James Stewart

James Stewart filmovi – 6 preporuka najboljih

Svijet filma često vam predstavlja top liste modernih filmova i glumaca. No, ponekad se vrijedi prisjetiti nekih starijih i kvalitetnih umjetnika i umjetničkih djela koji su ostavili neizbrisiv trag u filmskoj prošlosti. Vjerojatno jedan od najvećih glumaca svih vremena upravo je James Stewart, stoga ćemo ovu listu posvetiti njemu i njegovom radu. Njegova je filmografija opsežna pa je teško stvoriti konačnu listu, ali dolje spomenuti filmovi svakako spadaju u neka od remekdjela u kojima je glumio.

UŽE (ROPE, 1948.)

Ovaj psihološki krimić jedan je od manje poznatih Hitchcockovih remekdjela, ali svejedno glavnu ulogu tumači James Stewart. Temeljen je na istinitom događaju koji se tiče ubojstva Bobbyja Franksa, 14-godišnjaka koga su iz čista mira dvojica uvrnutih studenata odlučili ubiti kako bi dokazali svoj superiorni intelekt i ujedno potvrdili ideju da se „savršen“ zločin može počiniti.

U kontekstu Užeta, premisa je sljedeća: dvojica studenata, Brandon Shaw (John Dall) i Phillip Morgan (Farley Granger), zadave svog bivšeg kolegu u stanu na Manhattanu. Želeći dokazati svoju intelektualnu superiornost, baš kao što je bio slučaj i u pravom svijetu, oni utrpavaju tijelo u veliku drvenu škrinju. Potom pozivaju raznorazne goste na večeru u stan – uključujući i pokojnikovog oca i tetku – te ih okupljaju oko škrinje. Na večeri se nalazi i gost Rupert Cadell (Stewart), koji potom započinje intelektualni razgovor s dvojicom studenata i pred ostalim gostima.

Posebnost ovog filma jest činjenica da je naizgled sniman u više-manje jednom kadru. Također, drži se aristotelske koncepcije dramskog zapleta koji se tiče jednog događaja, jednog prostora i uskog vremenskog okvira, zbog čega podsjeća na kazališni komad.

James Stewart u glavnoj ulozi.

ČOVJEK KOJI JE PREVIŠE ZNAO (THE MAN WHO KNEW TOO MUCH, 1956.)

Nakon što je već snimio istoimeni film 1934. godine, Alfred Hitchcock 1956. okušao se u ponovnom snimanju filma Čovjek koji je previše znao. Konsenzus je da je drugi film bolji od originala, a i u prvom, istinu govoreći, nedostaje James Stewart koji bilo kojem filmu donosi posebnu čar.

U ovom filmu jedna američka obitelj, sastavljena od triju članova – dr. Benjamina McKenne, njegove supruge Josephine, te njihova sinčića Henryja – turistički putuju po francuskom Maroku. Dok se truckaju u autobusu, upoznavaju tajanstvenog Francuza Louisa Bernarda. Idući dan, Bernard je pred njihovim očima ubijen. No, prije no što umre, on iznosi Benjaminu činjenicu da će se uskoro u Londonu odviti atentat na nekog državnog službenika.

Bojeći se da će u suprotnom atentat biti razotkriven, Bernardove ubojice otimaju dječačića Henryja kako bi McKenneovi držali jezik za zubima. No, zabrinuti roditelji odlaze u London uzeti stvar u vlastite ruke…

James Stewart filmovi – 6 preporuka najboljih

PROZOR U DVORIŠTE (REAR WINDOW, 1954.)

Na ovoj listi nesumnjivo se mora naći još jedan Hitchcockov film u kojem James Stewart tumači protagonista. Stoga, nije li najbolje odabrati legendarni Prozor u dvorište, remekdjelo koje se smatra jednim od najboljih filmova općenito tog majstora horora?

Prozor u dvorište temeljen je na kratkoj priči iz 1942. godine, autora Cornella Woolricha. Zamislite vruće, dokone ljetne dane u Greenwich Villageu na Manhattanu. Vrijeme sporo prolazi, nemate što za raditi… a još ste zarobljeni u invalidskim kolicima.

Upravo se u takvoj situaciji zatiče L. B. Jefferies, protagonist koga savršeno tumači Stewart. Naš „Jeff“, koji je inače profesionalni fotograf, oporavlja se kod kuće nakon što je slomio nogu. Njegov stan gleda točno na dvorište u stambenom bloku, što znači da ga okružuju druge zgrade i, naravno, mnoštvo prozora. Prozori su Jeffu razbibriga od gotovo zatvoreničke dosade, jer mu pružaju uvid u razne svjetove u zgradi. Uronjen u sjene svoga stana, on sjedi i dalekozorom, kao pravi voajer, promatra druge ljude.

