RECENZIJA: GODZILLA VS KONG (2021)

RECENZIJA: GODZILLA VS KONG (2021)

Pogledali smo epski dvoboj titana u filmu Godzilla vs Kong! Našu recenziju pročitajte u članku.

Žanr filma:

Sci-fi, triler, akcija

Redatelj:

Adam Wingard

Glumci:

Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall 

Radnja ukratko:

Sljedeće epsko poglavlje u kinematografskom Monsterverseu stavlja na suprotne strane dvije najveće ikone u povijesti filma – zastrašujuću Godzillu i moćni Kong – s čovječanstvom uhvaćenim u ravnotežu.

RECENZIJA: GODZILLA VS KONG (2021)

Došao je i taj dan, dan kada smo svjedočili dugoočekivanom sudaru dvojice titana na velikom platnu, i ovdje je veliki naglasak na riječi velikom. Da odmah to izvedemo načistac, Godzilla vs Kong je nešto što se apsolutno mora pogledati u kinu, i to u najboljem mogućem formatu. Ovo je jedan od onih filmova koji zapravo ima podosta mana, ali ih uspijeva koliko toliko sakriti sa vizualnim dojmom i neopisivim CGI-em koji, je, usudio bih se reći, jedan od najboljih u cijeloj modernoj kinematografiji.

Na CGI ćemo se vratiti kasnije, ali hajdemo sada reći što je zapravo Godzilla vs Kong. Film koji služi kao kulminacija MonsterVersea i za koji su bili postavljeni temelji filmovima Godzilla, Godzilla: King of the Monsters i Kong: Skull Island. Sada je vrijeme da se to sve poveže u neku vrstu svojevrsnog Endgamea. Je li film u tome uspio? Pa… i je i nije, u neku ruku. Da vam odmah kažem, ovaj film sam išao gledati sa popriličnom rezervom jer prethodni MonsterVerse film, Godzilla: The King of the Monsters, mi je bio veliko razočarenje. No sada mogu reći, Godzilla vs Kong je bolji! Iako i dalje pati od mana kakve su mučile i The King of the Monsters, ali ipak u donekle manjoj mjeri.

Ono što prvo treba naglasiti je da, iako se film zove Godzilla vs Kong, što bi iz naslova trebalo značiti da će ih biti podjednako, mora se reći da je ovaj film zapravo više Kong 2 nego Godzilla 3. Da, kompletni scenarij se pretežito uglavnom gradi i oslanja na Kongovu priču, dok Godzilla uleti onako, kad joj prhne. Možda je to napravljeno i namjerno da se postigne balans u franšizi jer Godzilla je prije ovoga imala dva filma, a Kong samo jedan. No svejedno, ovo je već prvi segment kojeg će Kongaši obožavati, ali Godzillaši mrziti. Kong je skoro pa predstavljen kao umiljato stvorenje koje će napasti jedino u samoobrani, dok je Godzilla prikazana kao beskrupulozni antagonist, iako se, kako radnje odmiče, može polako reći: “ma nije on kriv.”

RECENZIJA: GODZILLA VS KONG (2021)

E sada, iako film u tehničkim aspektima, koje ćemo spomenuti kasnije, briljira, u ostalima baš i ne. Naime, scenarij je poprilično bledunjav, predvidljiv, i sa dosta nelogičnosti. Iako film uspijeva iskoristiti neke elemente iznenađenja i pokazati nam nešto što nitko nije očekivao u prvoj polovici filma, kako radnja odmiče, gotovo da si pred sam treći čin odmah možete vizualizirati kako će film završiti i šanse su poprilično velike da ćete odmah sve pogoditi. Također, iako se film, naravno, težinski oslanja na dva naslovna čudovišta (više Konga nego Godzillu), jedna od mana koju je naslijedio iz King of the Monsters je da su ljudski likovi vrlo nezanimljivi i poprilično tanko napisani. Dobro, jasno nam je da je tu ipak naglasak na čudovištima, ali moglo se malo bolje poraditi na karakterizaciji likova, a ne samo da ih koriste kao izgovor da nam objasne nešto što bismo par minuta kasnije i sami shvatili. Iako, moram izdvojiti lik gluhonijeme djevojčice koja je razvila neku vrstu povezanosti i, može se reći, prijateljstva s Kongom, i moram priznati da mi se to zapravo jako svidjelo, iako će nekim gledateljima to možda djelovati kao određeni klišej.

