11 Najboljih trenutaka u Avengers: Endgame

Avengers: Endgame je prvi “film s najvećom zaradom” koji nije osvojio ni jednog Oscara

Statistički govoreći gotovo je bilo sigurno da će Avengers: Endgame biti nominiran za neke Oscare kada je postao film s najvećom zaradom u povijesti. Svako film prije njega kojem je to pošlo za rukom je dobio ljubav akademije, te je samo bilo pitanje “koje nagrade” i “koliko.” Pa, ovog puta, Avengers: Endgame je bio nominiran samo za jednog Oscara, za najbolje vizualne efekte, i na njihovu žalost, ni njega nisu uspjeli osvojiti – osvojio ga je film 1917. Kako je napomenuo Fandom, ovo je prvi puta da “film s najvećom zaradom u povijesti” ne osvoji ni jednog Oscara.

Ispod vam donosimo sve filmove s najvećom zaradom u povijesti, kojih je do sada bilo samo 10, te Oscare koje su osvojili.

Treba dodati, da je od 1970tih “Film s najvećom zaradom u povijesti” počeo češće mijenjati ruke, te je pobijeđen od novog filma svakih 6-7 godina. Najduže vrijeme do novog filma je bilo 12 godina, a najkraće dvije godine. Kao rezultat toga mi bi sljedeći “film s najvećom zaradom u povijesti” mogli očekivati 2025. godine, što se podudara s izlaskom Avatar 4 filma.

1. Gone With the Wind

Gone with the Wind (1939) - Svijet filma

Izašao 1939. godine, Gone With the Wind je držao tituli filma s najvećom zaradom u povijesti čak 37 godina (ponovno ju uzevši na kratko 1971. godine kada je dobio još jedan izlazak u kina), a film je uspio osvojiti 8 Oscara, te još 5 nominacija koje nije uspio osvojiti. Ako ga prilagodimo za inflaciju, Gone With the Wind je i dalje film s najvećom zaradom u povijesti, jer je prema tome zaradio $3.7 milijardi.

2. The Sound of Music

The Sound of Music

1966. godine, film s najvećom zaradom u povijesti je na vrlo kratko otišao filmu The Sound of Music. Ovaj mjuzikl iz (prilagođen za inflaciju, osvojio bi $2.5 milijardi) je imao je 10 nominacija, a uspio je osvojiti 5 Oscara.

3. The Godfather

Avengers: Endgame je prvi "film s najvećom zaradom" koji nije osvojio ni jednog Oscara

Gone With the Wind je ponovno postao film s najvećom zaradom u povijesti 1971. godine, kada ne tu titulu preuzeo od The Sound of Music, ali već sljedeće godine The Godfather ih je oboje prestigao. Ovaj film je odnio kući “samo” tri Oscara, nakon 11 nominacija.

4. Jaws

Jaws (1975)

The Godfather je nosio tituli filma s najvećom zaradom u povijesti samo četiri godine, kada je ona otišla u ruke filma Jaws. On je bio pravi ljetni blockbuster, te je odredio kako će se akademija odnositi prema takvim filmovima. Zaradio je samo četiri nominacije za Oscara, ali je osvojio njih tri.

5. Star Wars

Star Wars Episode IV: A New Hope - Svijet filma

Empire je već dvije godine kasnije uzeo titulu filma s najvećom zaradom u povijesti (izašao sa samo dvije riječi u naslovu i bez “epizodnog” dodatka u tom trenutku) 1978. godine. Star Wars je postao kulturni fenomen, nominiran je za 10 Oscara, a osvojio ih je šest.

6. E.T.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Iako je Star Wars zacementirao svoj status “filma s najvećom zaradom u povijesti” kada je ponovno izašao u kinima 1982. godine, Steven Spielberg ga je vratio u svoj posjed već 1983. godine filmom E.T.: The Extra-Terrestrial. Film je nominiran za 9 Oscara, a osvojio ih je 4.

7. Jurassic Park

Jurassic Park (1993)

Deset godina kasnije, Spielberg će zadržati krunu, samo će ju prebaciti na drugi film izlaskom Jurassic Parka 1993. godine. Film je nominiran za samo 3 Oscara, ali ih je sve i osvojio.

8. Titanic

Titanic (1997)

Pet godina nakon Jurassic Parka, James Cameronov Titanic je preuzeo titulu “filma s najvećom zaradom u povijesti.” Ovaj film je postavio i rekord po broju Oscara, s kojim je i danas izjednačen na prvom mjestu s 14 nominacija (koje dijeli s All About Eve i La La Land) i 11 osvojenih Oscara (koje dijeli s Ben-Hur i The Lord of the Rings: The Return of the King).

9. Avatar

Poput Spielberga prije njega, Cameron je titulu “filma s najvećom zaradom u povijesti” uzeo sam od sebe novim filmom Avatar 2009. godine. Avatar je bio nominiran za 9 Oscara, a osvojio je 3.

10. Avengers: Endgame

11 Najboljih trenutaka u Avengers: Endgame

Nakon što je preuzeo titulu od Avatara 10 godina kasnije, Avengers: Endgame je dobio najmanje nominacija od svih “filmova s najvećom zaradom u povijesti,” samo onu za Oscara za najbolje vizualne efekte, što je na kraju i izgubio od filma 1917.

Druge je zanimalo i ovo...