Avanturistički filmovi

Avanturistički filmovi – Top 20 najboljih

Avanturistički filmovi su žanr u koji možemo uvrstiti izuzetno mnogo filmova. Istovremeno možemo reći i da se radi o žanru koji vole gotovo svi jer često glavni junaci u njima prolaze kroz razne avanture veće od njih samih. Napraviti popis koji će objediniti najbolje avanturističke filmove vrlo je težak zadatak, ali kreirali smo jedan popis koji ćemo proširivati, a u tome će nam pomoći i vaši komentari te sugestije.

Prije nego krenete s čitanjem popisa, vrijedi istaknuti da su svi filmovi koji se nalaze na njemu označeni kao avanturistički filmovi na stranici IMDb. To je bio glavni način na koji smo odredili radi li se uistinu o avanturističkim filmovima ili ne.

Sada kad smo to napomenuli, recimo koji su najbolji avanturistički filmovi!

20. Rogue One: A Star Wars Story (2016)  

Žanr: Avantura, akcija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Gareth Edwards  
Glumci: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Forest Whitaker

Radnja ukratko: Prvi spin-off serijala Star Wars i prvi koji u nazivu nema pojam ‘epizoda’ i rimski broj. Znanstvenik i istraživač Galen Erso (Mads Mikkelsen) je prisiljen skrivati se s obitelji na planetu Lah’mu kada ga dolazi tražiti imperijalni razvijač oružja Orson Krennic (Ben Mendelsohn) kako bi ga prisilio da dovrši Zvijezdu smrti, superoružje koje je bazirano na svemirskoj postaji i s lakoćom može uništavati planete jednom zrakom.

Galenova supruga Lyra je ubijena u sukobu, a kćer Jyn (Felicity Jones) je pobjegla. Spasio ju je pobunjenički ekstremist Saw Gerrera (Forest Whitaker). 15 godina kasnije, Jyn je oslobođena iz carskog radnog logora u Wobaniju i dovedena vođama pobunjenika Bailu Organi (Jimmy Smits) i Mon Mothmi (Genevieve O’Reilly), koji je uvjeravaju da pronađe i spasi Galena kako bi Savez mogao saznati više o tajanstvenoj Zvijezdi smrti.

Cassianu Andoru (Diego Luna) je potajno naređeno da ubije Galena radije nego da ga izvuče. Jyn, Cassian i reprogramirani carski droid K-2SO putuju u Jedhu, mjesto gdje se napaja Zvijezda smrti. Uz pomoć slijepog duhovnog ratnika Chirruta Îmwea (Donnie Yen) i njegovog prijatelja plaćenika Bazea Malbusa (Wen Jiang), Jyn uspostavlja kontakt s Gerrerom. Gerrera joj pokazuje poruku u kojoj Galen otkriva da je potajno ugradio ranjivost u Zvijezdu smrti i upućuje ih da dohvate sheme iz imperijalne banke podataka na planetu Scarif. 

19. Independence Day (1996)  

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika  
Redatelj: Roland Emmerich  
Glumci: Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Randy Quaid  

Radnja ukratko: Jedan sasvim običan dan na Zemlji. Iznenada, iznad svih većih gradova svijeta, nadvile su se ogromne tamne sjene. Bili su to zastrašujuće veliki svemirski brodovi. Samo tako, pitanje jesmo li sami u svemiru je odgovoreno.

Na Zemlji je zavlada ogromna panika. Brodovi su bili raspoređeni i čekali su da im se signali usklade. Nekolicina individualaca, uključujući kompjuterskog genija Davida Levinsona (Jeff Goldblum), pilota borbenog zrakoplova Stevena Hillera (Will Smith), pa i samog američkog predsjednika Thomasa Whitmorea (Bill Pullman), pokušava smisliti strategiju protiv osvajača. Četvrtog srpnja njihov riskantni plan se počinje ostvarivati i nekolicina borbenih pilota (uključujući i predsjednika) kreće u napad na svemirske brodove. Ipak, najvažniji detalj će ovisiti o Davidu koji shvaća da sudbina svijeta ovisi o tome hoće li uspjeti razoružati matični brod. 

