Najopasnija mjesta za život Star Wars svemira

Najopasnija mjesta za život Star Wars svemira

Star Wars je jedna od najdugovječnijih filmskih franšiza, čija popularnost ne poznaje granice. Započela je svoj put filmom ‘Nova nada’ davne 1977. godine, da bi ubrzo postala kulturni fenomen poznat u svakom kutku svijeta. Tijekom vremena originalna trilogija (‘Nova nada’, ‘Imperij uzvraća udarac’ i ‘Povratak Jedija’) dobila je nastavke u vidu čak dvije dodatne trilogije. 1999. godine objavljena je tzv. Prequel trilogija, koju čine filmovi radnjom smješteni u razdoblje prije originalne trilogije. Uvod su u originalnu priču i daju uvid u porijeklo obitelji Skywalker. 2015. godine uslijedila je tzv. Sequel trilogija, radnjom smještena nakon događaja u originalnoj trilogiji.

Uz tih devet filmova, koji se još nazivaju ‘Skywalker saga’ jer prate sudbinu članova spomenute obitelji, među Star Wars filmove još pripadaju ‘Rogue One‘ i ‘Solo‘, čija priča prati druge radnje i likove. Star Wars je fenomen i s financijskog aspekta, jer je po zaradi druga filmska franšiza u povijesti. Star Wars je do sada uprihodio preko deset milijardi dolara na kino-blagajnama, što je nevjerojatan rezulat za filmski serijal u kojeg su tek rijetki vjerovali. ‘Nova nada’, naime, nije bio film u kojeg se polagalo puno nade. Nekoliko ga je studija odbilo financirati, a i kad je snimljen, film je isprva prikazan u ograničenom broju kino-dvorana.

U ovim smo filmovima upoznali različite negativce, od kojih su neki poput Darth Vadera ili Darth Maula pravo oličenje zla i svojom pojavom utjeruju strah u kosti. Međutim, Star Wars također ima i neke gradove koji po svojoj prirodi nisu ništa bolji od spomenutih negativaca, dapače. To zaista nisu mjesta u kojima želite živjeti ili podizati obitelj. Ukoliko se nađete u Star Wars svemiru, evo onih koje treba izbjegavati.

Najopasnija mjesta za život Star Wars svemira
Photo by Brian McGowan

Mos Eisley

Ok, znali ste da ćete ovog prije ili kasnije ugledati na listi, pa bolje da se odmah suočimo s njim. Planet Tatooine nalazi se na rubu civilizacije i kao takav pravi je mamac za bjegunce od zakona. Ovaj pustinjski svijet napučen je opasnim Tusken Raiderima, dok iz prikrajka vrebaju Jawe, spremne da te ubiju i opljačkaju čim im okreneš leđa. Od njih se možeš sakriti u gradovima poput Mos Eisleya, no on je daleko od utočišta. Zapravo, pravo je leglo kriminalaca i šljama iz cijele galaksije, koji se najčeše okupljaju na mjestima kao što je Chalmunova Spaceport kantina.

Dathomir

Planet s kojeg potječe Darth Maul jedno je od mjesta gdje Sith lordovi rado traže nove učenike. Zbog zle ćudi lokalnog stanovništva, nije preporučen dolazak nikome tko želi imati glavu na ramenima. O samome planetu nema previše podataka, no i ovo što znamo sasvim je dovoljno da Dathomir izbjegavamo u širokom luku.

Canto Bight

Jasno je da su Sithi istinski negativci Star Warsa, no ako malo dublje zagrebete u ovaj svemir, primjetit ćete kako je George Lucas pametno iskoristio ove filmove za kritiku modernog društva. Canto Bight je grad smješten na planetu Cantonica, gdje se okuplja ultra-bogata elita iz cijele galaksije. Grad je napučen kockarnicama i sličnim mjestima gdje razmaženi bogatuni troše novac i ispunjavaju najskrivenije želje. Vi ćete, naravno, izbjeći ovakvo sumnjivo društvo jer možete posjetiti online casino iz udobnosti svoga doma, stoga Canto Bight ostaje opasnost samo za Lukea Skywalkera i njegove prijatelje.

Korriban

Korriban je planet na kojem doslovno nećete preživjeti. To nije plinoviti div ili slično negostoljubivo mjesto, nego izvorište svih Sitha i Tamne strane. Sveto je mjesto njihove religije, a na Korribanu počivaju brojni Sith lordovi, čija su prokete duše ovdje pronašle posljednje utočište. Nagađa se da je Korriban toliko preplavljen Tamnom stranom sile, da bi preobratio svakog Jedija koji bi stupio na njegovo tlo. Povremeno ga posjećuju Sith učenici kako bi ovdje stekli nove vještine ili jednostavno ubili nekog drugog Sitha, koji im je konkurencija na putu prema vrhu.

Similar Posts