Preminuo 'Lord of the Rings' i 'Alien' glumac Ian Holm

Preminuo ‘Lord of the Rings’ i ‘Alien’ glumac Ian Holm

Britanski glumac Ian Holm, poznat po ulogama u SF klasicima, legendarnim blockbusterima fantazije i mnogim drugim filmovima preminuo je danas u 88. godini. Vijesti je prenio njegov agent koji kaže kako je glumac “preminuo mirno u bolnici” od Parkinsonom povezane bolesti.

Na početku svoje karijere, Holm je bio član Royal Shakespeare Company kada je pokrenuta 1960. Na ekranu, on je glumio A Midsummer Night’s Dream – Pucka, za redatelja Peter Halla dva puta, u TV filmskoj verziji iz 1959. i kino verziji iz 1968. godine. Kasnije je glumio u Kenneth Branaghovom Henry V kao Captain Fluellen, te u Franco Zeffirellijevom Hamletu kao Polonius.

Nakon toga, 1979. godine, stiže mu kultna uloga androida Asha u Ridley Scottovom Alien filmu, te se pojavio u Time Bandits i Brazil za Terryja Gilliama, Naked Lunch i eXistenZ za Davida Cronenberga i The Fifth Element za Luca Bessona.

Kasnije u svojoj karijeri dobiva još jednu kultnu ulogu, Bilba Bagginsa u Peter Jacksonovoj Lord Of The Rings trilogiji. On je u cameo ulozi reprizirao tu ulogu u Hobbit trilogiji.

Ostavljamo vas ovim odgovarajućim trenutkom iz The Lord Of The Rings, u kojem Bilbo Baggins napušta Bag End, te odlučuje o savršenom kraju svoje knjige.

Similar Posts