10 Odličnih filmova o Prevarama - "The con is on!" - Svijet filma

10 Odličnih filmova o Prevarama – “The con is on!”

6. A Fish Called Wanda (1988)

A Fish Called Wanda (1988)

Redatelj: Charles Crichton, John Cleese

Glumci: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline

Radnja: Krađa dijamanta s lošim ishodom. Natjecanje između američkog para Wande (Jamie Lee Curtis) i Otta (Kevin Kline) i dvojice Engleza Georgea (Tom Georgeson) i Kena (Michael Palin). Nakon uspješne zajedničke krađe, Otto i Wanda okreću leđa Georgeu kojeg prijave policiji, praveći ogromnu pogrešku, pošto je George jedini koji zna gdje su dijamanti sakriveni. Wanda mora dati sve od sebe da zavede Georgeovog odvjetnika (John Cleese) koji bi također mogao znati gdje se dijamanti nalazi.

7. Nueve Reinas (2000)

Nueve Reinas (2000)

Redatelj: Fabián Bielinsky

Glumci: Ricardo Darín, Gastón Pauls, Leticia Brédice

Radnja: Jedan od najdražih filmova s temom švindleraja i con trikova. Dva sitna prevaranta, Juan (Gastón Pauls) i Marcos (Ricardo Darín) udruže se zajedno i ulaze u posao velike vrijednosti. Kako se film otpetljava, postaje jasno da ništa nije jasno i da se više ne zna tko je prevarant a tko prevaren. Puno trikova i obrata.

8. The Grifters (1990)

The Grifters (1990)

Redatelj: Stephen Frears

Glumci: Anjelica Huston, John Cusack, Annette Bening

Radnja: Lily Dillon (Anjelica Huston) švindlerica i prevarantica dolazi u Los Angeles radi „posla“ pa usput odluči potražiti svog sina Roya (John Cusak) koji se također bavi sitnim prijevarama. Royeva djevojka Myra (Annette Bening) naizgled nevinašce, priprema long con, a sudar troje švindlera u istom gradu nikad ne sluti na dobro.

9. Confidence (2003)

Confidence (2003)

Redatelj: James Foley

Glumci: Edward Burns, Dustin Hoffman, Rachel Weisz

Radnja: Edward Burns glumi conmana koji je imao lošu sreću u odabiru osobe za prijevaru. Upravo one osobe koja radi za mafiju. Dok mu mafija sada sjedi za vratom, mora dati sve od sebe da zajedno sa svojom ekipom izvede isplativu prijevaru kako bi sakupio novce prije nego mafija potegne svoj potez.

10. House of Games (1987)

House of Games (1987)

Redatelj: David Mamet

Glumci: Lindsay Crouse, Joe Mantegna, Mike Nussbaum

Radnja: Psihijatrica i autorica kojoj je već dosadilo liječiti pacijente i pisati o njihovom oporavku, traži malo uzbuđenja i zabave u životu. Ono što je tražila, pronašla je u misterioznom prevarantu, Joeu Mantegni, koji sakriva više nego što pokazuje, a njegove igre možda i nisu bezazlene.

Druge je zanimalo i ovo...