Recenzija: Elseworlds - Arrowverse crossover (2018)

Recenzija: Elseworlds – Arrowverse crossover (2018)

Prije recezije, jedna obavijest. Ovo je crossover koji se provlači kroz tri epizode triju Arrowverse glavnih serija, no moram vas upozoriti da sam ovaj crossover gledao kao jedan cijelovečernji film, bez ikakvog utjecaja bilo što se prije događalo u bilo kojoj od tih serija. Drugim riječima, ovu recenziju pišem tako što se u potpunosti pravim da serije The Flash, Arrow i Supergirl ne postoje niti su ikad postojale. Elseworlds je u ovom slučaju jedan film koji govori sam za sebe. Sad kad smo to riješili, ajmo fino krenuti sa recenzijom.

Datum izlaska: Prvi dio: 9.12.2018. (The Flash S05E09), Drugi dio: 10.12.2018. (Arrow S07E09), Treći dio: 11.12.2018. (Supergirl S04E09)

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi, superhero

Redatelji: Kevin Tancharoen (Flash), James Bamford (Arrow), Jesse Warn (Supergirl)

Scenaristi: Eric Wallace (Flash), Sam Chalsen (Flash), Marc Guggenheim (Arrow), Derek Simon (Supergirl), Robert Rovner (Supergirl)

Glumačka postava: Grant Gustin, Stephen Amell, Melissa Benoist, Jeremy Davies, Ruby Rose, Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch, Candice Patton, Danielle Panabaker…

Sinopsis: John Deegan, doktor u Arkham Asylumu, promijeni stvarnost, što rezultira zamjenom života Olivera Queena/Arrowa i Barry Allena/Flasha. U toj novoj stvarnosti, oni su jedini koji su svijesni da žive krivi život i da imaju moći jedan drugoga. Zbog toga oni odlaze u Gotham City sa Karom Danvers/Supergirl kako bi se suočili sa Deeganom.

Recenzija: Elseworlds - Arrowverse crossover (2018)

Ove gornje osnovne informacije sam prepisao iz članka o traileru ovog crossovera, jer, ipak, od tad se nije uspijelo puno toga promijeniti. Prije nego se bacim u daljnje filozofiranje, vrijeme je da odgovorim na jedno važno pitanje. Može li se Elseworlds normalno gledati čak iako nikad niste pogledali niti jednu epizodu The Flasha, Arrowa i/ili Supergirl? Odgovor je – DA! Iako će vam poslije toga možda početi određena pitanja frcati glavom. Upravo zbog ovog pitanja sam odlučio na ovaj crossover gledati kao na izdvojeni film, a ne kao na još jedan po redu storyline u nekoj TV seriji.

Čisto informativno, Elseworlds se inače u DC stripovima koristi kao definicija za storyline koji se događa izvan službene radnje i službenih događanja koji se odvijaju u službenom stripu. Ako vam ovo djeluje zbunjujuće, olakšat ću vam. Gotham by Gaslight, priča u kojoj Batman u 19. stoljeću mora izaći na kraj sa Jackom Trbosjekom, je primjer Elseworldsa. No zapamtite, u slučaju ovog crossovera, riječ Elseworlds poprima jednu sasvim drugu čar. Iako se u ovom crossoveru koristi službeni Elseworlds logotip.

Da se uhvatimo ukoštac sa fabulom. John Deegan je jedan iskompleksirani doktor, liječnik u Arkham Asylumu u kojem potajno provodi ilegalno eksperimentiranje na tamošnjim pacijentima. Osim toga, on je i profesor, no zbog njegovog znanstvenog mumbo-jumbo blebetanja, i od ono malo studenata što dođu, nikad nitko ne ostane do kraja predavanja (zašto je meni ovo odnekud poznato?). Uglavnom, Deeganu će se pružiti prilika da se konačno i njega nešto pita kada mu Mar Novu a.k.a. the Monitor dadne knjigu za promjenu realnosti, i to uz samo jedan savjet – “razmišljaj veliko.” Eto ti ga na, kad ideš na spoj, treba ti milijun savjeta, a kad dobiješ knjigu koja može promijeniti realnost, onda ti je dovoljan samo jedan.

Recenzija: Elseworlds - Arrowverse crossover (2018)

Nakon što se Deegan malo “zaigra” sa misterioznom knjižurinom, stvari će postati vrlo komplicirane. Oliver Queen/Arrow će se probuditi kao Barry Allen/Flash i obrnuto (ne brinite, neće zamijeniti tijela, nego samo živote). Oliver je sada najbrži čovjek na svijetu, a Barry je DC Hawkeye, a što je najgore, nitko osim njih dvojice ne može primjetiti tu iznenadnu promjenu. Naravno, njima dvojici i nije baš svejedno zbog te situacije, pogotovo što su se probudili u krevetu žene onog drugog, pa odluče uz pomoć Supergirl, (koja i dalje zna da je Oliver, Oliveri i da je Barry, Barry) i njezinog rođaka, dobrog, starog Supermana (zapravo, ovaj mi se ne čini toliko star) riješiti stvar.

