vas inspirirati da izađete iz kuće i prepustite se nekoj pustolovini. Sanjarenje je u redu, rekao bi vam Walter Mitty, ali ponekad valja živjeti punim plućima.

Walter Mitty, jedan s liste na kojoj su inspirativni filmovi.

IMAŠ PETLJU? (THE BUCKET LIST, 2007.)

Vrhunski redatelj Rob Reiner, koji je režirao klasike kao što su Ostani uz mene (1986.), Kraljevna nevjesta (1987.), Kad je Harry sreo Sally (1989.), Misery (1990.) – i još brojne druge bisere – 2007. godine u svoj je umjetnički opus pridodao i film Imaš petlju?. Radi se o djelu u kojem glavne uloge preuzimaju filmski veterani Jack Nicholson i Morgan Freeman.

Radi se o jednoj od onih mučnih filmskih premisa gdje je određenom liku dijagnosticirana terminalna bolest. U ovom pak slučaju, ne samo da Edward Perriman Cole (Nicholson) umire od raka, već i Carter Chambers (Freeman). Premda zvuči kao „težak“ film, Reiner na problematiku umiranja gleda iz drukčije perspektive. Umjesto da Cole i Chambers očajavaju nad vlastitom sudbinom u bolničkim sobama, oni sastavljaju takozvanu bucket listu, odnosno listu s iskustvima koja žele doživjeti prije nego što odapnu.

Bez obzira na to što Imaš petlju? nije zadivio kritičare, pozitivna poruka koju prenosi bit će dovoljna da vas inspirira da se upustite u pustolovine koje ste uvijek ostavljali za budućnost. Ako vas neće zadovoljiti inspirirajuće scene skoka s padobranom, leta preko Sjevernog pola, odlaska na Kineski zid i do egipatskih piramida, budite sigurni da vas šarmantna dinamika između Nicholsona i Freemana neće razočarati.

Inspirativni filmovi: 5 najboljih preporuka

ČOVJEK KOJI JE IZMISLIO BOŽIĆ (THE MAN WHO INVENTED CHRISTMAS, 2017.)

Svi znaju za vjerojatno najpoznatiju englesku novelu svih vremena – Božićnu priču, koja se također nalazi na ovoj listi gdje su inspirativni filmovi – no koliko ste upoznati s njezinim tvorcem, viktorijanskim autorom Charlesom Dickensom? Redatelj Bharat Nalluri vratit će vas u jedno romantizirano vrijeme snijegom zabijeljenog Londona, gdje mladi autor u usponu, u 40-im godinama 19. stoljeća, pokušava napisati čuvenu Božićnu priču.

Radi se o biografskoj drami s elementima komedije. Glavna uloga pripala je sjajnom Danu Stevensu, koji u Dickensov lik unosi entuzijazam, radost i mladenačku poletnost. U glumačkoj postavi također pronalazimo glumačkog veterana Christophera Plummera, koji ovdje poprima ulogu fiktivnog lika Ebenezera Scroogea. Jonathan Pryce, naširoko znan iz kasnijih sezona Igre prijestolja, unosi ljudskost u lik Dickensova oca.

Ovaj inspirativni film neće na vas djelovati na isti način kao što je slučaj s djelima poput Tajnog života Waltera Mittyja ili pak Imaš petlju?. Ne, Čovjek koji je izmislio Božić ovdje je da vas motivira na rad, potakne da se uhvatite svojih planova i sprovedete ih u djelo. Ali možda najviše, ovdje je da vas podsjeti da Dickensov duh Božića širite tijekom čitave godine. A kad smo već kod Dickensa, Scroogea i Božića…

Inspirativni filmovi: 5 najboljih preporuka

BOŽIĆNA PRIČA (A CHRISTMAS CAROL, 2009.)

Ako vas ne zanima sam Dickens, a svejedno želite osjetiti navalu inspiracije da širite radost, pa, onda se svakako možete zadovoljiti jednom od Dickensovih najvrjednijih ostavština – Božićnom pričom. Adaptacija ove priče jest bezbroj – valjalo bi istaknuti da nećete pogriješiti čak i ako se odlučite za onu s Muppetsima – ali s obzirom na to da je ovo jedna od najmodernijih i ujedno najpopularnijih, morala se naći na listi na kojoj su inspirativni filmovi.

Redatelj Robert Zemeckis, nakon što se već iskazao u prikazivanju majestetičnih zimskih okruženja u djelu Polar Express, ponovno se vratio božićnom duhu. Radi se o animiranoj verziji klasične priče o škrtici, Ebenezeru Scroogeu, koga na Badnjak posjećuju tri duha. Jedan mu prikazuje prošlost, drugi sadašnjost, a treći ono što će se dogoditi u budućnosti ako ne promijeni svoj pristup prema životu.

Glavna uloga pripala je Jimu Carreyju, s tim da su glasove drugim likovima posudili glumci poput Garyja Oldmana i Colina Firtha. Premda Božićna priča nije bila pretjerano hvaljena kad su kritičari u pitanju, uzmite u obzir da, ako išta, gledajući ovaj film možete biti inspirirani samim prizorima bajkovitog viktorijanskog Londona. A ako film na vas ostavi i dublji utisak – znajte da ćete na kraju poželjeti prenijeti njegovu inspirativnu poruku o širenju dobrote i radosti u stvarnost.

Inspirativni filmovi: 5 najboljih preporuka

BESKRAJNI DAN (GROUNDHOG DAY, 1993.)

Kako smo pomoću Božićne priče zašli u sfere fantastike, onda je najbolje i završiti ovu listu na kojoj su inspirativni filmovi s jednim klasikom koji uvelike pripada tom žanru. Beskrajni dan ne samo da je nahvalila kritika, nego se otkako je izašao smatra jednim od najboljih filmova 1990-ih, te jednom od najboljih komedija svih vremena.

Mrzovoljni, gunđavi meteorolog Phil Connors (Bill Murray) odlazi sa svojom snimateljskom ekipom u snijegom prekriti gradić Punxsutawney u Pennsylvaniji kako bi snimio reportažu o sviscu koji tobože najavljuje proljeće. Connors bi najradije pobjegao, no zimska oluja prisiljava ga provede noć u gradiću.

Sve bi bilo dobro, koliko-toliko, da iduće jutro stvari ne bi bile identične prethodnom danu – na stubištu će ga zaustaviti identičan čovjek s identičnom pričom, domaćica će mu uputiti već upućene riječi, ponovno će morati snimiti reportažu o sviscu, i ponovno će ga oluja prisiliti da provede ondje noć. I tako će se taj isti monotoni dan u Punxsutawneyju za nesretnog Phila Connorsa ponavljati… u beskraj.

Ovaj inspirativni film, osim što je zabavan i dirljiv, taknut će vas u dušu. Učinak će biti donekle sličan kao i nakon Božićne priče, tako da ćete htjeti iskoristiti svaki dan kako biste ljudima oko sebe uljepšali živote.

Inspirativni filmovi: 5 najboljih preporuka

Koji god film s ove liste na kojoj su inspirativni filmovi odabrali, možete očekivati da ćete se, u najgorem slučaju, zabaviti i uživati u lijepim kadrovima. U najboljem ćete, pak, poželjeti širiti radost, pomagati drugima i iskusiti poneku pustolovinu.

Similar Posts