Game of Thrones: Krzneni kaput Daenerys imao je skriveno značenje u finalnoj sezoni

Game of Thrones: Krzneni kaput Daenerys imao je skriveno značenje u finalnoj sezoni

Game of Thrones zauvijek će ostati kontroverzna zahvaljujući sporama oko njegovog posljednjeg luka sezone i svim likovima koji su kao rezultat toga bačeni u provaliju. Najveća nepravda učinjena prema liku (u glavama mnogih obožavatelja) je bez sumnje kako su Game of Thrones showrunneri David Benioff i D.B. Weiss nastupili prema obradi priče o Daenerys Targaryen Emilije Clarke, koja je došla u Westeros odlučna da pomogne spasiti čovječanstvo od nemrtve prijetnje Bijelih šetača, samo kako bi poludjela u želji da dođe na Iron Throne. Mnogi obožavatelji Game of Thrones serije osjetili su kako je Danyjin odlazak u ludilo vrlo loše odrađen, ali očito je bilo tragova koji su isticali taj zaokret – uključujući i njezinu garderobu.

U intervju, Game of Thrones dizajnerica kostima Michele Clapton otkriva da je bijeli krzneni kaput (s crvenim dijelovima) koji Daenerys nosi kada prvi puta dolazi u Westeros, zapravo je držao glavne naznake o tome kamo je krenulo njeno mentalno stanje (a potom i njezina priča).

Kako je Michele Clapton rekla za TV Guide:

“U početku se radilo o ideji da, ako leti na zmaju na sjever, treba joj biti toplo. I tada sam zaključila da je to zapravo prvi put da obavlja potpuno nesebičan zadatak – jer obično je to bilo za njezin dobitak – a ovom prilikom je to zapravo bilo za ljubav.

I tako, voljela sam tu ideju, kako sam razvijala ovaj kostim, činilo se gotovo [kao da] ona sebe vidi kao spasitelja, anđela. Pa kada ona dođe i siđe sa zmaja, ona je kao anđeo milosrđa.

Mislim da je već to govorilo o njezinom mentalnom stanju u to vrijeme, kako je vidjela sebe.”

Interesantni su i grimizni dijelovi koje Dany nosi uz kaput, te koji možda predviđaju krv koja bi kasnije iscurila iz njezina tijela, nakon što je Jon Snow ubode i ubije. Uostalom, to je scena između Jona i Dany samih (sa zmajevima) koja prva nagovještava to vizualno predskazanje. Čini se vrlo uočljivim, ne…

Game of Thrones: Krzneni kaput Daenerys imao je skriveno značenje u finalnoj sezoni

Kako je Game of Thrones sezona 8 odmicala, Daenerysino odijelo zauzelo je znatno zapaženiji preokret: Majka zmajeva počela je nositi mračnije boje (crne) i tvrđe tkanine (kožni materijali), što je crvene boje sve više i više isticalo. To je točan prikaz onoga što je Dany nosila tijekom pada King’s Landinga, kad je napokon drastično skrenula u zastrašujućeg ubojicu i neselektivno spaljivala građane King’s Landinga žive. Do trenutka kada je Dany stajala na ruševinama Red Keepa, održavajući govor o svojoj neprekidnoj osvajačkoj kampanji, njezina je odjeća definitivno vikala “ZLO”.

Naravno, na kraju većina Game of Thrones gledatelja vjerojatno nije imala dovoljno dubok fokus kako bi zaista pratili Danyin lud zaokret na temelju njezinih odijela. Ali blagoslovite srca glumaca i posade zbog pokušaja.

Trenutno je u izradi Game of Thrones prequel serija, koja će se fokusirati na kuću Targaryen, naziva House of the Dragon.

Similar Posts