18. Ghostbusters (1984) 

Žanr: Akcija, fantazija, komedija, znanstvena fantastika  
Redatelj: Ivan Reitman  
Glumci: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver 

Radnja ukratko: Film nominiran za Oscar. Nakon što su trojica parapsihologa na sveučilištu izgubili istraživačku stipendiju odlučuju pokrenuti vlastiti posao. Peter Venkman (Bill Murray), Raymond Stantz (Dan Aykroyd) i Egon Spengler (Harold Ramis) osnivaju tvrtku za istjerivanje duhova nazvanu Ghostbusters.

Prva prava mušterija je čelistica Dana Barrett (Sigourney Weaver) koju je duh istjerao iz stana na 22. katu nebodera u Central Parku. Danin smušeni susjed Louis Tully (Rick Moranis) također ima problema s čudnim zbivanjima u zgradi. Ghostbustersima se pridružuje i Winston Zeddmore (Ernie Hudson) koji traži dobro plaćeni posao. Naoružani protonskim puškama, istjerivači duhova postaju silno popularni, a mušterije se gomilaju. Paranormalne pojave u gradu rastu. Uskoro će svaki duh u gradu biti na slobodi, a naši će se junaci suočiti s najvećim izazovom na krovu demonskog svetišta. 

17. The Mummy (1999)

Žanr: Avantura, akcija, fantazija 
Redatelj: Stephen Sommers  
Glumci: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah  

Radnja ukratko: Egipatski svećenik Imhotep (Arnold Vosloo), zbog ubojstva faraona Setija (Aharon Ipalé) i spavanja s njegovom ljubavnicom, biva osuđen na način da ga živog mumificiraju i bace prokletstvo na njega. Godina je 1923., a legionar Rick O’Connell (Brendan Fraser) kao nagodbu za izlazak iz zatvora u kojem je čekao smrt, kaže da zna pronaći skrivene ruševine Hamunaptre. Uz njega je i dvolični pratitelj Beni Gabor (Kevin J. O’Connor).  O’Connell sklopi neobičan savez s prelijepom, ali nespretnom egiptologinjom Evelyn (Rachel Weisz) i njezinim beskorisnim bratom Jonathanom (John Hannah). Pridružuje im se i skupina pohlepnih Amerikanaca. Uz pomoć Evelyninog poznavanja egiptologije, ekipa pronađe mitski grad, a zatim i tajanstveni sarkofag iz kojeg će pustiti zlo staro preko 3000 godina. 

16. Planet of the Apes (1968) 

Žanr: Avantura, znanstvena fantastika  
Redatelj: Franklin J. Schaffner 
Glumci: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter 

Radnja ukratko: Četiri astronauta su krenula na put svemirom. Let traje šest mjeseci gotovo svjetlosnom brzinom. To znači da je na zemlji prošlo oko 700 godina. George Taylor (Charlton Heston), koji je zapovijedao brodom, uključi automatskog pilota i legne u kapsulu za hibernaciju, kao i ostalih troje astronauta.

U kapsuli će biti do spuštanja. Međutim, raketa se spusti na nepoznat planet izvan Sunčevog sustava i to ne baš prilično mirno. Jedan astronaut je poginuo. Nakon spuštanja, napadnu ih gorile na konjima, naoružane kopljem. Georgea nakon ranjavanja operiraju dvije čimpanze, od kojih je jedna liječnica Zira (Kim Hunter). Zira i njezin zaručnik arheolog Cornelius (Roddy McDowall) zainteresiraju se za Georgea jer je to prvi čovjek koji govori i piše. Kad o tome obavijeste najuglednijeg među njima, starog dr. Zaiusa (Maurice Evans), on ne želi povjerovati da ljudi mogu govoriti i zapovjedi da mu se pregleda mozak.