Iako je činjenica da su scene s ljudskim likovima uglavnom svedene samo na čekanje i razmišljanje tipa: “ajd dosta njih, dajte više Godzillu i Konga!”, isto tako je činjenica da su ljudski likovi uglavnom pravljeni po šabloni kakvu inače koriste filmovi gdje su ljudi zapravo inferiorna bića (poput Jurassic Worlda). Imamo jednog znanstvenika koji se brine i zna sve o tim superiornim stvorenjima, jednog debila koji misli da je pokupio svu pamet svijeta pa želi ta stvorenja iskoristiti za svoju korist, onda jednog lika koji pokušava malo ubaciti humora u film (u ovom slučaju prilično neuspješno), i na kraju jednog koji se nađe tu čisto jer je imao takav peh. Također, scenarij je podijelio kako radnju, tako i likove, na dva sub-plota. Pretpostavljate da se jedan tiče Godzille, a drugi Konga. I u tom pogledu moramo reći da je Kongov dio priče, pa čak i ljudski likovi koji su se tu našli, puno zanimljiviji.

E sada, iako u kontekstu scenarija, likova i plot-twistova ovaj film dosta škripi, vidljivo je da je film dao apsolutno sve od sebe da pokuša to nadoknaditi tehničkim segmentima koji, moramo priznati, su za svaku pohvalu. CGI je apsolutno nevjerojatan, pa iako će neki možda reći da film samo pokušava sakriti svoje mane iza dobre šminke (što je zapravo i istina), to apsolutno ne umanjuje kvalitetu vizualnog dojma i vjerujte nam da se samo zbog toga ovaj film isplati pogledati u kinu kako biste ga maksimalno iskusili. Apsloutno svaka scena s Godzillom i Kongom je sama za sebe spektakl, a kvalitetom CGI-a i trudom koji je uložen u dizajn i animaciju čudovišta se vidi da, iako čudovišta ne mogu govoriti, nekako se ipak prikažu njihove emocije i razmišljanja što svakako igra važnu ulogu i u razvoju njih kao glavnih likova. Nas iskreno još i najviše zanima ima li ijedna zgrada u tom gradu koja je do kraja filma ostala čitava, šteta što nisu to završili s nekim kadrom iz ptičije perspektive da se vidi što je od grada ostalo, odnosno nije ostalo. Ne smijemo zaboraviti ni pozadinsku glazbu koja je odlična i itekako diže atmosferu, tako da, uz što veći ekran, za gledanje ovog filma preporučamo i što jače zvučnike.

RECENZIJA: GODZILLA VS KONG (2021)

Radnja filma je prelagana za pratiti iz razloga što je film apsolutno mindless. Iako film sadrži dosta nelogičnosti i segmenata radnje koji djeluju kao da su tu samo za izmišljanje tople vode jer ipak, nismo ni mogli očekivati da će cijela dva sata biti samo međusobno šamaranje Godzille i Konga. No, i te scene su se pokušale opravdati fantastičnim vizualijama (to su čak donekle i uspjele). Također, ista se stvar može reći i za opravdavanje ljudskih likova koji, koliko god da su tanko napisani i zaboravljivi, ipak su bili potrebni kako bi nekako pokrenuli radnju kako bi se ova dva titana napokon susrela. Eto ljudi, cilj opravdava sredstva.

U redu, no je li Godzilla vs Kong na kraju vrijedan gledanja? Mi vjerujemo da da! Ovo nije film za kojeg ćete reći da je filmčina ili ga hvaliti na sva zvona, ali Godzilla vs Kong je ispunio svoju zadaću da nam donese jedan vizualni i epski spektakl koji ima svojih mana, ali i prednosti koje mu ipak daju prolaznu ocjenu i koji na neki svoj način ipak tjera filmofile natrag u kino dvorane. Ukratko, radi se o jednom od onih praznoglavih, ali vizualno impresivnih filmova koji se gledaju sa sto posto očiju i nula posto mozga. Iako, ovisno o tome koga ste više htjeli vidjeti i za koga ste navijali, Godzillu ili Konga, to će itekako imati utjecaja na vaše mišljenje o ovom filmu.

OCJENA: 7/10

Similar Posts