Recenzija: Ready Player One (2018) - Svijet filma

Recenzija: Ready Player One (2018)

Pogledali smo znanstveno-fantastični film, od redatelja Steven Spielberg, pravljen prema knjizi istog imena, Ready Player One. Našu recenziju pročitajte u članku. 

Žanr filma:

Akcija, sci-fi, triler

Redatelj:

Steven Spielberg

Scenarist:

Ernest Cline, Zak Penn

Glumci:

Hannah John-Kamen, T.J. Miller, Ben Mendelsohn

Radnje ukratko:

Radi se o svijetu u kojem više nema gotovo ničega osim MMO igre zvane Oasis i gotovo svi ljudi planete zemlje se nalaze unutar te igre. Tamo mogu biti nešto više i drugačije nego su u svom svijetu, ali i zato treba puno rada i truda.

Kada kreator MMO igre imena Oasis umre, objavljuje video u kojem izaziva sve korisnike Oase kako bi pronašli njegovo Uskrsno jaje, što će pronalazaču dati cijelo njegovo bogatstvo. Wade Watts pronalazi prvi trag i započinje utrku za jaje.

Film je pravljen prema knjizi istog imena od Ernest Clinea, koja je jednostavno fantastična i predlažem vam da ju pročitate/poslušate.

Uz to knjiga/film je posvećena starim klasicima, što od igara kao što su Pac-Man, Dungeons of Daggorath, Joust, Zork i mnoge druge, filmova poput Blade Runner, Ghostbusters, Krull, Star Wars, Back to the Future i mnogi, mnogi drugi i isto tako je i s glazbom, sve vezano za 80′ godine prošlog stoljeća.

Ovaj film se lagano može podijeliti na dva dijela, dio koji se odvija u stvarnom svijetu i dio koji se odvija u svijetu video igre, Oasis. Ovaj dio koji se odvija unutar igre Oasis je jednostavno fantastičan. Što odličnom pričom, a što nevjerojatno dobrim, prvenstveno vizualnim dijelom. S druge strane, dio filma koji se odvija u pravom svijetu je poprilično loš, nezanimljiv i vrlo loše razvijen. Šteta što je tako, ali nisam pretjerano iznenađen s time s obzirom na to je da je knjiga velika, te sve nikako nije moglo stati u film. Svijet unutar igre su uspjeli jako dobro napraviti i razviti, dok za ovaj drugi nažalost nije bilo mjesta.

Gotovo ista situacija je s likovima/glumcima u filmu Ready Player One. Unutar Oasis igre, likovi su zanimljivi, zabavni, duhoviti, dok u njihovom stvarnom svijetu totalna suprotnost. Potpuno ne razvijeni, ne zanimljivi, čak bi rekao drugo-razredni glumci, koji su poprilično loše odglumili.

Baš je ogromna razlika između ta dva svijet u kvaliteti. S jedne strane savršeni svijet Oase, s druge strane nešto poput komedije iz 80′ ili 90′, C produkcije.

Iznenađujuće, glazba u filmu je izostala, nije da je nema, ali ipak mi je to razočaranje u filmu, očekivao sam sa svih strana da će prštati hitovi 80′, no nažalost nije tako bilo. Tek dvije do tri pjesme i to obično samo početak pjesme i nema dalje.

Ono što je bitno za naglasiti je da se film drastično razlikuje od knjige. Neke će to smetati, mene osobno nije, mislim da je Spielberg odlično izmijenio neke stvari kako bi uspio nagurati knjigu u jedan film. Ipak, likove nikako nije mogao razviti kako su bili u knjizi.

Moja preporuka svima za pogledati u kinu, film izgleda jednostavno fenomenalno. Oni koji nisu igrali video igre možda će se malo manje zabaviti, ali sigurno je da ima i hrpa drugih referenci, fantastičnih vizualnih scena, nekoliko odličnih trenutaka u kojima, čak iako slučajne ne znate koje stvari referenciraju, svejedno ćete se dobro nasmijati i zabaviti. Šteta zbog nekih lošijih dijelova u filmu, ali sigurno nije bilo lako ovu veliku knjigu prebaciti na veliko platno.

Trailer filma pogledajte ovdje.

Similar Posts