15. Jurassic Park (1993) 

Žanr: Akcija, avantura, triler, znanstvena fantastika  
Redatelj: Steven Spielberg  
Glumci: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum  

Radnja ukratko: John Hammond (Richard Attenborough) je ekscentrični milijunaš koji se nalazi na čelu velike korporacije InGen koja se bavi bioinženjeringom. InGen provodi istraživanja kako bi ponovno stvorio izumrle životinje s ciljem kloniranja dinosaura i izlaganja istih u tematskom parku nazvanom Jurassic Park. Hammond će biti prisiljen pozvati ekipu stručnjaka za ispitivanje sigurnosti parka. Tim se sastoji od paleontologa Alana Granta (Sam Neill), paleobotaničarke Ellie Sattler (Laura Dern) i matematičara Iana Malcolma (Jeff Goldblum). Njima će se pridružiti i odvjetnik koji je zatražio istragu parka, Donald Gennaro (Martin Ferrero). Međutim, ovaj tim znanstvenika niti ne sluti o kakvom se parku zapravo radi, sve dok se u jednom trenutku pred njima ne nađe živi brahiosaur. 

14. Interstellar (2014) 

Žanr: Avantura, drama, znanstvena fantastika  
Redatelj: Christopher Nolan  
Glumci: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain  

Radnja ukratko: Film istražuje premisu postojanja čovjeka koji je rođen na Zemlji, no kojem nije suđeno da na Zemlji i umre. Brižni otac Cooper (Matthew McConaughey), pilot i inženjer, posvetio se mirnom životu farmera na imanju na kojem živi sa svojom djecom.

Svijet je suočen s najvećim problemom do sada: nestašicom hrane. Nadu daje skupina znanstvenika koja je otkrila rupu u svemiru koja bi ljudskoj vrsti mogla omogućiti međuzvjezdano putovanje. Oni se obrate upravo Cooperu te ga zatraže da krene na putovanje s kojeg možda nema povratka. Misija je pronaći planet na kojem bi čovjek mogao živjeti jer je Zemlja postala prenapučena i ne može hraniti sve. Međutim, misija mora biti u strogoj tajnosti jer bi na svijetu nastao kaos kada bi se ovo pročulo. 

13. Cast Away (2000) 

Žanr: Avantura, drama, romantični 
Redatelj: Robert Zemeckis  
Glumci: Tom Hanks, Helen Hunt, Paul Sanchez  

Radnja ukratko: Chuck Noland (Tom Hanks) je jedan od najboljih u svom poslu, pravi profesionalac kojem rokovi upravljaju i poslovnim i privatnim životom, a tvrtka FedEx u kojoj radi ga često šalje na zadatke diljem svijeta.

Njegov tempo života od kojeg se vrti u glavi biva tragično prekinut kada se sruši zrakoplov u kojem se nalazi i u kojem je putovao na jedan zadatak. Chuck uspije preživjeti, ali ostane sam na dalekom i nepoznatom otoku, daleko od civilizacije i mogućnosti spasa. Prvo si nastoji osigurati temeljne uvjete za život: vodu, hranu i zaklon. Nakon što to obavi, počinje pravi izazov: čekanje neizvjesne budućnosti. Nakon duge četiri godine samovanja, pruži mu se prilika za povratak u svijet u kojem se nađe pred emocionalnim izazovom puno težim od svih fizičkih na pustom otoku. 

12. Raiders of the Lost Ark (1981) 

Žanr: Akcija, avantura  
Redatelj: Steven Spielberg  
Glumci: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman  

Radnja ukratko: Dr. Indianu Jonesa (Harrison Ford), glasovitog arheologa i stručnjaka za okultno, angažira američka vlada kako bi pronašao čuveni Kovčeg saveza (zavjetni kovčeg) za kojeg se vjeruje da sadrži Deset Božjih zapovijedi, Aronov štap i zdjelu mane. Međutim, neprijateljski agenti također žele pronaći kovčeg kako bi zagospodarili svijetom, a Indiana i njegova bivša ljubav Marion (Karen Allen) su prisiljeni upustiti se u uzbudljivu i opasnu pustolovinu koja se proteže od mračnih džungla Južne Amerike do užurbanih tržnica Kaira kako bi prvi došli do kovčega i spasili svijet. Vjerojatno ne postoji lista avanturističkih filmova, a da ne uključuje ovaj film.

