Dizalo u stambenoj zgradi Sheldona, Leonarda i Penny bilo je u kvaru tijekom gotovo cijele The Big Bang Theory serije, ali koliko je točno bilo u kvaru i kako se prvenstveno pokvarilo saznajte u članku.

CBS hit sitcom predstavio krenuo je s prikazivanjem 2007. godine i pratio živote četvero (na kraju sedmero) prijatelja sa sjedištem u Pasadeni, Kalifornija – većina njih smatrana je socijalnim odmetnicima. Kao i svaka dugogodišnja TV serija, tako je i ona imala niz aktualnih tema i šala, uključujući i pokvareno dizalo u zgradi.

Kako se The Big Bang Theory približila svojim posljednjim epizodama prošle godine, mnogi su obožavatelji teoretizirali kako će izgledati finale serije. Svi su imali popis stvari koje su željeli vidjeti prije nego što se oproste s omiljenom serijom, a jedna od najpopularnijih bila je popravljanje lifta.

Kreatori koji stoje iza serije nisu razočarali, jer je prvi dio finala serije The Big Bang Theory otkrio da dizalo napokon radi. Usred rastuće napetosti između Sheldona i Amy, zbog njihovog dobitka Nobelove nagrade, Leonard je svog najboljeg prijatelja povukao u hodnik na privatni razgovor, kad je iznenada Penny izišla iz funkcionalnog dizala rekavši: “Možete li vjerovati? Napokon su riješili to dizalo.” To je dovelo do toga da je Sheldon šaljivo pokušao pobjeći od Hofstadtera, koristeći stepenice kako bi napustio zgradu, samo kako bi ga Penny čekala u predvorju zahvaljujući potpuno funkcionalnom dizalu.

Teorija velikog praska nije otkrila specifičnosti kako se dizalo popravilo, no gledatelji bi u prvom redu trebali znati kako je pokvareno. Tijekom cijelog trajanja sitcoma nije radilo, prisiljavajući tim da se penje i spusti stepenicama, što je uvijek bilo smiješno do same finalne epizode. Međutim, dizalo nije radilo nekoliko godina prije nego što je serija započela 2007. Već 2003. bilo je beskorisno – četiri godine prije događaja premijere, kako su fanovi saznali u epizodi 3. sezone „Stubište“. Ta epizoda otkrila je kako se dizalo pokvarilo i, po svemu sudeći, dečki su imali sve veze s tim.

Nesvjestan koliko je bio nepodnošljiv genijalni, ali socijalno nesposobni fizičar, Leonard je odgovorio na Sheldonovu objavu da treba novog cimera nakon što ga je njegov stari Sebastian (Steven Yeun) napustio zbog njegovih nepodnošljivih navika. Unatoč crvenim zastavama, na kraju je pristao na njegove zahtjeve i potpisao zloglasni cimerski ugovor. U tom se trenutku Leonard već sprijateljio s Howardom i Rajem, koje je kasnije pozvao u svoj novi stan na druženje, ali stvari se nisu dobro odvijale sa Sheldonom također u stanu, prisiljavajući trojac da napuste mjesto.

Nakon što je otkrio da Howard ima raketu koja ide na gorivo na kojoj radi, Leonard je doveo svoje prijatelje kući, gdje su je pokušali napraviti. Nažalost, nisu prilagodili proračun s obzirom na veličinu rakete, zbog čega se počela pušiti. Dečki su počeli paničariti, a Leonard ju je želio htio odnijeti vani koristeći lift, ali Sheldon je točno znao koliko im je vremena preostalo dok ne eksplodira. Stoga je povukao svog budućeg najboljeg prijatelja iz dizala, ostavio tamo raketu i zatvorio vrata. Bio je to pravi poziv, jer je samo nekoliko sekundi kasnije gorivo eksplodiralo, efektivno razbilo dizalo kroz gotovo cijelu The Big Bang Theory seriju. Ovo objašnjava zašto Sheldon nije nazvao nadzornika zgrade da to popravi, budući da je on bio dio razloga zašto je pokvaren.

Dok je Teorija velikog praska ostavila nekoliko pripovijetki labavih niti, uključujući djevojačko prezime Penny, popravljanje dizala vjerojatno je bilo jedna od rijetkih stvari kojoj su se fanovi radovali u finalu. Srećom, The Big Bang Theory sitcom nije razočarao. Osim što su Penny i Sheldon koristili dizalo, cijela je ekipa dobila priliku voziti se njime putem do Stockholma kako bi prisustvovala ceremoniji dodjele Nobelove nagrade.