E sad, sama ta promjena između Arrowa i Flasha i nije bila toliko iznenađujuća. Iako nitko ne može čovjeka poznavati bolje nego on sam, nije trebalo dugo vremena da se Oliver i Barry naviknu na svoje nove moći, iako mi se čini da je Oliver teže izlazio na kraj sa svojom tj. Barryevom super-brzinom. Moram reći da mi je Barry bio odličan bez obzira ispod čije se maske skrivao, dok je Oliver, onako, “manje priče, više udaraca.” Dodajem još da mi je bromance između Oliver i Barrya izvrstan kroz cijeli crossover.

Potraga za rješenjem će ih odvesti u Gotham City, i to Gotham City koji već duže vrijeme nije vidio svog zaštitnika, Batmana. Moram reći da mi je bilo užasno simpatično Oliverovo i Barryevo prepucavanje jer, dok Barry vjeruje u Batmana, Oliver je uvjeren da je Batman urbani mit. Čini se da Oliver ne može podnijeti činjenicu da postoji još jedan osvetnik u čijoj bi se sjeni on mogao naći. Gotham City je predstavljen fantastično, skoro pa se može osjetiti da je grad na rubu kolapsa, ali zato je tu jedan heroj koji će se potruditi da grad ne potone do dna.

Iako Batmana više nema, tu je njegova, moram reći, dostojna i izuzetna zamjenica – Batwoman kojoj bi ovaj crossover trebao poslužiti kao uvod u njezinu vlasititu seriju. Moram reći da su lik Batwoman predstavili tako da bolje nisu mogli. Prosto sam ostao oduševljen nakon te prve scene sa ovom badass heroinom. Ruby Rose je ovu ulogu apsolutno zavrijedila i jednostavno kad god je pogledate, sa ili bez kostima, pomislit ćete: “ovu je bolje ne naljutiti.” Dramatična scena u kojem Ruby jednostavno prilazi kostimu je uistinu nevjerojatna. Da sam bar to mogao vidjeti u kinu, ne bih žalio para.

Da se još malo zadržim na Batwoman, moram istaknuti njezin borilački stil koji apsolutno ostavlja bez daha. Tresem se od isčekivanja da to vidim u većim količinama kada krene njezina solo-serija. I moram reći da je scena pozdrava između nje i Supergirl takva da se iskreno nadam da ćemo i taj crossover moći jednom vidjeti (World’s Finest!).

Recenzija: Elseworlds - Arrowverse crossover (2018)

No, čak i nakon Gotham Citya, stvari će se zakomplicirati još više, a Deegan će sad stvarno početi “rezmišljati veliko,” toliko veliko da veće od toga ne ide. Da bi konačno spasili realnost, pozitivcima će ponovno im biti potrebna Supermanova pomoć ali moram reći da je Supermanova borba na kraju, ne smijem reći protiv koga, apsolutno odlično izrežirana. A i trenutak gdje Flash i Supergirl moraju malo “usporiti stvari” izgleda maestralno.

Da spomenem još lik Lois Lane, iako Lois zna često biti ona klasična “dama u nevolji,” ovo je neka drugačija Lois koja će čak imati i važnu ulogu u konačnom obračunu. Moram reći da nemam ništa protiv takve, malo žešće Lois koja ima nedvojbeno dobru kemiju sa Supermanom. Svaka čast Amy Adams kao glumici, ali ova televizijska Lois Lane trenutno vodi.

Ima li Elseworlds mana? Hm, iskreno, ja i nisam netko tko će rastaviti film ili seriju na proste faktore ne bi li pronašao neku manu. Sve zavisi od toga kako gledate na ovo, ali već sam vam rekao, možete ovo gledati i kao zagriženi fan Arrowversea ili kao noobie koji za Arrowverse nikad nije ni čuo. Na kraju krajeva, ovaj crossover je barem djelomično ispravio onu nepravdu koju nam je WB napravio kada je u Justice League odbio staviti black suited Supermana. Zakleo sam se da nikad neću trpati serije i filmove u isti koš, ali morao sam ovo reći jer to je upravo ono što sam pomislio kada je Elseworlds završio.

Recenzija: Elseworlds - Arrowverse crossover (2018)

Spomenimo još samo posljednju scenu koja se zapravo pokazala kao uvod u dvije vrlo bitne stvari vezane za Arrowverse. Prva je ta da već iduće jeseni možemo očekivati novi crossover – Crisis on Infinite Earths. A kako bi tada već i Batwoman serija trebala početi, neupitno je da će i Batwoman imati važnu ulogu u tom crossoveru, pogotovo ako se uzme u obzir ono što smo vidjeli u toj zadnjoj sceni. 🙂

Similar Posts