Recenzija: The Wizard of Lies (2017)

Recenzija: The Wizard of Lies (2017)

The Wizard of Lies je novi film od televizijske kuće HBO s Robert De Niro i Michelle Pfeiffer u glavnim ulogama, o najvećoj pronevjeri novaca u povijesti Amerike.

Žanr filma:

Biografija, krimi, drama

Redatelj:

Barry Levinson

Scenarist:

Sam Levinson, John Burnham Schwartz

Glumci:

Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Alessandro Nivola

 The Wizard of Lies (2017) on IMDb

Recenzija: The Wizard of Lies (2017)

The Wizard of Lies je Američka televizijska drama, redatelja Barry Levinson i scenarista Sam Levinson, Sam Baum i John Burnham Schwartz. Pravljen je prema knjizi, istog imena, od Diana B. Henriques, koja je u zatvorskoj ćeliji, intervjuirala Bernard Madoff, o njegovoj prevari. Zvijezde filma su Robert De Niro kao Bernard Madoff, Michelle Pfeiffer kao njegova žena Ruth Madoff, Alessandro Nivola kao njihov stariji sin Mark Madoff i Nathan Darrow kao njihov mlađi sin Andrew Madoff.

Radnja filma se vrti oko Bernard Madoff (Robert De Niro), koji napravi najveću prevaru, pronevjere novaca, u Američkoj povijesti. Film osim što pokuša objasniti kako mu je to uspjelo, više se fokusira na razaranja koja su se tim njegovim djelima dogodila. Centrira se na njegovu obitelj, koju je to sve totalno razorilo, ali i na sve ostale koji su bili obuhvaćeni njegovim čudovišnim postupcima. Jednostavno je nevjerojatno koliko je taj čovjek mislio kako nije ništa strašno učinio i bez nekih većih problema prolazi kroz to sve, dok sve pored njega umire. U filmu su ga, a vjerojatno i u stvarnosti, neki novinari usporedili s Charles Mansonom, a on se s time nije složio, izjavivši, da je Manson ubijao ljude, dok je on samo htio dobro za sebe, svoju obitelj, ali i pomoć drugima, samo da je ljudska pohlepa bila kriva za njihov osobni pakao. Ne znam točno, ali vjerujem da je svojim djelima uspio ubiti više ljudi nego Charles Manson, što direktnim samoubojstvima, što kroz bolesti izazvane time, te na ostale načine uništio ljudske živote.

Smatram da je Robert De Niro dobro prikazao, tu jednu poremećenu osobu, bez nekih pravih emocija prema svemu tome, jer realno, tko bi izdržao sve te godine čuvati takve velike tajne, ako nije pomalo poremećen. S druge strane mislim da je Michelle Pfeiffer trebala unijeti puno više emocija u film. Kako je odglumila skoro ispada da je i ona poput njega poremećena. Pa nije pustila 2 suze u cijelom filmu.

Sasvim solidna biografska priča, o jednoj dosta teškoj temi, više bazirana na život obitelji Madoff, nego na objašnjavanje pronevjere.

Similar Posts