Dr. Manhattan Vs. Thanos sa svim Infinity Kamenjem: Može li najjači Watchmen zaustaviti Marvelovog Ludog Titana?

Dr. Manhattan Vs. Thanos sa svim Infinity Kamenjem: Može li najjači Watchmen zaustaviti Marvelovog Ludog Titana?

Nije tajna da doktor Manhattan, središnji lik revolucionarnog grafičkog remek-djela Alana Moorea i Davida Gibbonsa, Watchmen, može pobijediti bilo kojeg protivnika, koristeći Supermana kao vrhunski primjer. S druge strane, što ako je njegov protivnik Marvelov antagonist Thanos i on se pripremio s rukom ispunjenom sa svih šest Infinity Kamenja?

Vječno, sveznajuće omnikinetičko biće protiv vanzemaljca koji ima želje dominirati svemirom? Ovo zvuči kao bitka svih bitaka, te bitka kojoj neće lako biti otkriti pobjednika.

Idemo istražiti tko bi od te dvojice Titana pobijedio.

Dr. Manhattan

Dr. Manhattan Vs. Thanos sa svim Infinity Kamenjem: Može li najjači Watchmen zaustaviti Marvelovog Ludog Titana?

Godine 1959., nuklearni fizičar Jonathan Osterman slučajno je zatvoren unutar jednog eksperimenta, dezintegrirajući svoje tijelo na pojedine čestice koje su se, nakon nekog vremena, rekonstruirale u blistavo plavo biće neograničenih sposobnosti, doslovno. Pod nadzorom dr. Manhattana, ovaj “nadčovjek” revolucionizirao je junaštvo, samostalno je pobjedu u Vijetnamskom ratu za Sjedinjene Države i na kraju predvodio tim kostimiranih osvetnika poznatih kao Watchmen, međutim, postalo je očito da će ga se njegovi kolege više bojati nego mu se diviti. Teško je ikoga kriviti što se uplašio pored tipa koji te može pretvoriti u prašinu kad god to pomisli.

Snage

I dok smo možda rekli da je Dr. Manhattan biće beskonačnih sposobnosti, tehnički on posjeduje samo dvije (molekularno sagorijevanje i omnikinezu), ali još uvijek nema jasnog kraja onome što mu te moći dopuštaju. Mogao je odjednom biti na dva mjesta, bez obzira na veličinu svog oblika, sipati sebi čašu vode bez upotrebe ruku (nije da mu voda uopće treba kako bi živio) ili da u trenutku ispari čovjeka. Ne biste čak ni pogriješili da Manhattana nazovete bogom, jer njegova svemoć nije pretjerivanje. Osim levitacije bez ruku, plavi čovjek ima i mentalnu sposobnost da vidi, ne samo budućnost, već SVE vrijeme odjednom, što znači da bi, zaista, mogao spriječiti tragediju. Međutim, baš kao i njegova predznanja o atentatu na Johna F. Kennedyja, on je odlučio da ne intervenira i to sve iz jednog razloga koji se, također, smatra njegovom istinskom slabošću.

Slabosti

Čovjeku nije poznat način da zaustavi besmrtnog, sveznajućeg, svemoćnog dr. Manhattana, ali moć nije ono što čini heroja, a to je jedino što on može ponuditi, posebno pouzdani moralni kompas on nema. Nesreća je promijenila sve o njemu, sve do srži čovječanstva, uništavajući svaki osjećaj poniznosti, socijalnih vještina ili samilosti. Dr Manhattan je jedini koji je mogao spasiti svijet, ali njegov apatični način ponašanja i pacifistički pristup suočavanju s kaosom mogao bi dovesti do konačnog propasti čovječanstva, dok bi on ostao sam u olupini, bez griže savjesti.