11. Inception (2010) 

Žanr: Avantura, akcija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Christopher Nolan 
Glumci: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page 

Radnja ukratko: Dominic Cobb (Leonardo DiCaprio) je špijun koji umjesto da provali u nečiji dom, ured ili računalo, do informacija koje su mu potrebne dolazi ulaskom u um osobe kroz njene snove. Cobb je uz to i bjegunac kojem nedostaju njegova djeca. Cobbu će uskoro biti ponuđen posao, ali od njega se neće tražiti da izvuče informacije od žrtve, već da joj u um usadi ideju što nije nimalo jednostavno. On oklijeva to učiniti, ali kada dobije ponudu da će se nakon obavljenog posla moći vratiti svojoj djeci, on pristaje na posao. Stoga okuplja svoj tim, ali kako to često biva, stvari neće u potpunosti ići po planu. 

10. The Avengers (2012) 

Žanr: Avantura, akcija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Joss Whedon 
Glumci: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth 

Radnja ukratko: The Avengers je grupa super-junaka koji su se okupili kako bi obranili Zemlju od neprijateljskih sila. Tu grupu čine super-junaci poput Thora (Chris Hemsworth), Captaina Americe (Chris Evans), Iron Mana (Robert Downey Jr.), Hulka (Mark Ruffalo) i drugih, a svaki od njih poseban je na svoj nevjerojatan način. Postoji četiri filma koji objedinjuju sve ove Marvelove junake kao Avengere, a u svakom novom, njihovi su pokušaji obrane svijeta sve teži i teži. Oni će kulminirati kada dođe do konačnog okršaja protiv Thanosa, nevjerojatno moćnog zlikovca sa Saturnovog mjeseca Titana. U ovom prvom dijelu, glavni protivnik Avengera je Thorov brat Loki koji sa svojom vojskom napada Zemlju. 

9. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) 

Žanr: Akcija, avantura, fantazija 
Redatelj: Gore Verbinski  
Glumci: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley 

Radnja ukratko: Mnoge karipske legende govore o gusarskom brodu Crni biser. Jedni tvrde da se radi o utvari nastaloj u gusarskim glavama natopljenim rumom, dok drugi tvrde da je riječ o istini.

Zloglasni kapetan Barbossa (Geoffrey Rush) i njegova do zuba naoružana banda jedne noći napadaju palaču britanskog guvernera Weathera Swanna (Jonathan Pryce) i otimaju njegovu jedinu kćer Elizabeth (Keira Knightley). Iako je djevojka obećana drugome, mladi kovač Will Turner (Orlando Bloom) odluči krenuti u potragu za fantomskim brodom i spasiti ljepoticu koju ljubi svim srcem. U pomoć mu priskače, u najmanju ruku neobični kapetan Jack Sparrow (Johnny Depp, nominiran za Oscar), jedan od glavnih likova starih gusarskih priča, ali i neodoljivi avanturist koji smatra da ima rješenje za svaki problem. 

8. The Wizard of Oz (1939) 

Žanr: Avantura, fantazija, obiteljski 
Redatelj: Victor Fleming 
Glumci: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger 

Radnja ukratko: Djevojčica Dorothy (Judy Garland) i njezin pas Toto nađu se usred tornada koji je poharao njihov grad Kansas te ih je odnio u magičnu zemlju Oz. Iako je Oz bilo predivno i šaroliko mjesto, Dorothy je poželjela ići kući. Od strane vještice koja je bila jedna od prvih ljudi koji su je dočekali u Ozu, saznala je da joj to može omogućiti najmoćniji čarobnjak koji živi u Smaragdnom gradu. Ona se odluči zaputiti u taj grad, a na svome putu susreće nove prijatelje koji će je pratiti jer također žele nešto od čarobnjaka. Ovaj avanturistički film osvojio je Oscara za originalnu glazbu.