No, njegovo promatranje dovodi do stravičnog zaključka: on postaje uvjeren da je njegov susjed Lars Thornwald (Raymond Burr) ubio svoju suprugu. Jeffova predivna djevojka Lisa Fremont (Grace Kelly) skeptična je kad je njegova teorija u pitanju, no i ona s vremenom postaje sve uvjerenija da je riječ o ubojstvu…

James Stewart filmovi – 6 preporuka najboljih

ANATOMIJA JEDNOG UBOJSTVA (ANATOMY OF A MURDER, 1959.)

Premda traje gotovo tri sata, Anatomija jednog ubojstva nezaboravan je film koji se ne propušta. Redatelj Otto Preminger snimio je remekdjelo temeljeno na istoimenoj knjizi Roberta Travera, a glavnu ulogu tumači James Stewart.

Zavodljiva Laura Manion (Lee Remick) govori svom suprugu Fredericku (Ben Gazzara) da je silovana. U želji za osvetom, Frederick ubija silovatelja Bernarda Quilla, a kao pravnu obranu poziva se na privremenu neuračunljivost. Manionova potom angažira odvjetnika Paula Bieglera (Stewart) da brani njezina supruga.

Ostatak filma prikazuje proces suđenja, protkan s mnogo obrata i daljnjih zapleta, a Stewart, kao i obično, briljira. Osim što je riječ o vrhunskom filmu s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi, jedna od zanimljivosti ovog djela jest ta da je suca glumio Joseph N. Welch, pravi odvjetnik koji je sudjelovao u sudskom sporu između američke vojske i senatora Josepha McCarthyja.

James Stewart filmovi – 6 preporuka najboljih

HARVEY (1950.)

Možda će neke naljutiti što na ovoj listi nema naslova u kojima je James Stewart kao što su Vertigo (1958.), Priča iz Philadelphije (1940.), ili možda Gospodin Smith ide u Washington (1939.),no film poput Harveyja može ponosno stajati rame uz rame sa spomenutim klasicima.

Ako ste upoznati s remekdjelom Donniejem Darkom (2001.), znajte da se povezanost između njega i Harveyja može iščitati (premda je ona slučajna): baš kao što u Donnieju postoji figura tajanstvenog čovjekolikog zeca, takav je slučaj i u Harveyju. I sam je film sniman tako da su kadrovi često dovoljno krupni kako bi nevidljivi zec bio uz Stewarta.

Dakle, Elwood P. Dowd (Stewart) prijateljski je nastrojen ekscentrik čiji je najbolji prijatelj Harvey, golemi nevidljivi zec. Prema Dowdu, Harvey je pooka, dobroćudno biće iz keltske mitologije. Premda svima Stewart svojim ponašanjem nalikuje na luđaka, možda je mudriji nego što se to na prvu čini. Njegova sestra pokušat će ga strpati u instituciju za mentalno bolesne, nakon čega će se pokrenuti lavina simpatične komedije i romanse.

James Stewart filmovi – 6 preporuka najboljih

DIVAN ŽIVOT (IT’S A WONDERFUL LIFE, 1946.)

James Stewart 1946. glumio je u takozvanoj „dramediji“ – kombinaciji drame i komedije, a koju je snimio legendarni Frank Capra. Radi se o božićnom filmu Divan život, temeljen na pripovijetki američkog književnika Philipa Van Doren Sterna.

Naš protagonist, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek koji se našao na rubu. Na Badnjak, on ni više ni manje kontemplira o samoubojstvu, a sve zato što se, mimo brojnih drugih problema i nedaća, osjeća odgovornim za gubitak 8000 dolara. I dok Bailey kontemplira o tomu kako bi svijet izgledao da njega nikad nije ni bilo, ukazuje mu se njegov anđeo čuvar, imena Clarence (Henry Travers). Clarence želi dobiti krila, a kako bi zadovoljio svoju želju, zadatak mu je odgovoriti Baileyja od samoubojstva. Stoga, Clarence vraća Baileyja – i nas, publiku, zajedno uz njega – u prošlost, te mu prikazuje njegov život, kao i prikaz života kakav bi bio da se Bailey nikad nije rodio.

Ova klasična božićna priča koja donekle podsjeća na Dickensovu Božićnu priču svakako je bezvremenski filmski dragulj. Radi se o jednom od najemitiranijih filmova svih vremena i jednim od najboljih božićnih filmova; svakako možemo jednu od njegovih najvećih kvaliteta pripisati Stewartovoj iznimnoj glumi.

James Stewart filmovi – 6 preporuka najboljih

Kako se god okrene, nemoguće je odrediti koji su najbolji filmovi Jamesa Stewarta. No, odaberete li ijedan od ovih, budite uvjereni da ćete ne samo pogledati jedan klasik, nego ćete pogledati jedan kvalitetan klasik, dok ćete iznimnog Stewarta cijeniti i više nego ranije.

Similar Posts