Recenzija: Taboo (2017– )

Avanturist James Keziah Delaney gradi svoje carstvo brodova u 1800-tima.

Žanr serije:

Drama

Kreator serije:

Tom Hardy, Chips Hardy, Steven Knight

Glumci:

Tom Hardy, Oona Chaplin, David Hayman, Michael Kelly, Jonathan Pryce

 Taboo (2017) on IMDb

Taboo

Taboo je Britanska drama serija, napravljena od Scott Free London i Hardy Son & Baker za BBC One i FX. Kreatori serije su Steven Knight, Tom Hardy i njegov otac, Edward “Chips” Hardy, a temelji se na priči koju je napisao Tom Hardy. Prvenstveno je bila zamišljena kao mini-serija, a sada se priča o drugoj sezoni, mada još ništa nije potvrđeno.

Recenzija prve sezone

Prva sezona se sastoji od 8 epizoda, smještena u 1814, počinje s povratkom James Delaney (Tom Hardy) u Englesku, nakon 12 godina u Africi i s 14 ukradenih dijamanata, nakon smrti svog oca i kada s rat sa Sjedinjenim Državama bliži kraju.

Serija počinje vrlo dobro, interesantno i puna misterije, s kao i obično fantastičnim Tom Hardyem. Nažalost kasnije mi se nekako razvodni i malo uspori, mada opet pred kraj je odlična. Ima nekih još problema o kojima ćemo u daljnjem tekstu.

Tom Hardy je ponovno fantastičan u seriji, kao što sam već gore napisao, ali je to i problem. Prvenstveno je problem jer imam osjećaj da je serija pisana baš za njega i samo za njega. Njegov lik je maksimalno iskorištavan i možda na trenutke isforsiran, ostali glumci u seriji su toliko ne zamjetni da kao da ih ni nema. Jedina svijetla točka uz njega je Tom Hollander koji glumi Cholmondeley, odličnog i na trenutke vrlo duhovitog, kemičara u tako mračnoj seriji.

Uz to problem serije mi je i to što su negativci u seriji, svi redom, gotovo retardirani. Svaki puta je glavni lik svjetlosnim godinama ispred njih. I to ne samo u nekim fizičkim dijelovima, što bi još moglo proći, nego u svim mentalnim isto tako. To predstavlja problem jer kada vidimo takve negativce, vrijednost glavnog lika James Delaney i njegove grupe “odmetnika” se čini puno manjom.

Dobre stvari serije su uz odličnu glumu Tom Hardya i Toma Hollandera, dobra Oona Chaplin, koja glumi James Delaneyevu polu sestru Zilpha Geary.

Uz to serija stvori vrlo dobru napetost jer cijelo vrijeme žonglira između nekoliko opcija i teško je vidjeti što će se sljedeće dogoditi. Ima par likova koji bi potencijalno mogli biti dobri, ako im se bude dalo više prostora, te vrlo dobra misterija koja je stvorena već na samom početku prve epizode s tom “Afričkom” pričom.

I mada me serija nije oduševila, nadam se da će biti i druga sezona.

Trailer serije pogledajte ovdje.

Similar Posts