Recenzija: Hellboy (2019)

Recenzija: Hellboy (2019)

Pogledali smo film Hellboy koji je treća ekranizacija i prvi reboot baziran na istoimenom stripu.

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, horror, sci-fi

Redatelj: Neil Marshall

Scenaristi: Andrew Cosby

Glumačka postava: David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Sasha Lane, Daniel Dae Kim

Sinopsis: Hellboy i njegovi saveznici se nađu u sukobu između ljudskog i nadnaravnog svijeta, boreći se protiv drevne vještice koja sprema osvetu.

Recenzija: Hellboy (2019)

Prošlo je 11 godina otkako je završila duologija Hellboy koju nam je predstavio proslavljeni redatelj Guillermo del Toro. Ovaj treći film je stvar počeo iznova, a moram reći da je ovaj reboot bio stvarno hrabar potez, pogotovo zbog datuma izlaska zbog čega se našao između dva blockbustera za koje se već odavno zna da će pomesti kino blagajne. Iako je snimljen sa relativno malim budžetom ($50 milijuna), gotovo sva predviđanja su predvidjela da ovom Hellboyu ne gine komercijalna katastrofa, a sol na ranu su tokom zadnjih par dana još dodale kritike koje su ovaj film stavili u društvo najgorih stripovskih ekranizacija među kojima su i oni tzv. filmovi Batman & Robin i Fantastic Four iz 2015.

Da vam pravo kažem, iako ovaj film možda nije za to ‘elitno’ društvo, film je toliko bezbojno, kržljavo i nedorečeno napravljen da bi se i sam pakao okrenuo naglavačke. Prije svega, scenarij je vrlo loš, kako razvoj fabule tako i dijalozi. Dijalozi su napunjeni psovkama čime je scenarist možda pokušao pobuditi zanimanje za dijaloge, ali rezultat toga je bilo samo f*** ovo, f*** ono. Dobro, poznata je činjenica da Hellboy nije baš slatkoriječivi lik, ali kod ostalih likova se vidi da je višak bad languagea na silu uguran čime se ništa nije postiglo osim dodatnog iritiranja ionako iritantnih dijaloga.

Same scene su isto posložene da sam imao osjećaj kao da je pola filma izrezano i to mjestima kad smo taman pomislili “sad će ovo” i “sad će ono.” Valjda Marshall ima tu neku naviku da malo previše viče “cut!” Iako je sama dužina filma korektna, nekako mi je djelovalo da su neke scene ostale totalno nedorečene, dok su neke ugurane da film malo dobije na vremenu i fabuli. Ajd dobro, glavna radnja se odvija kakvim-takvim očekivanim tokom, ali podsegmenti radnje su stvarno srednja žalost. I sva ona spika sa početkom filma i drevnom povijesti mi je totalno glupo prikazana. Po meni se mogao naći puno bolji origin za glavnu negativku, pogotovo što smo čak i ovdje dobili još jednu, potpuno nepotrebnu inkarnaciju Kralja… ne smijem reći kojeg. I još jedna scena kad su se oblačili za lov na divove mi je bila jedna totalna sprdnja.

Recenzija: Hellboy (2019)

Humor je čista nula. Uspio sam izbrojati nekoliko desetaka situacija kojima je bilo preočito da se pokušava postići kakav-takav humoristični doživljaj, ali ja se ni na jednu od tih scena nisam čak ni podsmjehnuo, a i ono malo publike u kino-dvorani je isto držalo gard koji inače drži samo pogrebna povorka.

CGI, iako je u nekim rijetkim situacijama ipak koliko-toliko impresivan, u globalu je isto dosta loš. Ovaj film je nabildan horror i slasher elementima. Kompletni film je vrlo krvav te crvena rijeka teče cijelim filmom konstantno. Iskreno, ja jako volim kada filmom ovakvog tipa krv frca i teče na sve strane (kao što je recimo to bilo u odličnom Loganu), ali zbog (ne)kvalitete CGI-a, doživljaja straha uopće nema, iako su određene krvave scene, u pozitivnom smislu, stvarno odurne.

Što se tiče likova, to je jedna velika vaga, kojoj je težiše ipak na negativnostima. Lik Hellboya je više-manje solidno prikazan, ali ni približno kao onaj stari Hellboy kojeg je glumio Ron Perlman. Što se tiče ostalih likova, tu je gotovo sve na negativnoj strani vage. Lik Professora Brooma je po meni prikazan katastrofalno, zapravo najgore od svih ostalih likova, jest da je Ian McShane glumac veteran, ali ova uloga jednostavno nije bila za njega. Lik Krvave Kraljice je, kako sam već rekao, trebao biti bolje objašnjen i razrađen. Lik Gruagacha mi isto nije ostavio neki dojam, djelovao mi je kao neka verzija Jar-Jar Binksa koji je na silu ubačen zbog humorističnog dojma, a na kraju je kao lik ispao krajnje iritantan.

Glumače performanse? Spomenuo sam već da David Harbour, iako možda ima gabarite i određeni potencijal za Hellboya, nije ni do koljena Ron Perlmanu. Sasha Lane kao Alice je ponudila vrlo blijed performans. Za tu ulogu je trebalo naći britansku glumicu budući da je Sasha američka glumica, a njezin britanski naglasak mi je stvarno preisforsiran. Performans Mille Jovovich mi je bio jedan čudan miks. Iako je Milla dobro utjelovila pojavu i glas Krvave Kraljice, u nekim scenama, pogotovo kad se drže oni klasični govori i monolozi negativaca, nekako mi je djelovala ukočeno u licu, ali dobro, pored svega ostaloga, za Millu možemo reći da je odradila korektan posao. Solidan posao, ništa više i ništa manje, je ponudio i Daniel Dae Kim kojeg se dobro sjećam iz serija Lost i Hawaii Five-O. I sa njegovim likom, agentom M11-a, mislim da bi se isto moglo puno više toga napraviti, ali eto sad, što je, tu je.

Recenzija: Hellboy (2019)

E sad jedna pozitivna stvar. Glazba mi je bila odlična. Iskreno, glazba koju sam čuo u traileru je presudila oko toga hoću li ovo ići gledati u kino, a u filmu je odrađena na gotovo odličan način. Zbog glazbe sam ostao u kinu i cijelu završnu špicu čime me i završna, post-credit scena (ima ih, zapravo, dvije!), iznenadila.

Zaključimo, osobno sam mišljenja da je bolje pogledati del Torovu duologiju opet još tri puta nego ovo još jednom. Film ima dobru glazbu, ali sve je to nekako čudno smiksano u kašu koju se inače ne bih usudio probati. Tri četvrtine filma sam morao držati glavu naslonjenu na ruci da mi ne klone, a još kad sam krenuo i zijevati, znao sam da je vrhunac negativnosti došao na svoje. Iskreno, film mi se zapravo počeo sviđati tek nakon time-jumpa na kraju filma kada sam se na jednu scenu konačno nasmijao i na zadnju scenu grupne borbe koja je bila odlična, kao da je ta završna scena iz nekog potpuno drugog, puno boljeg filma. Ovakva situacija me podsijetila na situaciju sa Mummy serijalom, u kojem su dva filma (oni iz 1999. i 2001.) bila, u najmanju ruku, pristojna, i onda je došao onaj reboot iz 2017. sa Tom Cruiseom koji je bio jedan od najlošijih filmskih ostvarenja te godine.

Similar Posts