Thanos

Avengers: Endgame izbrisana scena ostavlja mogućnost Thanosovog povratka

Malo negativaca u Marvelovom svijetu je snažno, zastrašujuće i “neizbježno” kao Thanos. Veliki, ljubičasti i nepoželjni luđak (također i potomak Celestiala koji su stvorili njegovu rasu Eternale) ima jedan poseban cilj na umu (potpunu decimaciju) i jedan motiv koji ga pokreće (u filmskoj varijanti) da ostvari balans “za dobrobit svih” živih bića, ili (u stripovskoj varijanti) da zadovolji njegovu neuzvraćenu ljubav: samu smrt. U svakom slučaju, nije upitno zašto ovog tipa nazivaju Ludim Titanom.

Snage

Samostalno, Thanos nije ništa posebno drugačiji od tipičnog individualca s nadljudskim mogućnostima, bez obzira na to što je najjači i najpametniji od svih Titana i, poput Eternala, on nikada ne može umrijeti osim ako ga netko ne uspije ubiti. Međutim, ako on ima Infinity Gauntlet i svih šest Infinity Kamenja stavljenih na mjesto, to potpuno mijenja stvari u kojima sve na što pomislite da bi htjeli, on bi zasigurno mogao ostvariti, poput recimo brisanja pola svemira živih bića, doslovno s pucketanjem prstiju, na primjer. Zaista ne možete kriviti Avengere za njihov neuspjeh da ga pobjede na kraju Avengers: Infinity War filma, jer bi svi imali problema protiv tih izgleda… pa, gotovo svi.

Slabosti

Epski trenutak u Avengers: Endgame, u kojem bijesni Thor (Chris Hemsworth) “ide po glavu” protiv Thanosa, očigledno pokazuje da Ludi Titan nije potpuno neranjiv na smrtne instrumente, tako da ako bi Dr. Manhattan jednostavno napravio veliki mač ili jednostavno emitirao ogromnu energetsku eksploziju u Thanosovom smjeru, vjerojatno će mu nauditi dovoljno da ga sruši na trenutak. Međutim, njegova najveća slabost, od koje zapravo mnogi Marvelovi negativci pate, je njegova oholost. Od trenutka kada su Osvetnici zaprijetili da će spriječiti da Thanos uspije u svom cilju, on je odmah sumnjao u njihov potencijal da nadvladaju njegovu volju, no ne samo da su se borili protiv njega, nego ga je upravo čovjek uspio izbrisati iz postojanja pucketanjem prstima.

Dr. Manhattan Vs. Thanos s Infinity Kamenjem

Dr. Manhattan Vs. Thanos sa svim Infinity Kamenjem: Može li najjači Watchmen zaustaviti Marvelovog Ludog Titana?

Kao što smo gore napisali, to će biti vrlo teško za procijeniti. U svakoj drugoj situaciji, Dr. Manhattanu ne bi trebalo ni malo truda da Thanosa pretvori u prašinu, ali, kao što znamo, opremljen Infinity Kamenjem, Ludi Titan može učiniti istu stvar. U stvari, obojica su sposobna za gotovo sve iste stvari, što je, u suštini, sve, pa bi oboje bili u prilično dugoj borbi.

Međutim, postoji jedna stvar koju Thanos ima, a Dr. Manhattan nema: nemilosrdnost. Bez obzira koja prepreka se stavlja pred njega, ne samo da će imati odlučnost da prođe kroz nju, nego sada ima i svemogući način da to učini bez trunke otpora, dok je “motivacija” riječ koja ne postoji u rječniku Dr. Manhattana.

On nema razloga da Thanosove prijetnje gleda više od puke neugodnosti za njega, ali ni to mu ne daje razloga da se bori s ljubičastim momkom, jer kakav god da mu je cilj, Velikog Plavog ne zanima što će se dogoditi u bilo kojem slučaju. U tom kobnom trenutku, Thanos postaje pobjednik u ovom meču jer mu to dopušta doktor Manhattan.

Kada bi Manhattan uopće imao volje za boriti se protiv Thanosa, iako oboje imaju više manje iste moći, Dr. Manhattan je znatno brži (doslovno mislima ostvaruje svoje moći), te bi zasigurno u djeliću sekunde izbrisao Thanosa, ipak, mišljenja smo da se to ne bi dogodilo, te da bi on ovu borbu, unatoč tome što je možda jači, izgubio.

Similar Posts