Recenzija: Tales from the Loop (2020-)

Recenzija: Tales from the Loop (2020-)

Pogledali smo novu Amazonovu SF seriju Tales From the Loop. Našu recenziju serije Tales From the Loop pročitajte u članku.

Žanr serije:

Drama, sci-fi

Kreator:

Nathaniel Halpern

Glumci:

Rebecca Hall, Duncan Joiner, Daniel Zolghadri

Radnja ukratko:

Građani koji žive iznad “Petlje,” stroja sagrađenog za otključavanje i istraživanje misterija svemira, iskušavaju stvari prethodno dane carstvu znanstvene fantastike.

Recenzija: Tales from the Loop (2020-)

Kreator i scenarist serije Tales From the Loop je Nathaniel Halpern, koji je i izvršni producent zajedno s Mattom Reevesom (The Batman) i Markom Romanekom (Never Let Me Go), a Romanek i režira pilot epizodu.

Tales From the Loop je zaista prelijepa serija koja će vam rastopiti srce. Pravljena prema radu Švedskog umjetnika Simona Stålenhaga, poznatog po prizorima pastoralnog spokoja zamotanih u neobične znanstveno-fantastične znamenitosti, ova nova Amazonova SF drama je kolekcija osam kratkih priča gdje je svakodnevni seoski život prepun nadnaravnog. Ali za razliku od recimo Stranger Things, gdje je nadnaravno središte pozornosti, Tales from the Loop to koristi kao izgovor da uđe dublje u ljude koji moraju nastaviti živjeti svakodnevnim životom, čak i dok je fantastika svuda oko njih.

U Tales from the Loop neki glumci i radnje se preklapaju, međutim svaka epizoda funkcionira kao zasebna kratka priča. Serija se odvija u malenom gradiću (selu) koji je dom ogromnim mašinama, čija svrha ostaje nejasna (čini se da tehnologija ovdje ima moć kao, ili čak veću, od Boga). Mi pratimo razne stanovnike, uključujući djevojčicu po imenu Abby Ryder Fortson čija majka nestane, Jonathana Prycea i Jane Alexander kao bračni par i Atoa Essandoha kojem je dosadno i koji je bez ljubavnog života čiji se život naglo pretvara u nadrealno. Te priče obično imaju snažnu centralnu ideju.

Ali epizodama također nedostaje naboja. Ispričane su užasno usporeno i nekako mislilački da je na trenutke zaista teško držati oči otvorene. Rebecca Hall je na marginama priča, ali očigledno njihovo srce, kao zagonetna osoba koja naizgled ima prste umiješane u svemu.

U seriji se također pojavljuju razni nadnaravni fenomeni zahvaljujući stroju izgrađenom za “istraživanje misterija svemira.” Neke od ovih promjena su otvorene i namjerne, poput napredaka u tehnologiji koji stvaraju robotske udove, lebdeći traktori i mehaničke robote koji hodaju uokolo.

Te druge fenomene koji se čine više nenamjerne, poput neobičnih, neobjašnjivih viđenja; predmeta koji se pojavljuju iz zraka; fluktuacije u prostoru i vremenu.

Tales From the Loop cijelo vrijeme pokazuje nekakvu distancu između svojih likova, te stvara poprilično tužan osjećaj, i umjesto fokusa na SF, što smo nekako očekivali od ove serije, više se fokusira na ljudsku dramu te osjećaj udaljenosti i odvajanja, te pokušaj ponovnog zbližavanja.

Ovo su definitivno jako usporene priče o tome kako nas ni napredna tehnologija ne može zbližiti jedne s drugima, nego čak može i suprotno djelovati i još nas više razdvojiti.

Similar Posts