7. E.T. (1982)  

Žanr: Avantura, obiteljski, znanstvena fantastika  
Redatelj: Steven Spielberg  
Glumci: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote  

Radnja ukratko: Skupina vanzemaljaca prilikom posjeta Zemlji bude neočekivano otkrivena od nekolicine ljudi. U panici, pridošlice pobjegnu na svoj brod i napuste planet. U svoj toj strci su zaboravili na malenog vanzemaljca koji se nađe sasvim sam i ostavljen na njemu nepoznatom planetu, jako daleko od kuće.

Ubrzo prijatelja pronalazi u desetogodišnjem Elliottu (Henry Thomas) koji ga je slučajno otkrio. Elliott svog novog prijatelja nazove E.T. Vanzemaljac E.T. se sprijatelji s Elliottovim bratom Michaelom (Robert MacNaughton) i sestrom Gertie (Drew Barrymore). Međutim, E.T. je u opasnosti jer ga traže ljudi koji su i prethodno otkrili pripadnike vrste te zbog kojih je ostao na Zemlji. Počinje velika potraga za njim. Stvari se počinju komplicirati kada se E.T. razboli, a njegova velika emocionalna povezanost s Elliottom utječe i na dječakovo zdravlje. 

6. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001) 

Žanr: Avantura, fantazija, obiteljski 
Redatelj: Chris Columbus 
Glumci: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Richard Harris, Emma Watson 

Radnja ukratko: Harry Potter (Daniel Radcliffe) je dječak koji nema roditelje i živi sa svojim stricem, strinom te bratićem. Oni ga iskorištavaju i odnose se jako loše prema njemu, ali jednog dana Harry dobiva pismo iz Hogwartsa, škole čarobnjaštva i vještičarenja. To pismo je dokaz da Harry posjeduje sposobnost magije. U Hogwartsu će Harry upoznati svoje nove najbolje prijatelje Rona (Rupert Grint) i Hermionu (Emma Watson) s kojima će se upustiti u neke avanture veće od života. Saznat će i tko je Lord Voldemort, zli čarobnjak nevjerojatne moći koji prkosi zakonima postavljenim od strane raznih čarobnjačkih upravnih tijela jer se želi riješiti “Bezjaka”, ljudi koji ne posjeduju sposobnost magije. 

5. 2001: A Space Odyssey (1968) 

Žanr: Avantura, znanstvena fantastika  
Redatelj: Stanley Kubrick  
Glumci: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester  

Radnja ukratko: Riječ je o vjerojatno najuspješnijem znanstveno-fantastičnom filmu svih vremena koji ujedno spada i u avanturističke filmove. Film je bio nominiran za Oscara za režiju, originalni scenarij i scenografiju, a osvojio ga je za najbolje vizualne efekte (Stanley Kubrick). Scenarij su napisali Arthur Clarke i Stanley Kubrick prema Clarkovu romanu “The Sentinel”.

Astronaut Dave Bowman (Keir Dullea) dobije poziv u glavni stožer svemirskih istraživanja da preuzme, zajedno sa svojom skupinom ljudi, novi i vrlo neobičan zadatak. Zadatak glasi ovako: dohvatiti tajanstvenu i misterioznu funkciju geometrijski pravilnog crnog monolita iz Mjesečeva kratera. Kontrola leta je povjerena najnovijem modelu računala: HAL-u 9000. Međutim, računalo zakaže i Dave ostaje u svemiru te doživi potpunu preobrazbu. Film opisuje radnju od butne kosti čovjekolikog majmuna koji u njoj nalazi svoje prvo oružje do svemirskog broda u slobodnom letu svemirskim prostranstvima. 

4. Back to the Future (1985) 

Žanr: Avantura, komedija, znanstvena fantastika  
Redatelj: Robert Zemeckis  
Glumci: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson  

Radnja ukratko: U izmišljenom gradiću Hill Valley, tinejdžer Marty McFly (Michael J. Fox) se druži s ekscentričnim, ali izrazito inteligentnim znanstvenikom Emmettom Brownom (Cristopher Lloyd).

