Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 4

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 – Epizoda 4

Donosimo vam recenziju četvrte epizode (The Last of the Starks), osme i posljednje sezone HBO epske serije Game of Thrones – ovaj članak je pun SPOJLERA i čitate ga na vlastitu odgovornost.

Žanr serije:

Akcija, avantura, drama, fantazija

Kreator:

David Benioff, D.B. Weiss

Glumci:

Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington

Radnja ukratko:

Temeljena na popularnom fantastičnom serijalu knjiga Georgea R. R. Martina, IGRA PRIJESTOLJA epska je priča o izdaji i plemenitosti smještena u zemlju Westeros, gdje ljeta i zime mogu trajati godinama, a samo je žudnja za moći vječna.

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 4

Nakon prve tri poprilično ne zadovoljavajuće epizode (pogotovo znatno ispod prosjeka treće), napokon nam stiže jedna dobra epizoda. Sve više i više sam mišljenja da je Night King poprilično smetao ovoj seriji i da kreatori nisu imali pojma kako da ga se riješe i napravili su to na poprilično loš način. Kakvo je to bilo razočaranje nakon 7 sezona građenja ‘kultnog’ negativca, mislim da taj status neće dobiti nikada. Zaista bez knjiga koje će graditi njegov lik i dubinu, ostali su potpuno bez ideje, a tako su i završili njegovu priču, bezidejno. Mislio sam da će malo više o tome biti objašnjeno u ovoj epizodi, na žalost ili prije bi rekao na sreću nije i odlučilo se posvetiti posljednjoj i glavnoj bitci serije Game of Thrones, a to je bitka za prijestolje.

E vratimo se sada ovoj četvrtoj epizodi, koja je poprilično podsjećala na one najbolje trenutke serije Game of Thrones. Možda nije od prvi trenutaka odmah počela napeto, kao što bi se možda očekivalo s obzirom na to da su ostale (u to vrijeme) još tri epizode do kraja, ali je bez obzir na to bila zabavna, a onda u drugoj trećini epizode dolazimo do usijanja koje je po meni trebalo početi već od prvih minuta prve epizode osme sezone. Upravo se u tim trenucima vidjelo koliko je Night King zapravo smetao i koliko su ga se na brzinu riješili, kako bi se mogli fokusirati na ono najzanimljivije, glavnog negativca serije Cersei i bitku za prijestolje.

Game of Thrones sezona 8 epizoda 4 - 8 novih slika!

Nekoliko odličnih iznenađenja, pogotovo lakoća kojom je ubijen još jedan zmaj, je bio vrhunac epizode. I dok je to došlo kao iznenađenje, grom iz vedra neba u ovoj do tada dosta usporenoj epizodi, što se tiče taktike, nije bilo uopće iznenađujuće. Čudesno je koliko ekipa ovih zajedničkih vojski predvođenih Danny i Jonom zapravo nema baš nikakvog pojma o taktici. Konstantno su nadmoćni i konstantno dobiju po ušima. Da, pobijede, ali uvijek uz enormne i nepotrebne gubitke. Pa Cersei je već 100 puta u ovoj seriji pokazala koliko je podmukla i uz svoje podanike taktički dobro pripremljena. Hrpu puta je bila nadjačana i uvijek je izlazila kao pobjednik, bez obzira na to, oni kreću na nju kao nešto što samo čeka njihov strašni dolazak pa da se preda. Vjerojatno je svima bilo očito da će barem jedan, a ja mislim uskoro i drugi, zmaj zaginuti. S jedne strane daje preveliku nadmoć u bitci, a s druge naravno da je sav fokus neprijatelja na to da njih prve ubije. Umjesto da stoje negdje skriveni u pozadini, oni ne da napadaju prvi, nego bezbrižno lete okolo. S jednim zmajem manje i velikom prijetnjom na drugog zmaja, stvari su se poprilično izjednačile i napokon je postalo izrazito zanimljivo, te ne mogu dočekati vidjeti sljedeću epizodu. Samo se nadam da opet neće sve biti gotovo u toj jednoj epizodi, nego da će barem jednu i pol izgurati, ne samo velike bitke, nego i nekih vrlo zanimljivih duela koje zasigurno već dugo vremena puno nas čeka.

Recenzija: Game of Thrones Sezona 8 - Epizoda 4

Malo sam gledao reakcije na ovu epizodu i interesantno, dok je meni ovo najbolja epizoda sezone, na IMDb je za sada daleko najgore ocijenjena. Bilo je tu i lošijih stvari, poput gotovo dječjih zakletvi tipa ‘nemoj nikome reći tko sam ja’, a Sansa odmah prvoj osobi koja dođe do nje, pa Tyrion prvoj osobi do sebe i tako, igrajmo se pokvarenog telefona i to brzo jer imamo samo još dvije epizode do kraja. Međutim, Cersei samom svojom pojavom, tom kvalitetom zaista fantastično izgrađenog negativca, koji ne preza pred ničim, pa čak ni pred zmajevima, sama diže epizodu za nekoliko ocjena. Onda ne znam pohod Cleganea i Arye izgleda kao dvoje usamljenih kauboja koji kreću na put u starim westernima i slične ispod prosjeka scene, detalji i konverzacije za seriju ove kvalitete.

Fali malo boljeg scenarija, fali priče ih knjiga usporenog George R.R. Martina, kojeg čak ni velika količina novaca ne uspijeva natjerati da ubrza pisanje knjiga. Međutim, vjerujem da će mu ljubitelji oprostiti ako zadrži kvalitetu, koja nažalost u zadnje vrijeme dosta fali ovoj seriji nakon što nema materijala iz njegovog pera. Kako god bilo, ovo je prvi puta u ovoj sezoni da ne mogu dočekati sljedeću epizodu. Ove prve tri mi nisu ostavile puno za iščekivati (dobro s druge na treću je, ali je time samo razočaranje bilo veće). Uskoro će padati glave, na obje strane i jedva čekam ponedjeljak vidjeti kako će se to odvijati i iskreno se nadam zasluženoj smrti Cersei, ali na neki atraktivan, napet i nekako dostojniji kraj nego je to imao Night King, koji je doslovno preko duge mračne noći nestao. Idemo sada na svijetlu vidjeti kako će Ceresei završiti svoju priču, te tko će vladati Željeznim prijestoljem na kraju serije Game of Thrones.

Teaser trailer za petu epizodu osme sezone serije Game of Thrones:

https://youtu.be/Th0wqUng-v8

Similar Posts