Jednog dana na parkiralištu, Emmett pokazuje Martyju njegov najnoviji izum: uz pomoć automobila DeLorean, koji kada postigne brzinu od 88 milja na sat, ima sposobnost putovati kroz vrijeme. Nakon što Emmetta napadne skupina Libijaca jer im je ukrao plutonij (koji je potreban za vremensko putovanje) te ga ubije pred Martyjevim očima, on odlazi 30 godina u prošlost, točnije u 1955. godinu. Tamo shvaća da njegov otac nije veliki frajer te da bi njegovu majku mogao osvojiti drugi muškarac. Ako se to dogodi, Marty shvaća da neće postojati. 

3. Goonies (1985) 

Žanr: Avantura, obiteljski, komedija  
Redatelj: Richard Donner  
Glumci: Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman  

Radnja ukratko: Mala grupa prijatelja se ne može pomiriti s činjenicom da će morati iseliti iz Goon Docksa jer je to mjesto zapelo za oko pohlepnim i bogatim ljudima iz jedne korporacije koja na tom mjestu ima namjeru napraviti golf terene.

Među grupom prijatelja su i braća Mikey (Sean Astin) i Brandon Walsh (Josh Brolin). Kada Mikey i njegovi prijatelji na tavanu pronađu staru i prašnjavu mapu, ispostavi se da bi ona mogla biti stvarna i da doista može dovesti do nestalog blaga koje je pripadalo okrutnom gusaru Jednookom Willyju još u 17. stoljeću. Nošeni idejom kako bi tim novcem mogli spasiti četvrt od rušenja, prijatelji kreću u potragu i pronalaze ulaz u špilju. Međutim, prolaz se nalazi ispod kuće i restorana u kojoj obitavaju opasni kriminalci, obitelj Fratelli.  

2. The Empire Strikes Back (1980) 

Žanr: Avantura, akcija, znanstvena fantastika
Redatelj: Irvin Kershner  
Glumci: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher  

Radnja ukratko: Iako su pobunjenici protiv Galaktičkog carstva onemogućili izgradnju zastrašujuće Zvijezde smrti, stranice koja može pomoću lasera uništiti čitav planet, zli Car (glas Clivea Revilla) je uz pomoć zloglasnog Dartha Vadera (D. Prowse, glas Jamesa Earla Jonesa) uspio potisnuti republikanske snage, predvođene princezom Leiom (Carrie Fisher).

Pobunjenici su pronašli novo utočište na snijegom i ledom okovanu planetu Hothu kako bi se što prije oporavili za odlučujući obračun s Carstvom. No, Han Solo (Harrison Ford), kojeg uz princezu Leiu veže puno više od lojalnosti, želi napustiti republikanske redove te planira nastaviti svojim putem. U toj namjeri ga spriječi nestanak Lukea Skywalkera (Mark Hamill), kojemu se ukaže duh Bena Obi-Wan Kenobija (Alec Guiness). Ben mu poručuje da na planetu Dagobahu potraži Jedija Yodu (glas Franka Oza) kako bi ga uputio u moć Sile za koju je predodređen. Carske su trupe nadomak pobunjeničke baze. 

1. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)  

Žanr: Avantura, akcija, drama
Redatelj: Peter Jackson 
Glumci: Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom, Sean Bean 

Radnja ukratko: Prsten ogromne moći za koji se smatralo da je nestao, pronađen je nakon nekoliko stoljeća. On je igrom slučaja završio u posjedu malenog Hobbita pod imenom Frodo (Elijah Wood). Gandalf (Ian McKellen), moćni čarobnjak i Frodov prijatelj, uskoro shvaća da se radi o prstenu mračnog čarobnjaka Saurona.

Sauronove snage taj prsten žele vratiti njemu u posjed. Ubrzo postaje jasno da je jedini način kako se oduprijeti Sauronu uništiti prsten tako što će biti bačen u lavu Mount Dooma gdje je i iskovan. U tu se svrhu formira Prstenova družina, grupa koja će okupiti pripadnike raznih rasa koji će se zajedno boriti kako bi pomogli Frodu i njegova tri prijatelja Hobbita da uspješno izvrše tu važnu misiju.

Ovaj avanturistički film bio je nominiran za nevjerojatnih 13 Oscara, a osvojio je njih četiri.

Similar Posts